Politică

Barroso: Ţările cu impozit mare pe muncă trebuie să se concentreze pe alte surse de venit, de exemplu impozitul pe proprietate

Barroso: Ţările cu impozit mare pe muncă trebuie să...

Autor: Iulian Anghel

29.05.2013, 15:32 857

Ritmul reformelor trebuie continuat pentru ca economiile UE să revină la cursul normal. Ţările cu deficit trebuie să-şi îmbunătăţească competitivitatea, iar cele cu excedent trebuie să elimine obstacolele din calea cererii intermne, a declarat astăzi Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Şeful Comisiei prezintă la această oră recomandările specifice de ţară, pe care Comisia le elaborează anual în cadrul exerciţiului intitulat Semestrul European.

Potrivit lui Barroso, revenirea creditării rămâne problematică în UE.

“În lipsa creditelor, economiile nu pot creşte. Germania este singura ţară europeană unde IMM-urile au crescut. Revenirea credităţii în ţările de la periferia ţărilor UE reprezintă încă o problemă. Dar trebuie să ne asigurăm că băncile îşi îmbunătăţesc balenţele.”

În privinţa salariilor, dacă acestea cresc mai repede decât productivitatea, rezultă un şomaj mai accentuat. Costul forţei de muncă este influenţat şi de fiscalitate. Ţările cu astfel de probleme, având un impozit ridicat pe muncă, trebuie să se concentreze pe o colectare mai bună din alte zone – de pildă în cadrul impozitelor pe proprietate, a susţinut Barroso.

Şeful Comisiei susţine că discuţia austeritate versus creştere economică a fost inutilă şi contraproductivă şi astfel de discuţii trebuie depăşite, iar capitalele UE trebuie să ia decizii în consens. Comisia recomandă Germaniei majorarea salariilor, iar Franţei reducerea impozitului pe muncă. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO