Politică

Băsescu: NATO va avea un comandament în România

Băsescu: NATO va avea un comandament în România

Autor: Valentina Postelnicu

05.09.2014, 18:34 328

”În ce ne priveşte, am avut un set de obiective şi o spun fără nicio reţinere toate au fost atinse”, a anunţat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a precizat că la summit au fost adoptate 20 de documente, din care 5 sunt publice, iar celelalte 15 sunt ”nepublice, secrete”.

În ceea ce priveşte adoptarea planului de acţiune, Traian Băsescu a menţionat că s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de Est, inclusiv pe teritoriul România.

El a ţinut să lămurească unele informaţii apărute în presă, precizând că România are pe teritoriul său două baze militare româno-americane, una la Kogălniceanu şi cealalată la Deveselu, iar în rest sunt staţionări temporare, exerciţii, manevre militare.

Preşedintele a explicat că planul de acţiune măreşte prezenţa militară. El a menţionat că în prezent pe teritoriul României sunt circa 1400 de militari americani, din care 600 sunt puşcaşi marini, iar aceste efective ”vor creşte, vor fi flexibile, se vor adapta la situaţia de zi cu zi”.

”Vom avea o structură de comandament NATO”, a anunţat preşedintele Băsescu.

Şeful statului a precizat că ”în documentele care nu sunt destinate publicităţii România figurează ca fiind stat care a oferit facilităţi pentru un comandament NATO de dimensiuni acceptabile”.

El a spus că România are toată structura necesară pentru un astfel de comandament.

”În documente România figurează ca făcând oferta pentru a găzdui un comandament, dar noi ştim că va fi”, a precizat Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO