Politică

Băsescu a făcut publică scrisoarea privind Schengen, acuzându-i de minciună pe Ponta şi Antonescu

Băsescu a făcut publică scrisoarea privind Schengen,...

Autor: Marius Fratila

26.02.2013, 19:47 2619

Băsescu a subliniat, în conferinţa de presă de marţi seară, că el nu a făcut nicio relaţie cauzală în scrisoare între progresele pe MCV şi aderarea la Schengen, însă aceasta este făcută de unele state membre şi de aceea Guvernul şi majoritatea parlamentară trebuie să ia, până la 3 martie, înainte de Consiliul JAI din 7-8 martie, măsuri care să răspundă recomandărilor din raportul din 30 ianuarie al Comisiei Europene.

"Deci, nu ştiu de ce, şi domnul Ponta, şi domnul Crin Antonescu fac ochii mari când le spui: uitaţi-vă şi la MCV, chiar dacă nu îi recunoaştem interconexiunea. Dar voi, reprezentanţii Guvernului, acceptaţi ca atunci când se dezbate MCV-ul pentru România, în Consiliul Uniunii Europene, toate legăturile, cu putinţă şi fără putinţă, legate de justiţie. Minciuna trebuie să înceteze", a afirmat Băsescu.

Potrivit textului scris al documentului transmis jurnaliştilor, Băsescu le-a cerut celor trei "acţiuni ferme imediate" privind desemnarea procurorului general şi procurorului-şef al DNA şi îndepărtarea imediată din Guvern a miniştrilor care au dosare penale, preşedintele arătând că în această situaţie este numai ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

În scrisoare Băsescu mai cere asigurarea că niciun ministru declarat incompatibil de ANI nu va fi menţinut în Guvern, susţinerea în Parlament a modificării Statutului parlamentarilor, conjugarea eforturilor pentru punerea în aplicare a tuturor celor patru coduri juridice în termenele stabilite, fără alte amânări.

"Am văzut acuzaţiile pe care încearcă să le strecoare în pregătirea următorului JAI: «preşedintele nu vrea să intrăm în Schengen», iar eu le spun acestor oameni, care se află de aproape un an la guvernare, că mi-aş dori ca ei, vreodată, repet, vreodată, în viaţa lor politică, să se fi bătut sau să fi putut să... sau să poată să se bată pentru România, cum m-am bătut eu. Iar un alt lucru, pe care l-am spus în scrisoare, este legat de faptul că aceşti oameni pun mai presus de interesul naţional interesele de partid, lucru pe care eu nu l-am tolerat niciodată, în fostele guvernări, repet, niciodată nu l-am tolerat, ca abordare a unor partide aflate la guvernare sau a unei majorităţi, fie ea şi fragilă, cum era în timpul Guvernului Boc. Interesele de partid nu pot fi puse deasupra interesului naţional, iar politicienii care fac acest lucru este bine să nu stea la cel mai înalt nivel, pentru că deteriorează, constant şi consecvent, credibilitatea ţării", a afirmat Băsescu.

Preşedintele a subliniat că delegaţia României la Consiliul JAI din martie va fi "dezarmată" fără aceste angajamente ale Guvernului şi Parlamentului.

"Deci, în lipsa acestui semnal, că Guvernul, Parlamentul României, majoritatea parlamentară au trecut la corectarea celor semnalate în Raportul MCV, cei care vor reprezenta România, în Consiliul JAI din 7 - 8 martie, sunt dezarmaţi. Ei nu au argumente în plus, faţă de ceea ce o ţară sau alta crede, din punct de vedere al poziţionării, în afara Raportului MCV. Sigur că n-o să placă multor ţări faptul că miniştri care au dosare pe rol sunt în Guvern, că selectarea procurorilor e o mare poveste, în România, sau că parlamentarii iarăşi îşi consolidează imunitatea", a spus Băsescu.

Preşedintele a arătat şi că în concluziile Consiliilor Afaceri Generale (CAG) din 7 septembrie 2012 şi 11 februarie, la care Guvernul este reprezentat, s-au salutat rapoartele MCV ale Comisiei Europene şi s-a arătat că importanţa angajamentului politic din România pentru realizarea obiectivelor MCV deoarece "existenţa unui sistem administrativ şi judiciar imparţial, independent şi eficace, înzestrat cu mijloace suficiente, este indispensabilă pentru o bună funcţionare a politicilor UE".

"Declaraţiile de zilele acestea au fost urmărite de toate ambasadele. Nu ştiu cum îşi imaginează cei doi lideri majori ai alianţei USL că aceste mesaje, în care ei nu recunosc ceea ce acceptă în Consiliul Uniunii Europene, nu ştiu cum îşi imaginează că nu se ia notă de acest limbaj dublu - unul la Uniunea Europeană, şi altul acasă. Vă asigur că această abordare face foarte mult rău ţării. Şi ne plasează tot mai mult în zona unei ţări impredictibile", a mai afirmat Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO