Politică

Băsescu, despre certificatele de emisii: România a pierdut pentru că oamenii politici au fost laşi

Băsescu, despre certificatele de emisii: România a pierdut pentru că oamenii politici au fost laşi

Autor: Mediafax

29.08.2011, 14:12 1167

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Roşia Montană, că, prin suspendarea de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, România a pierdut "1,2 miliarde în preţurile de azi", pentru că "oamenii politici au fost laşi".


"De ce credeţi că România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de CO2? România a pierdut 1,2 miliarde în preţul de azi, având certificate de vânzare de circa 3 miliarde în preţul din 2008. De ce? Pentru că oamenii politici au fost laşi, pentru că oamenii politici s-au certat - Mediul cu Economia şi aşa mai departe. România a pierdut", a declarat Traian Băsescu.


El a menţionat că nu se referă doar la politicienii aflaţi în funcţii doar după anul 2008.


"Despre toţi vorbim, dar vorbim şi despre cei de dinainte de 2008. Iar România astăzi a pierdut 1,2 miliarde. Cât credeţi că mai poate permite populaţia României şi economia să piardă din cauza laşităţii oamenilor politici. Până la urmă, omul politic este dator să ia decizia corectă. Este datoria ONG-urilor să vegheze, să fie câinele de pază, şi e foarte bine că sunt, atât timp cât rămân raţionale, nu spune nimeni nimic, dar pe de altă parte e revoltător să vezi că oameni politici care ar trebui să ia decizii le amână până când e prea târziu, cum ni s-a întâmplat cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, probabil aşteptăm şi cu Roşia Montană să ni se întâmple tot o chestiune de felul acesta", a mai spus şeful statului.


România a fost suspendată de la tranzacţionarea certificatelor de emisii de carbon, decizia finală a Comitetului de Conformare a Protocolului de la Kyoto, care confirmă concluziile preliminare din 8 iulie, fiind în vigoare până la rezolvarea neconformităţilor identificate.


Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.


România a luat act de decizia finală a Comitetului de Conformare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO