Politică

Basescu cere prietenilor Georgiei sa dea bani pentru reconstructie

Basescu cere prietenilor Georgiei sa dea bani pentru reconstructie

Basescu ii da asigurari lui "Misa" ca va sustine candidatura Georgiei la NATO

22.08.2008, 20:30 20

Presedintele Traian Basescu a spus ieri la Tbilisi ca foarte multi investitori vor evita probabil Georgia pentru o perioada de timp, ca urmare a razboiului din Osetia de Sud, si, de aceea, s-ar impune o compensare din partea celor "ce se pretind prieteni ai Georgiei", punand la dispozitie resurse financiare pentru reconstructia acestei tari.
Basescu a ajuns ieri la Tbilisi cu un avion in care se afla ajutoare de un milion de euro in medicamente si produse militare. Nu exista inca o evaluare a pagubelor, in conditiile in care trupele rusesti nu au parasit inca teritoriul Georgia, totusi mai multe locuinte din Gori si o mare parte din infrastructura Osetiei sunt distruse ca urmare a bombardamentelor.
Multi analisti au interpretat dupa izbucnirea conflictului militar intre Georgia si Rusia ca presedintele georgian Mihai Saakasvili a mizat pe ajutorul SUA, un sustinator al eforturilor de integrare in NATO a micutei tari de la Marea Neagra. Sprijinul SUA a venit doar la nivel declarativ.
La aproape o saptamana dupa ce Rusia si Georgia au semnat un acord de pace, negociat de presedintele francez Nicolas Sarkozy, trupele rusesti isi mentin pozitiile in Gori (centrul Georgiei) si Poti (port de la Marea Neagra), aflate in afara zonei de tampon prevazute in acord. Intrebat despre aceasta situatie, seful statului roman, unul dintre sustinatorii lui Saakasvili, a spus ca ii este greu sa creada ca, daca presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev, a promis public retragerea trupelor rusesti pana astazi, la ora 24.00, acest lucru nu se va face. "Ori se da o citire diferita a acordului la Tbilisi fata de Moscova si la Moscova fata de Tbilisi, ori parca avem de-a face cu doua documente usor diferite in forma in care au fost semnate", a spus Basescu.
Seful statului a afirmat ca, din interpretarile publice pe care le stie, acordul de incetare a focului permite stationarea unor trupe rusesti intr-o zona tampon de la sudul Osetiei.
Presedintele a mai spus ca, prin urmare, acordul nu stabileste revenirea trupelor celor doua tari pe pozitii anterioare izbucnirii conflictului si a apreciat ca negocierile viitoare trebuie sa clarifice si aceste probleme de interpretare.
Basescu a mai spus ieri ca Romania va sustine la reuniunea Consiliului de ministri al NATO din decembrie necesitatea ca Georgia si Ucraina sa primeasca MAP (Membership Action Plan).
Intalnirea dintre Basescu si Saakasvili face parte dintr-un turneu pe care presedintele Romaniei l-a inceput miercuri si care cuprinde vizite de lucru in tarile din regiunea Marii Negre, in incercarea de a identifica un punct de vedere comun al Romaniei, Republicii Moldova, Ucrainei, Azerbaidjanului, Georgiei si Turciei in ceea ce priveste solutiile pentru securitatea zonei. Aseara seful statului era asteptat la Ankara, unde urma sa se intalneasca cu presedintele Turciei, Abdullah G?l.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO