Politică

Avanpremieră la marea confruntare: USL a citit „capetele de acuzare“, Băsescu a pledat pentru independenţa justiţiei

Avanpremieră la marea confruntare: USL a citit „capetele de acuzare“, Băsescu a pledat pentru independenţa justiţiei

Avanpremieră la marea confruntare: USL a citit „capetele de acuzare“, Băsescu a pledat pentru independenţa justiţiei

Autor: Roxana Pricop

06.07.2012, 00:07 588

Şedinţa extraordinară de joi a Parlamentului în care a fost citită solicitarea USL de sus­pen­dare din funcţie a pre­şe­dintelui Traian Băsescu a în­ceput la ora 10.20, în prezenţa şefului de stat. Prezenţa preşedintelui în sală nu era aşteptată. În 2007 când opoziţia de atunci în frunte cu PSD a încercat suspendarea preşe­din­telui, Traian Băsescu nu a fost prezent când a fost citit textul cererii de sus­pendare. Mai mult, preşedintele a decla­rat că doreşte să participe la dez­baterea cererii de suspendare din funcţie de vineri, precizând că la şe­dinţa de joi va face o scurtă prezentare.

Şedinţa a fost condusă de pre­şe­din­tele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgo­nea, numit în funcţie în locul Ro­ber­tei Anastase de la PDL, care a anunţat că sunt prezenţi 306 parla­men­tari.

Senatorul PSD Toni Greblă a fost cel care a citit în plen propunerea de suspedare din funcţie a preşedintelui. În solicitarea privind suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu USL a sus­ţinut că preşedintele a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul de­mocratic românesc, iar perseverenţa acestuia în a încălca Constituţia "de­mon­strează o atitudine iremediabilă", care îndreptăţeşte solicitarea de sus­pen­dare.

Iniţiatorii au invocat în document şapte motive pentru demersul lor, printre care se numără "uzurparea rolului prim-ministrului şi substituirea în atribuţiile constituţionale ale Gu­ver­nului", "încălcarea în mod repetat a dreptu­rilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Consti­tu­ţie", "încălcarea în mod repetat a prin­cipiului separaţiei puterilor în stat şi a independenţei justiţiei", "iniţierea unui proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei", "încălcarea sistematică a principiului neapartenenţei politice a persoanei care ocupă funcţia prezi­den­ţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate".

După ce senatorul PSD a terminat de prezentat textul cererii de suspen­dare, în jurul orei 11.00, Traian Băsescu şi-a început discursul decla­rând că documentul de suspendare are ca obiec­tive de fond punerea sub con­trolul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în principal a justiţiei şi nepunerea în apli­care a referendumului din noiem­brie 2009. Şeful statului nu a scăpat ocazia şi a făcut referire la faptul că premierul este acuzat de plagiat.

"Aveţi şi un motiv conjunctural, prim-ministrul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în toată Europa şi peste Ocean ca un prim-ministru copy, copy-paste. Prim-ministru copy-paste. Toţi îl ştiam masterand la Universitatea din Catania, iar ieri a apărut în presă că nu a urmat niciodată un master la Universitatea din Catania."

Şeful statului a continuat punctând riscurile cu care se confruntă instituţiile statului în cazul suspendării.

"Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, că trebuie să con­trolăm justiţia. Dragii mei conce­tă­ţeni, această vreme a trecut! Nu veţi putea întoarce realităţile institu­ţiilor ca Parchetul General, DNA, sau ÎCCJ la modul de supunere din 2000-2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nomina­lizarea înalţilor demnitari ai sis­te­mului de justiţie, vă asigur, e una gre­şită, şi poate să eşueze la referen­dum."

În discursul său, Traian Băsescu a mai argumentat că măsurile de austeritate luate în ultimii trei ani au fost necesare. USL îl acuză pe Traian Băsescu în textul cererii de suspendare că a încălcat Constituţia atunci când "a anunţat pe toate canalele că în 2012 statul nu va creşte salariile la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% a acestora, cu toate că judecătorii Curţii Con­stituţionale au stabilit că începând cu 1 ianuarie 2011 cuantumul salariilor tre­buie să revină la nivelul anterior adop­tării acestor măsuri de dimi­nuare".

"Am văzut că v-aţi asumat o imensă provocare. Vreau să ştiţi că mi-o asum alături de dumneavoastră. Provocarea pe care v-aţi asumat-o e aceea ca un politician, fie el şi preşe­dintele României, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză, e trimis în faţa electoratului să fie validat sau invalidat", a declarat Traian Băsescu.

Astăzi în Parlament cererea de suspendare va fi supusă dezbaterii şi apoi votului deputaţilor şi senatorilor. USL are nevoie de 216 voturi pentru ca suspendarea să fie aprobată.

"Vineri vom avea parte de un adevărat spectacol televizat. Traian Băsescu s-a apărat bine joi pentru că nu a fost corect atacat. USL trebuia să prezinte documente doveditoare, nu declaraţii trunchiate ale preşedintelui. Vom mai vedea multe episoade din această luptă politică pentru că Traian Băsescu nu vrea să piardă", a conchis analistul politic Stelian Tănase.


Cum s-a apărat Traian Băsescu de suspendare

Şeful statului s-a apărat joi în Parlament de cererea de suspendare argumentând că punerea instituţiilor sub controlul partidelor politice şi conflictul cu USL ar fi adevăratele motive din spatele procedurii de suspendare iniţiate de USL şi că măsurile de austeritate au fost necesare şi impuse de acordul cu FMI. Traian Băsescu a dat de înţeles că îşi asumă "provocarea imensă" a referendumului alături de iniţiatorii procedurii de suspendare.

"Documentul de suspendare are patru mari obiective, trei de fond şi unul conjunctural. Unul dintre obiective este punerea sub controlul PSD şi PNL a instituţiilor statului, în principal a justiţiei. Un alt obiectiv este nepunerea în aplicare a referendumului din noiembrie 2009, în care românii au decis că vor Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari."

"Aveţi şi un motiv conjunctural, prim-ministrul pe care l-aţi furnizat este cunoscut în toată Europa şi peste Ocean ca un prim-ministru copy, copy-paste. Prim-ministru copy-paste. Toţi îl ştiam masterand la Universitatea din Catania, iar ieri a apărut în presă că nu a urmat niciodată un master la Universitatea din Catania."

"Am văzut şi afirmaţiile făcute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, că trebuie să controlăm justiţia. Dragii mei concetăţeni, această vreme a trecut! Nu veţi putea întoarce realităţile instuţiilor ca Parchetul General, DNA, sau ÎCCJ la modul de supunere din 2000-2004. Tentativa dumneavoastră de a acapara toate funcţiile de decizie în nominalizarea înalţilor demnitari ai sistemului de justiţie, vă asigur, e una greşită şi poate să eşueze la referendum."

"Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă înşelaţi amarnic. Sunt opt ani de când, cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic."

"Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş."

"Acum vă respect pentru că aţi declanşat o procedură constituţională. Aş vrea să fie şi corectă, dar vă voi respecta de două ori dacă odată cu referendumul de invalidare sau validare a preşedintelui României veţi supune votului poporului şi modificările la Constituţie, cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari", a adăugat şeful statului.

"Fie că vorbim de desfiinţări de comisii, de transformarea Monitorulului Oficial în gazeta de perete a Guvernului, fie că vorbim de emitere de OUG care afectează atribuţiunile Curţii Constituţionale, toate acestea sunt lucruri grave şi fac un apel la dumneavoastră: Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba dimpotrivă, vă voi spune «mulţumesc!», mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului."

"Am văzut că v-aţi asumat o imensă provocare. Vreau să ştiţi că mi-o asum alături de dumneavoastră. Provocarea pe care v-aţi asumat-o e aceea ca un politician, fie el şi preşedintele României, care a refuzat să-i mintă pe români pe timp de criză, e trimis în faţa electoratului să fie validat sau invalidat."

"S-ar putea ca referendumul să confirme că am avut dreptate să fiu cinstit cu românii. Nu i-am minţit, nu i-am păcălit, le-am spus exact cum stăteam şi ce putea să facă Guvernul pentru ei, dar nu pentru că aşa am gândit eu, ci pentru că ce spuneam era rezultatul discuţiilor cu Guvernul, Banca Naţională, FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială."


Liderii USL, iniţiatorii procedurii de suspendare, ripostează în războiul declaraţiilor

  • Victor Ponta, premier şi preşedinte al PSD

"Chiar dacă zgomotul şi căldura politică par să acopere lucrurile de substanţă, eu nu mă aflu în Parlament. Preocuparea numărul unu a Guvernului nu este bătălia politică."

"Am aflat acum că preşedintele a retrimis Parlamentului legea energiei,

legea gazelor şi legea ANRE. Este o veste foarte proastă, pentru că e obligaţia noastră din acordul cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană

şi Banca Mondială şi nu vreau să cred că preşedintele, prins în acest război cu Parlamentul, loveşte practic în Guvern şi în România. Erau obligaţiile României, ori preşedintele le retrimite în Parlament, care nu mai lucrează până în toamnă şi asta înseamnă să nu ne respectăm obligaţiile faţă de FMI. Voi discuta cu liderii grupurilor parlamentare şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, pentru identificarea unei soluţii în care aceste legi să fie transmise spre promulgare în regim de urgenţă."

  • Crin Antonescu, preşedinte al Senatului şi preşedinte al PNL

"Cred că nu am auzit nimic nou astăzi, nici în propunerea de suspendare, în documentul de suspendare pe care 154 de parlamentari ai României, între care mă număr, au prezentat-o şi nici în cuvântul, în pledoaria, în intervenţia de astăzi a preşedintelui. Sunt puncte de vedere care se cunosc de multă vreme, ele au fost, dacă vreţi, sistematizate, recapitulate."

"Cel mai semnificativ pasaj din pledoaria preşedintelui este acela în care a pretins că a spus adevărul românilor. Convingerea mea este că nu a spus adevărul românilor şi probabil că în dezbaterea de vineri aceste poziţii vor fi din nou dezvoltate şi argumentate."

"Eu refuz să discut despre ce o să fac sau nu o să fac, pot să vă spun de pe acum, dar nu dezvolt mai mult, dacă vom fi într-o asemenea situaţie înţeleg că pe perioada de până la referendum, dacă va trebui să îndeplinesc această funcţie (preşedinte interimar - n.red.), să o exercit responsabil şi discret, conştient că una este un preşedinte ales şi una este un preşedinte al Senatului, care din raţiuni de funcţionare a instituţiilor, din raţiuni birocratice ţine locul preşedintelui."


Analiştii despre cererea de suspendare: Nu are legătură cu poporul, este o luptă între politicieni

  • Stelian Tănase, analist politic

"Cererea de suspendare nu are legătură cu voinţa poporului. Politicienii trăiesc într-o cu totul altă sferă, sunt un produs al unei clase politice agresive şi conflictuale ce a rezultat în urma a douăzeci de ani de tranziţie. Pe politicieni nu îi interesează agenda publică, problemele sociale sau ale economiei, politicienii ignoră ceea ce vrea poporul. Ceea ce vedem acum este o luptă, o cafteală între politicieni, şi nu un dialog între ei despre ce vor românii sau despre cum le poate fi mai bine românilor. Însă şi românii de rând au partea lor de vină în această criză politică pentru că nu se implică, nu reacţionează, iar unii preferă să îşi facă bagajele şi să plece în Spania."

"Traian Băsescu s-a apărat bine joi în Parlament, nu pentru că ar fi avut dreptate, ci pentru că a fost atacat prost. Aşa cum l-am văzut în Parlament, Traian Băsescu nu crede că va pierde funcţia de preşedinte, şi vom mai asista la mai multe episoade din această luptă politică"

  • Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia

"Asociaţia Pro Democraţia consideră că viitorul regimului politic românesc nu poate fi improvizat pe fundalul unei crize politice puternic personalizate şi invită toţi actorii politici, civici sau sociali, să contribuie la conturarea unui proiect democratic coerent. Totodată, lupta politică actuală, dusă pe fundalul unei crize economice, care a afectat deja încrederea în democraţie a unei părţi a societăţii româneşti, riscă să compromită fundamentele instituţionale ale democraţiei, creşte şansele populismului, adâncind starea conflictuală existentă în societate."

"Am constatat radicalizarea endemicei crize politice româneşti până la punctul în care a luat forma unei autentice crize a regimului politic şi am observat cu îngrijorare că dramatizarea conflictului politic orchestrată de actori politici sau media mizează pe o personalizare excesivă a crizei politice până într-acolo încât acesta riscă să compromită o construcţie instituţională şi aşa în deficit de autoritate şi să afecteze calitatea proceselor democratice."

  • Dan Armeanu, profesor la Facultatea de finanţe, Academia de Studii Economice Bucureşti

"Mediul economic are mare nevoie de stabilitate şi de măsuri concrete pentru a funcţiona, nu de conflicte şi instabilitate politică. Criza politică internă se adaugă unei situaţii economice dificile pe plan european, dar şi disensiunilor politice care există între Germania şi Franţa şi Italia cu privire la mutualizarea datoriilor. Contextul extern ne este puţin favorabil, şi cu atât mai mult avem nevoie de stabilitate pe plan local. Impactul conflictului politic se va resimţi în economie, cel mai vizibil efect este fluctuaţia cursului de schimb, care este un barometru foarte sensibil la tot ceea ce se întâmplă pe plan politic."

"Prelungirea instabilităţii politice este o altă temere a mediului economic, pentru că acest lucru va însemna că Guvernul se va concentra pe cu totul alte obiective decât cele economice."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO