Politică

Audieri cu scandal în Parlament. Şapte din cei 16 miniştri desemnaţi au primit aviz negativ

Audieri cu scandal în Parlament. Şapte din cei 16...

Autor: Diana Grigore

14.03.2020, 16:42 151

Audierea miniştrilor desemnaţi pentru a forma un nou Guvern Orban a avut loc în regim de urgenţă, sâmbătă, în Parlament. Deşi majoritatea sunt la a patra audiere, scandalul nu a lipsit. Doar nouă dintre cei 16 miniştri fiind avizaţi pozitiv. 

Miniştri desemnaţi care au primit aviz negativ sunt: Monica Anisie, propusă la Educaţie, Violeta Alexandru, propusă la Muncă, Costel Alexe (Mediu), Cătălin Predoiu (Justiţie), Victor Costache (Sănătate), Ion Ştefan (Dezvoltare) şi Florin Cîţu (Finanţe).

Majoritatea miniştrilor desemnaţi au preferat să fie audiaţi prin telefon. Monica Anisie, însă, a fost prezentă în sală, deşi a ajuns cu întârziere la audierea sa.

„Miniştri intră prin telefon, nu ştim unde se află ei fizic. Puţin mai devreme nu am reuşit să dăm de unul dintre ei. (...) Miniştri intră prin legătură telefonică, nici măcat prin video. Ar fi fost bine un video link (...) Doamna Anisie ar fi aici în persoană, dar nu o găsim. Se pare că a apărut”, spune deputatul USR Cosette Chichirău, într-un live pe pagina sa de Facebook.

Ministrul propus la Educaţie a fost primul care a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare.

„Asta a picat? Din nou?....Trebuia să pice toţi, mă!”, se aude pe fundal, în live-ul făcut de Cosette Chichirău.

Violeta Alexandru a provocat, din nou, agitaţie la audierea sa. Parlamentarii prezenţi în comisiile de specialitate au oftat şi huiduit când au auzit că urmează la audieri ministrul propus la Muncă. Aceasta, însă, a primit aviz negativ, prin absenţă, deoarece nu ar fi răspuns la telefon.

„Urmează Ministerul Muncii li protecţiei sociale. Doamna ministru ne auziţi? Ne auziţţi, doamna ministru? E la muncă!”, discutau membrii comisiei. În live=ul postat de Cosette Chichirău se aud râsete şi huiduieli.

Violeta Alexandru se apără şi spune că nu a tratat cu neseriozitate momentul audierii, dar nu a reuşit să intre prin teleconferinţă.

„Audierea din această dimineaţă ... La ora stabilită, am sunat pe telefonul pus la dispoziţie de Comisie, am intrat, cu un cod de acces, pe linia securizată, am aşteptat pe hold până am fost deconectată. L-am sunat imediat pe Preşedintele Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon să îl întreb ce se întâmplă şi să îi spun că sunt la dispoziţia Comisiei. Mi-a spus ca nu mai este nevoie să mă audieze, au votat deja! Circul PSD nu se dezminte!”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Victor Costache a primit un vot politic, în contextul situaţiei generate de coronavirus. Ministrul Sănătăţii a fost prezent la audieri, deşi ar fi trebuit să stea în autoizolare, deoarece s-a întâlnit cu un senator PNL şi cu un angajat al Ministerului Sănătăţii, amândoi diagnosticaţi cu noul virus Covid-19.

„Având în vedere ultimele evoluţii, votul este politic. Vă supun votului un vot negativ. Cine este pentru, împotrivă. Mulţumim, aviz negativ”, spunea preşedintele de şedinţă.

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simionis i-a reproşat lui Florin Cîţu că a renunţat la mandatul său de premier pentru a nu fi votat de PSD, însă acum a ajuns la mâna social-democraţilor.

„urma depunerii ruşinoase a mandatului de premier desemnat, aţi făcut afirmaţia că nu aţi vrut să fiţi prim-ministru cu voturile PSD, şi prin urmare v-aţi depus mandatul pentru a vă salva de această situaţie Vă reamintesc faptul că dacă PSD nu votează astăzi Guvernul Orban nu există niciun fel de şansă pentru a fi învestit”, a spus Alfred Simionis, în timpul audierilor.

Votul de învestire a Guvernului Orban se finalizează la ora 17:00. Potrivit informaţiilor obţinute de MEDIAFAX, aproximativ 300 de parlamentari şi-au exprimat votul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO