Politică

Atenţionare de călătorie de la MAE: Proteste şi blocaje în China şi Hong Kong

Atenţionare de călătorie de la MAE: Proteste şi blocaje în China şi Hong Kong

Autor: Teodor Bobei

09.08.2019, 17:33 182

Ministrul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Republica Populară Chineză şi Republica Administrativă Specială Hong Kong, din cauza protestelor şi blocajelor care au loc în luna august 2019. MAE recomandă cetăţenilor să se informeze despre situaţia din cele două republici.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze că, în urma protestelor din ultima perioadă, unele chiar degenerând în confruntări violente între manifestanţi şi forţele de ordine, este probabilă continuarea, în săptămânile următoare, a unor acţiuni similare, care vor afecta circulaţia rutieră şi pietonală, precum şi reţeaua de transport public subteran. Există un risc reprezentat de faptul că şi accesul în / din Aeroportul Internaţional Hong Kong să fie blocat de către protestatari. Astfel, în data de 9 august 2019, protestatarii au anunţat că vor bloca accesul în / din Aeroportul Internaţional Hong Kong până la data de 11 august 2019, în jurul orelor 23:59", se arată în atenţionarea emisă, vineri, de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe sfătuieşte cetăţenii români care urmează să călătorească în China şi Hong Kong, să se informeze în legătură cu situaţia din cele două zone şi să acorde atenţie sporită planificării călătoriei.

Ministerul informează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Hong Kong: +85225233813 şi +85225233817. MAE a mai comunicat un număr de telefon de urgenţă pentru cetăţenii români care se confruntă cu situaţii dificile, furnizând telefonul de permanenţă al Consulatului General al României în Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze: +85296137370.

"Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://hongkong.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare «Un SMS îţi poate salva viaţa!»", se mai arată în comunicatul emis de MAE.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de aproximativ două luni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9126
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.6804
Azi:
Diferență:
Ieri: 5.6911
Azi:
Diferență:
Ieri: 4.9667