• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Politică

Băsescu: Am avizat începerea urmăririi penale pentru Ţicău, Athanasiu, Tănăsescu, Sandu şi Funeriu. Nu toate vinovăţiile sunt la fel, la Funeriu nu e vorba de bani

Băsescu: Am avizat începerea urmăririi penale pentru Ţicău, Athanasiu, Tănăsescu, Sandu şi Funeriu. Nu toate vinovăţiile sunt la fel, la Funeriu nu e vorba de bani

Autor: Ioana Câmpean

03.10.2014, 16:39 566

"În ceea ce priveşte solicitarea făcută de ministrul Justiţiei cu privire la cinci foşti miniştri legat de dosarul Microsoft, am aprobat sau, corect din punct de vedere al legii este: am cerut ministrului Justiţiei, şi l-am informat pe procurorul general legat de această solicitare făcută către ministrul Justiţiei, începerea urmării penale pentru doamna Ţicău Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tănăsescu Nicolae Mihai şi pentru domnul Funeriu Daniel", a spus Băsescu.

"Nu a fost o cerere formală de începere a urmării penale, am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise şi cred că acest caz trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt", a adăugat el.

Preşedintele a mai spus că, "din documentele care există în dosar, nu toate vinovăţiile sunt la fel şi aşa rezultă şi din referatul procurorilor". "Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită şi aşa mai departe, este doar în zona de eventual abuz în serviciu", a menţionat Băsescu.

"Vreau să fac următoarea precizare: aceşti oameni nu au nicio calitate în acest moment. Doar în urma continuării anchetei procurorii pot să le dea o calitate sau alta, pot să-i scoată de sub urmărire penală. Altfel spus, în acest moment, niciunul din cei cinci nu are nicio calitate, este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci când a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci, sunt egali ca şi situaţie. Ei nu au fost trimişi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioară solicitării mele de începere a urmării penale. Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta în acest moment. Rămâne de văzut dacă li se vor menţine calităţile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobândi vreo altă calitate mai târziu", a declarat Băsescu.

Preşedintele a precizat că, din punctul său de vedere, ancheta poate să continue."Şi cred că orice întârziere a Parlamentului este dăunătoare pentru credibilitatea Parlamentului României", a mai spus el.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026