Politică

Arestarile la varful MAI il aduc pe Dan Nica in Parlament

Arestarile la varful MAI il aduc pe Dan Nica in Parlament

Intentia ministrului de interne de a desfiinta DGIPI trebuie sa aiba acceptul partidelor

25.03.2009, 19:18 75

Scandalul cu puternice reverberatii politice nu are precedent. Este prima data dupa revolutie cand seful unui serviciu secret este retinut de procurori.
De asemenea, o intrebare care nu are deocamdata raspuns este cum de ministrul de interne sau primul-ministru nu au fost avertizati de actiunea procurorilor anticoruptie astfel incat Serban sa nu ajunga in fruntea serviciului secret al Internelor, functie in care a fost uns oficial la 16 martie curent prin decizie a primului-ministru.
"Nu fac niciun fel de declaratii pe aceasta tema, pentru ca nu stiu despre ce este vorba", a sustinut ieri premierul Emil Boc.
Faptele pentru care Serban a fost retinut (favorizarea infractorului, in dosarul Baneasa) s-ar putea dovedi insa si mai grave - comunicatul procurorilor spune ca intre capetele de acuzare la adresa fostului sef al DGIPI se afla "permiterea unor persoane neautorizate la aceste informatii (secrete - n.n.) in scopul obtinerii pentru sine de foloase". Procurorii nu spun ce foloase si spre cine s-au indreptat informatiile secrete vizate sau daca ele au vizat lumea politica. La primul cap de acuzare, (favorizarea infractorului), surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, spun ca cei pe care Serban si Pitcovici ar fi incercat sa ii favorizeze sunt omul de afaceri Puiu Popoviciu si rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), Ioan Alecu (si ei retinuti), acuzati de DNA intr-un dosar separat de abuz in serviciu in dosarul Baneasa - in cazul vanzarii catre Popoviciu a unui teren apartinand USAMVB. Ancheta in dosarul Baneasa il vizeaza si pe un judecator de la Biroul de Carte Funciara de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Gheorghe Cuzuc este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, potrivit unor surse judiciare. Gheorghe Cuzuc este invinuit in acest dosar, acuzatiile aduse lui de DNA referindu-se la intabularea terenului care face obiectul dosarului in care sunt acuzati Popoviciu si Alecu. Nica, spun surse din minister, ar urma sa propuna desfiintarea DGIPI, fosta "Doi si un sfert" (Unitatea militara 0215), insa si aceasta va fi o decizie politica.
"Doi si un sfert" a fost desfiintata in timpul regimului lui Emil Constantinescu si transformata, mai apoi, in doua entitati DGIPI si Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului de Interne. Seful DGIPI si seful Directiei de filaj din DGA au fost retinuti, ceea ce ridica semne de intrebare asupra functionarii acestor institutii, care ar urma sa fie din nou comasate. De altfel, ieri, ministrul de interne, Dan Nica, l-a demis si pe seful Diviziei de Protectie din cadrul DGIPI. Pozitia de sef al DGIPI a fost tot ieri preluata de Gelu Drajneanu, consilier al ministrului de interne.
Nu este clar daca intentia lui Nica de a desfiinta DGIPI va avea acceptul PSD - partid care a recunoscut ca si-a dorit sa controleze un serviciu secret, dar are, potrivit unor surse politice, acceptul celor din PD-L.
Numirea sefului DGIPI a fost motiv de scandal in PSD si a condus la demisia a doi ministri de interne social-democrati - Gabriel Oprea si Liviu Dragnea.
Gabriel Oprea l-a numit initial in fruntea DGIPI pe Virgil Ardelean (care mai condusese aceasta institutie), insa PSD nu a fost de acord - Ardelean era considerat in PSD omul lui Traian Basescu - si i-a retras sprijinul politic lui Gabriel Oprea intr-un consens rar intalnit in acest partid in ultima vreme. Succesorul sau, Liviu Dragnea, a demisionat si el la zece zile de la numire - invocand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget pe 2009 - insa scandalul a fost legat tot de sefia DGIPI si a secretarilor de stat de la Interne.
Conducerea PSD ii avizase initial pe Ionel Georgescu pentru DGIPI si pe Mincu Silvestru pentru postul de secretar de stat in MAI (cei doi erau apropiati de seful PSD Bucuresti, Marian Vanghelie), iar, potrivit unor surse din partid, aceste nominalizari au fost una dintre cauzele demisiei lui Liviu Dragnea de la conducerea MAI. Acest lucru a produs o disputa intre PSD si PD-L, intrucat Emil Boc a amanat numirea celor doi pana cand PSD a renuntat la pretentie.
Ilie Cornel Serban a fost numit la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna la 15 martie, iar decizia a fost semnata de premierul Emil Boc in 16 martie.
Scandalul s-a extins si la nivelul Parlamentului. Comisia de aparare a Camerei Deputatilor a decis ieri sa il audieze, saptamana viitoare, pe ministrul de interne in legatura cu intentiile acestuia de reorganizare a MAI si cu situatia de la Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.
Deputatul PD-L Eugen Badalan a cerut ieri in sedinta Comisiei de aparare a Camerei ca ministrul de interne, Dan Nica, sa fie audiat in comisie in legatura cu "scandalul" de la DGIPI si cu intentiile acestuia de reorganizare a MAI.
El a aratat ca, la fel ca si in cazul Ministerului Apararii (cazul furtului de arme de la Ciorogarla), parlamentarii au aflat din presa despre anumite lucruri din Ministerul de Interne, iar ministrii nu au venit sa informeze comisiile cum ar fi fost normal.
Liderul PSD Constanta, Radu Mazare, a apreciat ieri ca scandalul de la DGIPI reprezinta "o lupta pentru consolidarea puterii la cel mai inalt nivel".
"E o poveste foarte complicata acolo, cu sfere de influenta si de subordonare in cadrul serviciilor din Romania si a procurorilor si a DNA si stiti foarte bine ca este un razboi la nivelul cel mai inalt. Sunt pe centre de putere si influenta politica, se controleaza institutii ale statului, insemnand servicii secrete, procurori, militieni, pentru consolidarea puterii", a declarat Radu Mazare.

Calendarul demisiilor si demiterilor de la Ministerul de Interne

  •   13 ianuarie 2009: Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a demisionat din functia de ministru al administratiei si internelor in urma scandalului din PSD care a urmat numirii lui Virgil Ardelean la sefia serviciului secret al Internelor.
  •   14 februarie 2009: Virgil Ardelean demisioneaza de la sefia DGIPI.
  •   2 februarie 2009: Noul ministru de interne Liviu Dragnea, care i-a succedat lui Gabriel Oprea, demisioneaza din functie - la zece zile de la numire - invocand fondurile insuficiente primite de MAI prin proiectul de buget. Presa a speculat ca de vina au fost presiunile din PSD pentru numirea secretarilor de stat si sefilor de la DGIPI.
  •   15 februarie 2009: Comisarul-sef Ilie Cornel Serban este numit interimar la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna. Inainte de a fi desemnat interimar la sefia DGIPI, comisarul-sef Ilie Cornel Serban a coordonat activitatea Directiei.
  •   15 martie 2009: Ilie Cornel Serban este numit la conducerea Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).
  •   16 martie 2009: Premierul Emil Boc semneaza decizia de numire a lui Cornel Serban la conducerea DGIPI.
  •   25 martie 2009: Seful DGIPI Cornel Serban, seful Diviziei de Operatiuni (filaj) din DGA, Petre Pitcovici, omul de afaceri Puiu Popoviciu si Ioan Alecu, fost rector al Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, au fost retinuti de DNA.
  •   25 martie 2009: Ilie Cornel Serban demisioneaza din functia de sef al DGIPI si este inlocuit cu Gelu Drajneanu, consilier al ministrului Nica.
  •   25 martie 2009: Ministrul administratiei si internelor, Dan Nica, l-a demis pe seful Diviziei de Protectie din DGIPI, Vasile Viorel. Doina Anghel



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO