Politică

Băsescu a avertizat PDL că dacă la parlamentare nu ia 50% plus unu din scorul USL merge în opoziţie

Băsescu a avertizat PDL că dacă la parlamentare nu ia 50% plus unu din scorul USL merge în opoziţie

Traian Băsescu, preşedintele României

Autor: Mediafax

04.04.2012, 12:17 2404

Preşedintele Traian Băsescu i-a avertizat pe liderii PDL, luni noaptea, în întâlnirea din Modrogan, că, dacă partidul nu obţine la alegerile parlamentare din toamnă cel puţin jumătate plus unu din scorul USL, va trece în opoziţie, au declarat surse democrat-liberale.

Conform surselor citate, întâlnirea de luni noaptea dintre Traian Băsescu şi liderii PDL a avut drept scop stabilirea obiectivului PDL pentru alegerile parlamentare din noiembrie.

Şeful statului le-a spus acestora că va aplica ad literam prevederile constituţionale privind formarea Guvernului, respectiv că la consultările pe această temă trebuie invitate partidele din Parlament, nu alianţele.

Băsescu a arătat că, prin urmare, va avea în vedere care partid obţine cele mai multe voturi.

În aceste condiţii, a avertizat Traian Băsescu potrivit surselor citate, dacă PDL vrea să rămână la guvernare şi după alegerile parlamentare din acest an, trebuie să obţină mai mult de jumătate din scorul USL. "Dacă nu, treceţi în opoziţie", i-ar fi avertizat Traian Băsescu pe democrat-liberali, conform aceloraşi surse.

În ceea ce priveşte decizia de luni a BPN al PDL privind excluderea din partid a europarlamentarului Cristian Preda, fost consilier prezidenţial, preşedintele Băsescu nu a comentat-o direct, dar i-a întrebat pe liderii democrat-liberali: "Îi daţi pe toţi afară?", fără a primi niciun răspuns, au relatat sursele citate.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la jumătatea lunii martie, la emisiunea "După 20 de ani" de la PRO TV, întrebat dacă va numi un guvern USL, în cazul în care Uniunea va avea o majoritate parlamentară, că, potrivit Constituţiei, şeful statului invită partidele la consultări, iar USL este o alianţă.

Întrebat dacă va numi un guvern USL, în cazul în care USL va avea o majoritate parlamentară, preşedintele a recomandat tuturor să citească cu atenţie articolul 103 din Constituţie.

"Eu aş citi foarte bine articolul 103 din Constituţie. Şi îi rog pe toţi politicienii să citească şi să vadă şi comportamentul meu când am chemat partidele pentru consultări la formarea Guvernului Ungureanu. Eu am chemat exact pe formularea din articolul 103 care spune «Preşedintele invită la consultări partidele reprezentate în Parlament». Partidele", a răspuns Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO