Politică

Băsescu: E greu ca un preşedinte să desemneze premierul care a participat la suspendarea sa

Băsescu: E greu ca un preşedinte să desemneze premierul care a participat la suspendarea sa

Autor: Andi Manciu

27.11.2012, 22:37 858

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este greu pentru un şef al statului să mai numească o dată premier un prim-ministru care a luat parte la suspendarea sa din funcţie şi a susţinut demiterea sa.

"Nu ştiu dacă vă daţi seama ce simte un preşedinte când i se cere să mai numească o dată un prim-ministru care a participat cu toată forţa la suspendarea lui din funcţie", a spus Băsescu, la B1 TV, menţionând că simte "dispreţ".

"Adică un om care crede că un preşedinte este o maşinărie, care nu are suflet, nu are sentimente, nu are nimic, i se cer aspiraţii înalte de bărbat de stat ca să numească în funcţia de prim-ministru pe unul care l-a suspendat o dată...e greu", a mai explicat Băsescu.

În momentul în care i s-a spus că în politică trebuie să mai înghiţi şi câte o broască râioasă, el a replicat: "Da, dar nu trebuie să înghiţi porci, o broscuţă mai merge, dar un porc e greu de înghiţit".

Băsescu a fost întrebat în funcţie de ce criterii va face desemnarea premierului după alegerile parlamentare.

"Oi reuşi să găsesc o soluţie care în primul rând, prevalent pleacă de la menţinerea direcţiei ţării. Orientarea Vest, consolidarea parteneriatului cu Statele Unite, sunt soluţii la care am muncit mult, le-am realizat şi nu aş vrea să vină nişte politicieni lipsiţi de maturitate care să distrugă construcţia asta. Pentru mine ar fi ... aş considera irosit tot mandatul sau cele două mandate, opt ani de muncă", a susţinut preşedintele.

El a afirmat că Guvernul Boc a fost cel care a luat deciziile necesare pentru stabilitatea macroeconomică. "Ştiam ce pierdem, pierdeam voturi, dar salvam ţara de la umilinţe, de la a sta din trei în trei luni să ne mai dea cineva un împrumut să ne plătim salariile", a arătat Băsescu.

"Alegerile generale nu sunt despre alegerea prim-ministrului (...) Nu poate nimeni să ia dreptul şi responsabilitatea preşedintelui în numirea primului ministru, pentru că nu e numai un drept. Având în vedere ce urmează în 2013, este o chestiune de mare responsabilitate, ce prim-ministru va fi desemnat. Unul responsabil, orientat spre Vest, dar capabil să facă faţă crizei economice, care nu mai este o poveste, este o realitate. România a avut din patru trimestre trei cu creştere negativă şi doar unul, trimestrul trei, cu creştere pozitivă de 0,5%. Cine nu vrea să vadă aceste cifre şi crede că se poate pune pur şi simplu un politruc care hămăie de dimineaţă până seara la televizor şi acoperă lipsa de acţiune guvernamentală cu ore în şir petrecute la televizor se înşeală. Nu voi face acest lucru", a mai declarat şeful statului.

El a precizat că nu ar lua în calcul ideea unui premier tehnocrat, întrucât a avut experienţa tehnocratului Mihai Răzvan Ungureanu.

"Un tehnocrat pierde repede susţinerea Parlamentului, nu am dubii aici. Mie îmi este clar că trebuie să fie un om politic puternic, un om politic pe picioarele lui, pe care să-l urmeze grupul parlamentar", a mai explicat preşedintele.

Ulterior, Băsescu a ţinut să sublinieze faptul că nu a afirmat pe cine va desemna premier sau nu.

"Ca să ne înţelegem: Eu nu spun că voi numi sau nu pe altcineva. Acum am discutat despre primul-ministru al României aşa cum îl vede preşedintele României. Să ajungem pe 10 (decembrie, n.r.). Ar fi anticonstituţional să mă pronunţ, dar vă rog să mă credeţi că am îndurat prea multă mizerie ca preşedinte. Am îndurat prea multă mizerie de la aceşti oameni şi cred că nu e corect să o ţin în mine", a adăugat el.

În plus, Băsescu a menţionat că afirmaţiile sale legate de desemnarea viitorului prim-ministru nu au legătură cu ARD.

"Acum se poate face confuzia că eu vorbesc pentru a ajuta ARD. Vorbele astea nu ajută ARD, dar îmi dau mie posibilitatea să le explic românilor ce se întâmplă în mod real în relaţia preşedinte-premier şi cum îl vede preşedintele pe primul-ministru. Cum îl vede primul-ministru pe preşedinte aflăm de dimineaţa până seara", a mai spus şeful statului.

El a fost întrebat care au fost raţiunile pe care le-a avut în vedere atunci când l-a desemnat pe Victor Ponta premier în primăvara acestui an.

"Chiar am crezut că poate fi o soluţie. Atunci am ţinut cont strict de partide: rezultatul a fost că am desemnat un prim-ministru nepotrivit pentru această perioadă, care a pus mai presus de orice interesul lui şi al partidului lui de a aduna voturi", a mai declarat Băsescu.

"La suspendare, când am înţeles că era nevoie de suspendarea preşedintelui ca să îşi acopere el povestea plagiatului care făcea epocă în presa internaţională, mi-am dat seama că acest om este prea mic pentru funcţia pe care o are. Prea mic ca dimenisiune politică şi sufletească, nu i-a fost milă de ţară, nu i-a fost milă să împingă ţara într-o criză politică teribilă, doar pentru a-şi acoperi povestea cu plagiatul. Şi acum el este un prim-ministru şantajat. Dacă nu-l ascultă pe Voiculescu, îi declanşează Voiculescu o campanie cu plagiatul de-l face pulbere. Deci el trebuie să stea în băncuţa lui să execute, aici e marea problemă, iar eu nu vreau o ţară condusă de Voiculescu", a mai susţinut Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO