Politică

Băsescu:Pachetele privatizate la companii energetice de stat vor fi minoritare; banii,la modernizare

Autor: Marius Fratila - Mediafax

06.05.2012, 17:33 168

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că privatizările avute în vedere la companiile energetice de stat Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Romgaz nu vor fi cu pachete majoritare, ci de 10-15%, iar banii obţinuţi vor merge la modernizarea acestor societăţi.

"Aş vrea să ne înţelegem foarte bine, nimeni nu vorbeşte de privatizarea integrală a Hidroelectrica, de privatizarea integrală a Romgaz (...). Statul trebuie să fie majoritar, iar privatizările, 10-15 procente sunt binevenite, pentru că ele trebuie să realizeze resursa de finanţare a retehnologizării acestor companii, fie că vorbim de Transgaz, fie că vorbim de Transelectrica, fie că vorbim de Romgaz sau alte mari companii, mari infrastructuri, problema privatizării trebuie gestionată în limitele în care acest proces aduce bani pentru modernizarea societăţilor", a spus preşedintele Băsescu, duminică, în declaraţia de presă susţinută după întrevederea cu delegaţia comună a FMI, a Băncii Mondiale şi Comisie Europene.

El a arătat, ca exemplu, că Transgaz "are nevoie acută de modernizarea staţiilor lui de repompare, de înlocuire de tronsone de conducte, pentru că, uneori, datorită uzurii conductelor sau a sistemelor de pompare a gazelor, presiunea în conducte nu poate fi menţinută la un nivel suficient de ridicat".

Şeful statului a argumentat că aceste privatizări trebuie făcute în folosul companiilor respective şi să nu se repete situaţia de la Transelectrica, când banii acestei societăţi au fost vărsaţi la bugetul de stat.

"Deci avem nevoie ca aceste privatizări să se facă în folosul companiilor. La Transelectrica s-au dus bani în bugetul de stat, dar opinia mea este că banii trebuie să meargă la retehnologizarea acestor companii, pentru că nu intenţionăm o privatizare majoritară, ci doar atât cât ne trebuie pentru ca aceste companii să-şi asigure sursa de finanţare pentru retehnologizare", a concluzionat şeful statului.