Politică

Averea lui Dan Ioan Popescu, mai aproape de executarea silita

16.02.2006, 21:03 685

Instanta suprema a respins ieri recursul lui Dan Ioan Popescu impotriva sechestrului impus asupra unor bunuri ale familiei sale, in valoare de 1,2 mil. de euro.

Sechestrul asupra unora dintre bunurilor fostului ministru al industriilor a fost pus in luna ianuarie, dupa ce Comisia de verificare a averilor demnitarilor de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca el nu poate sa justifice o parte a averii dobandite intre 2000 si 2004, in vremea cand era membru al Guvernului. Este vorba despre bunuri in valoare de 46 de miliarde de lei vechi (1,2 mil. de euro) care - daca constatarile Comisiei sunt confirmate de instanta - ii vor fi confiscate. Sechestrul asigurator a fost pus pe opt terenuri din Azuga si un apartament din Bucuresti.

Popescu a depus recurs fata de decizia Comisiei de a-i sechestra bunurile, iar ieri un complet al Inaltei Curti de Casatie, format din trei judecatori, a judecat recursul si l-a respins. Popescu mai poate ataca o data decizia la Curtea Suprema. Avocatul lui Popescu a cerut ridicarea sechestrului pentru motivul ca o parte a cladirilor asupra carora s-a instituit acesta nu-i mai apartine lui Popescu, iar persoanele care detin acele bunuri l-ar putea chema in judecata pentru recuperarea contravalorii bunurilor respective.

Ministerul Finantelor, care reprezinta obligatoriu statul in astfel de situatii, a sustinut sechestrul, iar Curtea i-a dat castig de cauza.

La mijlocul lui ianuarie Comisia de verificare a averilor demnitarilor de pe langa Inalta Curte de Casatie a constatat ca Popescu nu-si poate justifica toata averea, iar, potrivit legii privind controlul averii demnitarilor, cazul urmeaza sa fie judecat de un complet al Inaltei Curti de Casatie - in loc de Curtea de apel precum in cazurile obisnuite - intrucat Popescu intra in categoria demnitarilor, fiind deputat. Nu a fost stabilit un termen de judecata.

O decizie a Inaltei Curti de Casatie care spune ca averea nu poate fi justifi-cata poate fi atacata o singura data cu recurs care este judecat de aceeasi institutie. Daca decizia ca bunurile nu pot fi justificate ramane definitiva, ele vor fi confiscate si valorificate prin vanzare la licitatie, facandu-se venit la stat. Instanta poate dispune si ca invinuitul sa plateasca o suma egala cu valoarea bunurilor respective. Hotararea Curtii este dusa la indeplinire de organele fiscului, in baza legii referitoare la executarea silita, pentru neachitarea creantelor banesti datorate statului. In cazul in care pe parcursul procedurilor judiciare se constata ca s-au savarsit ilegalitati, constatarile sunt trimise la Parchetul General care deschide un nou dosar, de natura penala. Insa chiar daca nu se intampla acest lucru, simpla decizie de confiscare a bunurilor il va costa pe Dan Ioan Popescu mandatul de deputat, potrivit legii. Potrivit declaratiei sale de avere, Popescu detine in Bucuresti cinci apartamente si o casa de vacanta la Azuga, care sunt evaluate la aproape 1,4 mil. euro, terenuri de aproape 1,3 mil. euro si bijuterii si obiecte de aproape 500.000 de euro. Insa, potrivit presei care a consultat agenti imobiliari, bunurile imobile si mobile ale lui Popescu ar avea o valoare de piata de aproximativ 15 mil. euro.



O noua lege privind controlul averilor

Proiectul de lege privind entitatea care va realiza controlul averilor va intra in vigoare peste maximum doua luni, a declarat ieri presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. S-a vorbit in trecut ca aceasta entitate sa fie sub controlul ANAF, dar nu s-a stabilit nimic pana in prezent. "Noi vom controla diferenta dintre valoarea averii dobandite si impozitele platite. Aceasta diferenta va fi impozitata cu cota legala de 16%. Nu este o taxa noua, ci un impozit care trebuia sa fie platit mai demult", a afirmat Bodu, referindu-se la modul in care vor fi controlate averile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO