Politică

Baia Mare intră în galeria municipiilor în care edilii urbei sunt urmăriţi penal sau arestaţi, unul după altul

Baia Mare intră în galeria municipiilor în care edilii...

Autor: Iulian Anghel, Catalina Cocolos

18.06.2013, 18:42 420

După ce fostul primar liberal al municipiului Baia Mare Cristian Anghel a fost condamnat în urmă cu trei ani pentru corupţie, iar, în urma alegerilor anticipate, fotoliul de edil a fost câştigat de Cătălin Cherecheş, astăzi a venit rândul acestuia din urmă să fie cercetat pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

În majoritatea cazurilor de acest fel, edilii vizaţi au cerut mită pentru favoruri la repartizarea unor contracte importante de achiziţii publice. Raportul DNA pe 2012 arată că, anul trecut, în România, la nivelul administraţiei locale, au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nouă primari, trei viceprimari, un consilier local şi doi vicepreşedinţi de consiliu judeţean.

Procurorii anticorupţie l-au audiat astăzi pe edilul din Baia Mare pe care îl acuză că a primit bani de la reprezentanţii a cinci firme pentru a le favoriza la achiziţiile publice organizate de instituţie, la atribuirea şi la derularea contractelor. Cinci oameni de afaceri se află şi ei în vizorul anchetatorilor.

“Isprava” de la Baia Mare are precedentul municipiului Rmânicu Vâlcea unde doi primari, unul după celălalt, au fost acuzaţi de corupţie - Mircia Gutău (condamnat în 2010) şi Emilian Frâncu (aflat în arest preventiv). Baia Mare era deja, aşadar, aliniată municipiilor sau judeţelor a căror edili sau şefi au fost condamnaţi pentru activitatea din timpul mandatului – Sorin Apostu (fost primar al Clujului), Constantin Nicolescu (fost preşedinte al CJ Argeş), Nicolae Mischie (fost preşedinte al CJ Gorj), sau Antonie Solomon (actual senator, fost primar al Craiovei a cărui proces de corupţie nu este încă finalizat).

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Cluj au început urmărirea penală în cazul primarului municipiului Baia Mare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată, precum şi pentru efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte, se arată într-un comunicat de presă de marţi al DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2011-2013, Cătălin Cherecheş a primit bani, "cu titlu de foloase necuvenite", de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a favoriza aceste firme în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor, cât şi pe parcursul derulării acestora.

Procurorii îl mai acuză pe Cătălin Cherecheş că, în perioada februarie - mai, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali la două societăţi comerciale.

Astfel, în luna mai, pentru a achiziţiona licenţa pentru un post de televiziune, Cătălin Cherecheş ar fi intervenit pentru modificarea acţionariatului celor două firme, astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari sau administratori ai acestor societăţi comerciale.

În această cauză, procurorii fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Potrivit presei locale, percheziţiile procurorilor ar avea legătură cu mai multe declaraţii date de omul de afaceri Ioan Baltă, zis Oniza, administrator al XS Sud Compani din Baia Mare. La jumătatea lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziţii făcute de procurorii bucureşteni, într-un dosar în care se fac cercetări pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.

Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din mai 2011, când au avut loc alegeri parţiale (după condamnarea primarului Cristian Anghel. La alegerile locale din iunie 2012, Cătălin Cherecheş a fost reales în funcţie cu 86% voturi.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO