Politică

Basescu isi prezinta optiunile pentru conducerile SRI si SIE

Basescu isi prezinta optiunile pentru conducerile SRI si SIE

Astazi se va reuni CSAT ca sa discute situatia sefilor serviciilor secrete

24.07.2006, 19:31 13

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se intruneste astazi la Palatul Cotroceni pentru a discuta despre nominalizarile la varful Serviciului Roman de Informatii si al Serviciului de Informatii Externe. Demisiile lui Radu Timofte (SRI) si Gheorghe Fulga (SIE), a lui Virgil Ardelean de la serviciul secret al Ministerului de Interne si a lui Ilie Botos, din fruntea Parchetului General, ca urmare a fugii din tara a lui Omar Hayssam - om de afaceri sirian suspectat de terorism - au provocat un cutremur in cercurile puterii la sfarsitul saptamanii trecute.
Insa dincolo de toate discutiile care deriva in urma acestui scandal, modul in care cei patru au fost "disponibilizati" lasa loc pentru speculatii. Analistii politici spun ca presedintele Traian Basescu este cel care ar trebui sa linisteasca scandalul si sa ofere explicatii pentru ceea ce s-a intamplat.
"Traian Basescu, care e asa de vorbaret in general, pastreaza o tacere care nu il caracterizeaza. Ar fi normal sa iasa si sa dea niste explicatii, pentru ca el este cel care s-a erijat in comandantul serviciilor secrete in timpul crizei ostaticilor romani din Irak, si acesti oameni pe care el i-a protejat l-au scapat pe Omar Hayssam, principalul suspect in acest caz", a spus analistul Stelian Tanase. El spune ca explicatia "tacerii" lui Basescu sta in faptul ca vrea sa se detaseze de esec. "El a reactionat cat
sa-i schimbe pe marii lui protejati, insa nu mai poate sa pastreze tacerea, trebuie sa vina si sa explice ce s-a petrecut", a adaugat Tanase.
Informatii ar putea sa vina astazi de la fostul sef al SRI Radu Timofte care este audiat la parlament de Comisia speciala de supraveghere a serviciului. Bogdan Teodorescu, directorul Institutului Pro, spune ca Basescu a profitat de momentul fugii lui Hayssam pentru a plati niste polite. "Basescu a scapat de niste baieti care il incomodau, intr-un moment in care toata lumea e dispusa sa-i dea dreptate", a afirmat Teodorescu si a aratat ca "vinovatii" in aceasta situatie erau oricum in alta parte.
"In primul rand ministrul de Interne, Vasile Blaga, este cel care trebuia sa plece, apoi Ilie Botos, procurorul general, pentru ca internele si procuratura se ocupa de detinuti in Romania. Demisia lui Ardelean e comica, el se ocupa cu contrainformatiile in Ministerul de Interne, si in nici un caz SIE nu avea de ce sa intre in aceasta po-veste", spune directorul Institutului Pro.
Singura problema pe care o are de depasit Basescu acum este sa-si "plaseze" oamenii in functiile vacante, mai spune acesta.
Omar Hayssam, fost membru PSD si cu o avere de 100 de milioane de euro, este principalul suspect in procesul celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak. El se afla in urmarire internationala de sambata. A fost eliberat in timpul procesului, dupa ce a convins judecatorii ca starea sa de sanatate i se deteriora in penitenciar. Potrivit certificatelor medicale prezentate in instanta, Omar Hayssam are cancer la colon.
Sunt mari sanse ca astazi CSAT sa nu ia o decizie definitiva in privinta conducerii celor doua servicii de informatii, insa presedintele s-a gandit deja la inlocuitorii lui Timofte si Fulga, au spus surse din PD pentru Mediafax.
Este vorba de profesionisti tineri care nu au avut legaturi cu Securitatea, au adaugat sursele citate. Cel mai probabil, Basescu va convoca o sedinta extraordinara a parlamentului pentru numirea sefului SRI - pentru cel al SIE fiind nevoie doar de un OK al CSAT- dupa intoarcerea din vizita in SUA. Seful statului va merge la Washington intre 26 si 28 iulie.
Viitorii presedinti ai celor mai importante servicii de informatii din Romania vor avea de gestionat bugete de invidiat.
Bugetele serviciilor de informatii pentru 2006 se ridica in total la 400 mil. euro, din care 250 de milioane sunt la SRI.
Iar Ministerul Administratiei si Internelor - in subordinea caruia se afla un alt serviciu de informatii - primeste de la stat 1,3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO