• Leu / EUR4.9090
  • Leu / GBP5.8036
  • Leu / USD4.7494
Politică

Basescu face un tur de forta pe tarmurile "lacului rusesc"

Basescu face un tur de forta pe tarmurile "lacului rusesc"

Presedintele Romaniei, Traian Basescu

21.08.2008, 19:47 15

Traian Basescu nu a avut pana ieri o reactie ferma fata de razboiul declansat in regiunea separatista Osetia de Sud, insa, inainte de a decola spre Kiev, prima oprire din turneul de doua zile, seful statului a criticat UE, pentru ca "s-a miscat prea lent" fata de razboiul din Georgia si a spus ca Rusia destabilizeaza securitatea in zona Marii Negre.
Cooperarea in zona Marii Negre este unul din punctele importante ale discursurilor de politica externa a presedintelui roman. In 2006, Basescu a facut senzatie in Europa dupa ce a replicat unui reprezentant al Rusiei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei ca "Marea Neagra nu este un lac rusesc". De la izbucnirea conflictului intre Rusia si Georgia, seful statului nu a aratat insa contrariul acelei afirmatii.
Basescu, unul dintre principalii sustinatori ai integrarii euro-atlantice a Georgiei si Ucrainei, nu a participat saptamana trecuta la mitingul de la Tbilisi, unde presedintii Poloniei, Ucrainei si tarilor baltice au venit pentru a-l sustine pe presedintele Mihail Saakasvili in razboiul impotriva Rusiei.
El va ajunge astazi la Tbilisi impreuna cu ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu, consilierul prezidential pe probleme de politica externa Anca Ilinoiu si consilierul prezidential pe probleme de securitate, Mihai Stanisoara. In aeronava prezidentiala se afla cea mai mare parte a ajutorului in produse medicale, in valoare de 1 milion de euro, pe care Romania a decis sa-l acorde Georgiei.
In prima sa oprire, la Kiev, seful statului a atras atentia asupra pericolelor pe care il reprezinta conflictele inghetate - care au dus la izbucnirea razboiului din Osetia - si a spus ca in Transnistria, al carei regim juridic este similar cu al Osetiei, exista toate elementele pentru izbucnirea unui conflict similar. In Transnistria exista toate elementele detonarii conflictului. Mai trebuie doar cineva sa apese butonul, a fost mesajul sefului statului dupa intalnirea cu omologul sau Viktor Iuscenko.
"Evenimentele din Georgia ne-au luat nepregatiti, o repetare in orice alta zona etichetata ca fiind conflict inghetat este posibila. In momentul de fata nu avem niciun mecanism de prevenire a izbucnirii unor astfel de conflicte. Teoretic, in orice moment este posibil ca in oricare din partile in care exista un conflict inghetat acesta sa izbucneasca", a mai spus Traian Basescu.
Solutia lui Basescu este ca toate statele din regiune, inclusiv Rusia, sa manifeste prudenta si moderatie pentru a nu destabiliza securitatea in zona. El propune presedintilor Republicii Moldova, Georgiei, Azerbaidjanului si Turciei sa adopte ca pozitii oficiale ale statelor lor cele doua documente ale UE, respectiv NATO.
Basescu a ajuns aseara la Chisinau, unde urma sa se intalneasca cu presedintele moldovean Vladimir Voronin si sa innopteze la Baku, in Azerbaidjan.
Intalnirea cu presedintele georgian este programata pentru astazi la pranz, urmand ca turneul lui Basescu sa se incheie in Turcia in aceasta seara.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9090
Diferență: -0,0855
Ieri: 4.9132
Azi: 4.7494
Diferență: -1,1098
Ieri: 4.8027
Azi: 5.8036
Diferență: -0,0809
Ieri: 5.8083
Azi: 5.0470
Diferență: -0,2096
Ieri: 5.0576