Politică

Băsescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE

Băsescu: Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un...

Autor: Valentina Postelnicu

25.11.2013, 15:04 599

Preşedintele Traian Băsescu apreciază că, după Vilnius, "marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE", care nu ar ţine cont de realităţile din ţara vecină.

Şeful statului a declarat, luni, într-o emisiune la RRA, că summit-ul de la Vilnius este un eşec pentru Uniunea Europeană şi un mic succes pentru România şi Republica Moldova.

"Vilnius-ul va fi un eşec pentru Uniunea Europeană, dar un succes pentru România şi Republica Moldova. Nu vreau să fiu scuzat pentru această abordare, dar asta este realitatea. Ratarea semnării acordului de asociere şi acordului de liber-schimb de către Ucraina este un eşec european, Europă din care facem şi noi parte", a spus Traian Băsescu.

El a precizat că, din punctul de vedere strict al României. este un succes că Republica Moldova va parafa cele două acorduri şi a adăugat că summit-ul de la Vilnius nu este o "garanţie pentru intrarea în Uniunea Europeană a Republicii Moldova", ci un pas, în condiţiile în care nici Uniunea Europeană nu consideră parafarea celor două acorduri de către Republica Moldova drept o invitaţie la aderare.

"Este doar o şansă la aderare şi nimeni, la această oră, nu se angajează. România s-ar angaja, dar nu poate, în sistemul instituţional al UE nu se poate. Este o perspectivă, şi nu un angajament european, cum nu este o opţiune definitivă nici a Republicii Moldova", a mai declarat şeful statului.

Preşedintele a mai spus că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană depinde de "renunţarea la formule care nu se adresează realităţilor Republicii Moldova de către Bruxelles".

Potrivit lui Traian Băsescu, "rateul cu Ucraina este un astfel de exemplu, Uniunea Europeană aşezându-se pe o poziţie de intransigenţă faţă de situaţia Iulie Timoşenko, şi modificarea unui set de legi pe care îl cerea Uniunea Europeană, pentru ca Timoşenko să fie în detenţie, în Germania, nu a făcut decât să împingă către un eşec".

El şi-a exprimat regretul că Ucraina nu va mai semna acordul de asociere cu UE, catalogând drept "excesive" condiţiile impuse Kievului de Uniune. Preşedintele a spus că Iulia Timoşenko s-a dovedit mai înţeleaptă decât Uniunea Europeană.

"Le-a spus europenilor: «Fraţilor, aţi făcut din mine o cauză care loveşte chiar interesele ţării mele. Eu rămân în puşcărie, dar să semneze Ucraina. Nu mai am nevoie de sprijinul vostru ca să fiu scoasă din închisoare»", a spus Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, Traian Băsescu a arătat că, după summit-ul de la Vilnius, riscul pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE.

"Marele risc pentru Republica Moldova ar fi un tratament cu aroganţă din partea UE - atenţie, folosesc termenul cu responsabilitate - şi care nu ar ţine cont de realităţile electorale ale Republicii Moldova", a afirmat Băsescu.

Menţionând că anul viitor sunt alegeri în Republica Moldova, preşedintele a avertizat că, dacă până atunci nu se produce liberalizarea sistemului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi nu se ratifică cele două documente semante la Vilnius, există riscul de a se produce răsturnări de situaţie.

"Dacă vin tot felul de politicieni care să spună să adăugăm condiţii adiţionale pentru liberalizarea vizelor, (...) se va rata obiectivul", a avertizat Traian Băsescu.

El a mai spus că îşi asumă responsabilitatea ca la nivel Consiliului European să transmită aceste mesaje, dar probabil că nu la Vilnius, pentru că nu ar vrea să strice atmosfera. "Nu aş vrea să stric atmosfera şi aşa deteriorată de rateul cu Ucraina, însă sigur o voi face în primul Consiliu European, voi exprima punctul de vedere extrem de limpede", a menţionat preşedintele. El a ţinut să precizeze că mesajul principal pe care îl va transmite la Vilnius va fi unul "optimist".

Traian Băsescu a susţinut însă că "Republica Moldova trebuie tratată pe realităţile din Republica Moldova, nu pe stil birocratic bruxelez".

"Va fi nu numai un semnal către Republica Moldova, că e binevenită în lansarea către drumul european, dar şi un semnal către colegii noştri din Uniunea Europeană, că Republica Moldova trebuie tratată pe realităţile din Republica Moldova şi nu pe stil birocratic bruxelez", a spus el.

Preşedintele a ţinut să precizeze că, deşi afirmaţiile sale par "cam dure", el rămâne un "european convins".

"Vreau ca Europa să fie egală pentru toţi, iar această solidaritate să se manifeste şi când discutăm de Nabucco, şi când discutăm cât de important ar fi fost pentru Republica Moldova ca şi Ucraina să semneze, la Vilnius, pentru că Republica Moldova rămâne cu o situaţie dificilă, cu o Ucraină care, datorită obstrucţionismului nostru, s-ar putea să opteze pentru uniunea euro-asiatică, pentru că nu poate rămâne între Eurasia şi Uniunea Europeană", a comentat şeful statului.

Preşedintele a susţinut că, pentru el, "ceea ce s-a întâmplat cu Ucraina a fost o umplere a paharului".

"Nu mă bucură că la noi avem un mic succes. Ar fi fost mult mai puternic dacă şi Ucraina îşi lua drumul către Uniunea Europeană. Să sperăm că se va reveni", a mai comentat Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO