Politică

Băsescu: Iniţiativa Parlamentului din Crimeea privind declaraţia de independenţă, ilegitimă

Băsescu: Iniţiativa Parlamentului din Crimeea privind...

Autor: Cristian Fierbinţeanu

12.03.2014, 21:26 107

El a susinut declaraţie cu privire la situaţia din Ucraina, precizând că România îi susţine fără rezerve independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea şi recunoaşte noile autorităţi ucrainene drept reprezentanţi legitimi ai ţării.

"România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale, este o agresiune la adresa Ucrainei. Apreciem conduita trupelor ucrainene, care nu au răspuns provocărilor, evitând, astfel, escaladarea situaţiei. În aceste condiţii, considerăm ilegitimă iniţiativa Parlamentului din Crimeea de a adopta o declaraţie de independenţă faţă de Ucraina, în perspectiva referendumului anunţat pentru data de 16 martie. În fundamentarea acestui act, Parlamentul a invocat precedentul Kosovo şi interpretarea trunchiată a deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul Serbia versus Kosovo", a spus Băsescu.

El a adăugat că România atenţionează că apariţia unui nou conflict îngheţat, localizat în Crimeea, după cele din Nagorno-Karabakh, Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria, este de natură să accentueze instabilitatea regională.

"Am subliniat pericolul destabilizator al perpetuării conflictelor îngheţate în mod repetat încă de acum 10 ani, inclusiv în formatul Consiliului European şi NATO. În nenumărate ocazii am invocat exemplul Kosovo drept precedent pentru noi scenarii secesioniste. În acelaşi timp, România a susţinut fără rezerve acordarea statutului de MAP (Planul de actiune pentru aderare), Ucrainei şi Georgiei încă din aprilie 2008, cu ocazia Summitului de la Bucureşti. Am fost convins că mesajul pe care NATO l-ar transmite printr-o astfel de decizie ar fi avut un impact puternic asupra întregii regiuni. Ar fi încurajat o comunitate extinsă de valori şi certitudinea că democraţia şi stabilitatea sunt protejate. Din păcate, nu toţi membrii NATO au înţeles, la acea dată, că nu doar vecinii noştri au nevoie de o astfel de certitudine, ci întreaga comunitate transatlantică", a spus Băsescu.

El a adăugat că în acest moment, constată că situaţia de risc s-a agravat, cu impact direct asupra securităţii europene.

"România consideră că, prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu muniţie de război împotriva populaţiei, precum şi părăsirea teritoriului naţional într-un moment dificil pentru ţară, îl pun pe preşedinte în situaţia de a-şi fi pierdut legitimitatea, astfel încât acesta trebuie să-şi prezinte demisia. România aşteaptă de la noile autorităţi de la Kiev să depună toate eforturile pentru calmarea situaţiei şi să acţioneze pentru organizarea la standarde europene a viitoarelor alegeri. În acelaşi spirit, partea română aşteaptă crearea unui sistem de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, care să reflecte normele europene şi tratatele internaţionale în materie", a spus şeful statului.

El a menţionat că România se va alătura demersurilor euroatlantice în vederea restabilirii ordinii de drept.

"Consiliul European din 6 martie, dedicat situaţiei din Ucraina, a adoptat o abordare etapizată a sancţiunilor care ar putea fi aplicate Federaţiei Ruse în cadrul raporturilor directe. Elementul decisiv pentru trecerea la cea de-a doua etapă de sancţiuni, precum interdicţiile de călătorie, îngheţările de active şi anularea Summitului UE - Rusia, îl constituie modul în care Federaţia Rusă se va conforma apelului UE de a intra rapid în negocieri cu Guvernul Ucrainei. Este imperativ ca Moscova să recunoască autorităţile legitime de la Kiev, ca unic partener de dialog (referinţa o constituie evaluarea că trebuie evitată repetarea scenariului Transnistria, în care autorităţile autoproclamate de la Tiraspol au fost recunoscute ca partener de dialog în soluţionarea conflictului)", a spus preşedintele.

Băsescu a menţionat că etapa cea mai severă de sancţiuni prevede măsuri cu implicaţii vaste pentru "relaţiile dintr-o gamă largă de domenii economice" dintre UE şi Federaţia Rusă (relaţii financiare, energie, comerţ, exporturi de armament).

"În acelaşi timp, România va continua să sprijine toate acţiunile autorităţilor de la Chişinău în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi în asigurarea unui spaţiu de stabilitate şi securitate în Republica Moldova", a declarat Băsescu.

Parlamentul din Crimeea a adoptat marţi o Declaraţie de independenţă a regiunii proruse, în perspectiva referendumului pe tema unirii cu Rusia. Moscova a anunţat imediat că Declaraţia de independenţă este "absolut legală".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO