Politică

Băsescu despre turneul lui Ponta în Asia: A plecat fără mandat

Băsescu despre turneul lui Ponta în Asia: A plecat...

Autor: Marius Fratila

05.07.2013, 10:49 290

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că turneul "catastrofal ca imagine şi eficienţă" al premierului Victor Ponta în Asia ar trebui să îl supere, menţionând că şeful Guvernului a plecat fără mandat, deşi ar fi fost obligatoriu.

"A plecat fără mandat", a spus preşedintele.

El a adăugat că era obligatoriu ca premierul să îi solicite un mandat, având în vedere decizia Curţii Constituţionale privind reprezentarea externă ca atribut al şefului statului.

De asemenea, Băsescu a spus că încheierea unui parteneriat strategic cu China vine în contradicţie cu cel pe care România deja îl are cu SUA.

"Sunt două lucruri care nu merg în acelaşi Cabinet", a argumentat şeful statului.

De asemenea, el a arătat că faptul că premierul Ponta a fost primit de premierul Chinei este o reuşită, dar se datorează şi faptului că România încă mai este respectată în plan internaţional.

"Spre exemplu, turneul catastrofal, din punct de vedere al imaginii şi al eficienţei, din Asia este un lucru care, pe bună dreptate, ar trebui să mă supere. Catastrofal ca eficienţă. Păi, te-ai dus în Azerbaidjan. «Nene Aliev, am în traistă un combinat. Vrei să-l cumperi? Am venit cu el la pachet». Te-ai dus în Kazahstan. «Domnule preşedinte, eu am rezolvat problema cu Rompetrolul. Nu mai plătiţi 580 de milioane, ci numai 200 de milioane». Te duci în China. «Vrem să ne faceţi reactoare». Măi omule, câtă minte trebuie să-ţi lipsească, ca să nu înţelegi că avem tehnologii diferite? China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit. China dacă ţi le-ar face, deşi nu o să vedem reactoare construite de China în România, dar, prin absurd, să spunem că Ponta a fost atât de convingător, că de mâine năvălesc chinezii şi ne construiesc reactorul 3 şi 4. Suntem dependenţi de importul de combustibil, pentru că România nu produce uraniu îmbogăţit, iar a produce uraniu îmbogăţit e o poveste întreagă. 20 de ani de acum înainte, dacă am începe azi, probabil am ajunge să-l producem", a argumentat Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO