Politică

Băsescu: Eficienţa energetică înseamnă şi izolarea blocurilor, în România se face doar în campanie

Băsescu: Eficienţa energetică înseamnă şi izolarea...

Autor: Valentina Postelnicu

23.10.2014, 11:14 256

Băsescu a enumerat temele reuniunii Consiliului European, la care va participa: schimbările climatice, perspectiva 2021-2030, strategia de securitate energetică, problema Ebola, şi decizia legată de validarea noii Comisii Europene, după votul Parlamentului European.

"UE trebuie să stabilească obiectivele acum şi să încerce să atragă în propriile obiective şi ceilalţi mari jucători ai lumii, SUA, China. UE nu poate merge cu un obiectiv stabilit unilateral, care i-ar putea afecta, în cazul în care nu e împărtăşit de principalii «furnizorii» de noxe, care generează efectul de seră, dacă obiectivele nu sunt însuşite şi de ceilalţi producători de gaze cu efect de seră, pentru că UE riscă să îşi piardă, astfel, o parte din competitivitate", a comentat Băsescu.

În acest context, Băsescu a făcut o menţiune, "care priveşte în mod direct" România.

"Am observat şi a observat oricine că obiectivul de creştere a eficienţei energetice înseamnă, printre altele şi izolarea blocurilor. Este cea mai mare resursă pe care România o are, în momentul de faţă, din păcate ea se face numai în campanii, cu facilităţi, înainte de campaniile pentru Parlamentul European sau cea pentru Parlamentul naţional", a atras atenţia Băsescu.

Potrivit lui Băsescu, "uită Guvernul, primarii de acest obiect şi este este zona în care România are posibilitatea unei îmbunătăţiri majore a eficienţei energetice, iar aceste programe trebuie aplicate consecvent, cu atât mai mult cu cât pot fi finanţate şi cu bani europeni".

Preşedintele Traian Băsescu s-a referit şi la strategia de securitate energetică a UE.

"Un alt subiect este legat de strategia de securitate energetică a UE şi aici miza este interconectarea, atât pe reţelele de energie electrică şi, în egală măsură, reţelele de transport gaze", a afirmat Băsescu.

Băsescu a menţionat că în cadrul Consiliului se va face o analiză atentă, legată, pe de o parte, de nevoia de multiplicare a surselor de aprovizionare cu gaze, iar pe de altă parte se va face o analiză a unui eventual eşec al negocierilor dintre Ucraina şi Federaţia Rusă şi riscurile ca, în această toamnă şi în cursul iernii, aprovizionarea cu gaze via Ucraina să devină mult mai dificilă sau chiar pentru situaţiile în care o astfel de aprovizionare ar fi sistată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO