Politică

"Baronii" locali PSD ameninta: Daca nu primim 2 mld. euro, vom respinge bugetul

15.02.2009, 19:01 43

Legea bugetului a trecut sambata de comisiile de specialitate din Senat si Camera Deputatilor, parlamentarii PSD votand in favoarea legii fara sa aprobe majorarea ceruta de baronii locali. Impotriva legii au votat doar opt parlamentari de la PNL si UDMR.

"Daca prin legea bugetului de stat pe 2009 nu vom primi cele doua miliarde de euro pana la finalizarea dezbaterilor din plen, atunci parlamentarii nostri vor vota impotriva legii si avem suficiente voturi ca sa o respingem", a spus, pentru ZF, presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan, unul dintre cei mai influenti lideri locali ai PSD.
El spune ca decizia de a cere parlamentarilor sa respinga bugetul de stat a fost luata in unanimitate de Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, condusa de Liviu Dragnea, presedintele CJ Teleorman, care a demisionat la inceputul lui februarie din functia de ministru al internelor si administratiei la 12 zile de la preluarea mandatului.
Sefii judeteni din Vrancea, Teleorman, Constanta au fost cei mai vehementi impotriva Guvernului la reuniunea presedintilor de consilii judetene care a avut loc la finele saptamanii trecute, afirmand ca administratiilor locale nu le vor ajunge banii alocati prin legea bugetului nici macar pentru cheltuieli curente si nu se va mai pune problema accesarii fondurilor europene, unde este nevoie de bani pentru cofinantari.
Bugetul administratiei, asa cum a fost votat de parlamentarii din comisiile reunite de buget-finante se ridica la aproximativ 3,8 miliarde de euro si este cu 30% mai mic decat banii pe care judetele i-au primit in 2008, arata presedintii de consilii judetene.
"Este o situatie de o gravitate extraordinara faptul ca bugetul de stat pe 2009 este mai mic fata de cat este nevoie, iar aceasta situatie va determina prabusirea functionarii normale a judetelor Romaniei si, implicit, blocarea serviciilor minimale oferite cetatenilor Romaniei, iar ulterior se vor stopa definitiv posibilitatile de a accesa fonduri structurale europene", a afirmat Liviu Dragnea.
Comisiile de buget au ajustat cu 16 milioane de lei bugetele a sase judete, carora in bugetul actual le-au fost acordate sume mai mici decat in bugetul de anul trecut.
Este vorba de Cluj, Mehedinti, Calarasi, Vaslui, Mures sau Alba. Pentru a ajunge la acelasi nivel cu anul trecut, Cluj va urma sa primeasca in plus 882.000 de lei, Mehedinti va urma sa primeasca inca 3,607 milioane de lei, Calarasi - 2,92 milioane de lei, Vaslui - 2,108 milioane de lei, Mures - 5,274 milioane de lei, iar Alba - 543.000 de lei.
In debutul dezbaterilor pe buget, ministrul finantelor Gheorghe Pogea a temperat dorintele parlamentarilor de a suplimenta sumele (au fost depuse peste 2.800 de amendamente), afirmand ca promisiunile politice sunt valabile numai daca economia poate sa le sustina.
"Si eu am coborat cu picioarele in ligheanul cu apa rece", a afirmat Pogea, aratand ca ceea ce s-a promis in campania electorala se baza pe o anumita realitate economica, care astazi nu mai exista. Putine modficari au fost operate in legea bugetului de stat in comisiile de specialitate fata de forma in care a fost trimisa de la Guvern.
Ministerul Educatiei a primit 620 de milioane de lei in plus pentru cercetare, acesti bani urmand sa fie luati de la Ministerul Dezvoltarii, Ministerul Finantelor si din credite de angajament pe fonduri nerambursabile si venituri proprii. Astfel, 100 de milioane de lei vor fi luate de la Ministerul Dezvoltarii, 200 de milioane de lei de la Ministerul de Finante si 320 de milioane din fonduri nerambursabile si din venituri proprii. Ministrul Educatiei si Cercetarii Ecaterina Andronescu a declarat ca, in acest fel, au fost gasite solutii de completare a bugetului Cercetarii, care initial era de 1.136 de milioane de lei, iar, in urma amendamentelor, a ajuns la 1.776 de milioane de lei.
Suma totala a fondurilor cuprinse in bugetul de stat si bugetele locale de care va putea dispune Educatia in acest an va depasi 34 de miliarde de lei, la care
s-ar putea adauga 840 de milioane de lei, sub forma de credite de angajament pentru capitolul de investitii in educatie.
Parlamentarii din cele doua comisii au aprobat, de principiu, suplimentarea cu 120 de milioane de lei a sumelor acordate Ministerelor Educatiei, Sanatatii, Culturii, Dezvoltarii si Transporturilor, bani care vor fi luati de la Fondul National de Dezvoltare - 100 de milioane de lei si Fondul de rezerva al Guvernului - 20 de milioane de lei.
Aceste sume urmeaza sa fie repartizate de catre expertii comisiilor de specialitate si ai Ministerului de Finante pe cele cinci ministere pana astazi, cand se va depune la Biroul Permanent raportul comisiilor de specialitate.
La bugetul asigurarilor sociale de stat au fost adoptate cateva amendamente cu un impact minim asupra bugetului. Este vorba de majorarea cu 9 lei a ajutorului pentru deces si anuntarea pana la data de 15 aprilie a numarului locurilor la tratament balnear si odihna ce pot fi finantate de la bugetul asigurarilor sociale.
Bugetul asigurarilor sociale aferent sistemului public de pensii se ridica la suma de 40,130 miliarde de lei, cheltuielile cifrandu-se la 39,909 miliarde de lei, iar excedentul fiind de 221 de milioane de lei. Valoarea punctului de pensie va creste la 718,4 lei de la 1 aprilie 2009, iar de la 1 octombrie punctul de pensie va ajunge la 732,8 lei, in timp ce salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este de 1.693 de lei.
Guvernul a luat in calcul pentru acest an un produs intern brut (PIB) de 579 de miliarde de lei, un deficit bugetar de 2% din PIB si o crestere economica de 2,5% din PIB.
Cifrele sunt considerate nerealiste de catre fostul premier liberal Calin Popescu-Tariceanu, care a spus ca actualul sef al Guvernului, Emil Boc, este "paralel cu problemele romanilor" si ca a construit un buget care va genera recesiune.
"Constat ca domnul Boc e complet paralel cu preocuparile romanilor. Dansul se duce trei zile la Cluj pentru campanie electorala. I se pare ca cea mai importanta problema a Romaniei este castigarea primariei de catre adjunctul lui. In loc sa se duca la Mall, sa se tunda si sa-si faca cumparaturile dupa-amiaza, relaxat, cred ca trebuie sa se gandeasca ca are o mare problema, ce face cu aceasta tara, pe care trebuie sa o conduca in calitate de sef al Guvernului", a afirmat Tariceanu.
El a spus ca "asa cum a fost croit bugetul, va stanjeni in mod evident activitatea institutiilor si a economiei".
"Ajung la concluzia ca acest buget este un buget indreptat impotriva romanilor. Bugetul pe 2009 consfinteste si in mod oficial abandonul promisiunilor electorale si un esec total. Au promis sa aloce 7% din PIB pentru Educatie, 50% la cresterea salariilor, 6% din PIB pentru sanatate, dar procentele din buget nu au nicio legatura cu ce au promis in campania electorala", a spus presedintele liberalilor.
El a subliniat ca, in cazul in care nu vor fi bani investiti in mod serios in infrastructura, atunci "perspectiva economica a Romanei este una clara de recesiune". "Cu un buget de acest gen, economia se va contracta, ne ducem in recesiune si este pacat ca domnul Boc nu intelege acest lucru si nici ceilalti responsabili pe politicile economice nu inteleg. Cred e nevoie de o minima viziune si de un efort coerent si sa nu asistam impasibili la modul in care economia romaneasca trece in recesiune", a evidentiat fostul premier.
Modificarile "operate" de parlamentari in comisiile de buget
  • Cluj, Mehedinti, Calarasi, Vaslui, Mures, Alba vor primi 16 milioane de lei in plus pentru a ajunge la nivelul din 2008.
  • Ministerul Educatiei a primit 620 de milioane de lei in plus pentru Cercetare. 100 de milioane de lei vin de la Ministerul Dezvoltarii, 200 de milioane de lei de la Finante si 320 de milioane din fonduri nerambursabile si din venituri proprii.
  • 120 de milioane de lei din Fondul National de Dezvoltare si Fondul de rezerva al Guvernului vor merge la Educatie, Sanatate, Cultura, Dezvoltare si Transporturi.
  • Ajutorul de deces a fost majorat cu 9 lei pentru a ajunge la 1.702 lei, suma care a fost acordata in 2008.
  • Numarul locurilor la tratament balnear si odihna ce pot fi finantate de la bugetul asigurarilor sociale va fi anuntat pana in 15 aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO