Politică

Băsescu, despre discuţia cu Merkel: Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici

Autor: Liviu Dadacus

16.07.2012, 09:53 277

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, la Realitatea TV, că, în convorbirea telefonică avută cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, întrebat fiind dacă au fost restabilite atrubuţiile CCR, a răspuns negativ, adăugând: "Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici".

Băsescu a precizat, răspunzând unei întrebări adresată de moderator, că nu i-a transmis niciodată cancelarului german Angela Merkel chestiuni legate de funcţionarea staului.

Întrebat ce a discutat cu Merkel, Băsescu a răspuns: "Eu am fost întrebat de doamna Merkel legat de ..nu am obiceiul să spun, dar vreau să clarific acest lucru şi sunt convins că doamna Merkel nu se va supăra. Era perfect informată de la ambasadă şi m-a întrebat: "S-au restabilit atribuţiunile Curţii Constituţionale?". Am spus: "Nu, Ordonanţa de Urgenţă e în vigoare", pentru că ministrul de externe, Westerwelle, dăduse un semnal cu vreo trei zile, patru zile, înainte legat de Curte. M-a întrebat: "S-au restabilit?". Nu puteam să mint, aveam ambasadorul aici. Am spus: "Nu".

Băsescu a mai precizat că Merkel l-a mai întrebat dacă au fost retrase Ordonanţele de Urgenţă referitoare la Monitorul Oficial, răspunsul său fiind, de asemenea, negativ.

"M-a întrebat: "S-au retras Ordonanţele care vizau preluarea Monitorului Oficial?" A fost extrem de interesant că se interesa de Monitorul Oficial. Am spus: "Nu, încă e în vigoare, e la Guvern", a arătat Băsescu.

El a spus că Merkel a mai întrebat dacă procedura de suspendare este reglementată în Constituţie, răspunsul fiind, de asemenea, negativ.

"A mai avut o întrebare legată de cum decurge procedura, dacă e reglementată în Constituţie procedura de suspendare a preşedintelui. I-am spus: "Nu e reglementată". (...) Am spus: "Nu, nu s-a făcut o anchetă ca în 2007".

Băsescu a precizat că, după aceste întrebări, Merkel i-a transmis: "Bine, mulţumesc, îţi doresc succes".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO