Politică

Basescu, nevoit sa-si schimbe din mers echipa de consilieri

04.01.2006, 19:52 22

Sfarsitul anului trecut l-a lasat pe presedintele Traian Basescu fara inca unul din consilierii cu care si-a inceput mandatul in decembrie 2004.

Consilierul prezidential de la Departamentul Constitutional Legislativ, Renate Weber, si-a anuntat demisia invocand motive de sanatate. In locul ei a fost promovat juristul Stefan Deaconu, adjunctul Renatei Weber din cadrul aceluiasi departament.

Weber este al saptelea consilier care paraseste echipa lui Basescu in doar un an, ceea ce inseamna ca presedintele a fost nevoit practic sa-si schimbe din mers echipa de consilieri. Desigur, unele plecari, cum este cea a Renatei Weber, au fost cauzate de motive personale, insa exista voci care afirma tot mai insistent ca Traian Basescu are serioase dificultati de a lucra in echipa si are tendinta de a trece cu vederea sfaturile consilierilor sai.

Primul care a abandonat functia de la Cotroceni a fost Vasile Blaga, liderul PD considerat a fi unul din oamenii de incredere ai lui Basescu, care in decembrie 2004 a schimbat pozitia de consilier pe probleme de securitate nationala cu cea de ministru de interne in cabinetul Tariceanu. Au urmat apoi plecarile a doi consilieri de stat, Dumitru Honciu si Sorin Stanciu, mosteniti de actualul sef al statului de la predecesorul sau la Cotroceni, Ion Iliescu.

Daca aceste schimbari de cadre sunt intrucatva de inteles, mult mai controversata a fost plecarea consilierului prezidential pe probleme de politica externa Andrei Plesu. Desi atunci cand a demisionat, in luna mai a anului trecut, Plesu a invocat tot motive de sanatate, s-a vorbit de nemultumirea crescanda a acestuia in privinta faptului ca presedintele Basescu ii ignora sistematic recomandarile si urmeaza o linie de politica externa proprie, caracterizata de apropierea de "Axa" Washington-Londra.

Demisia lui Plesu, ca si cea a Renatei Weber, a fost o pierdere grea pentru administratia prezidentiala care se vedea lipsita de una din cele mai proeminente personalitati, considerat a fi unul din liderii de opinie din Romania.

Controversate au fost si demisiile consilierilor de stat Stana Anghelescu si Elena Udrea, care au parasit Cotroceniul dupa ce sotii lor au fost implicati in scandaluri de presa pe tema afacerilor lor.

Problema de fond a administratiei prezidentiale a fost insa ca aceste plecari ale consilierilor au lasat pentru multa vreme pozitii cheie vacante. Postul de consilier prezidential pe probleme de securitate nationala a fost ocupat abia la sfarsitul lunii noiembrie de catre fostul sef al informatiilor militare, generalul Sergiu Medar. De asemenea, abia la sfarsitul anului in functia de consilier prezidential pe probleme de politica externa a fost numita Ileana Ilinoiu, care a detinut in prealabil functia de consilier de stat in cadrul aceluiasi departament. Provenita din aparatul Ministerului de Externe, Ilinoiu s-a remarcat la conducerea directiei pentru OSCE, chiar in perioada in care Romania detinea presedintia acestei organizatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO