Politică

Băsescu: Pogea i-a ascuns lui Boc existenţa stimulentelor

Autor: Iulian Anghel

17.10.2010, 23:10 28

După o săptămână zbuciumată care a culminat cu protestulangajaţilor de la Ministerul Finanţelor faţă de neplatastimulentelor pe ultimele două luni şi în faţa unei alte săptămânidificile pentru Guvern preşedintele Traian Băsescu a comentat încadrul emisiunii "După 20 de ani" de la Pro TV ultimele evoluţiipolitice şi sociale.

Preşedintele a susţinut că se aşteaptă ca protestele să creascăîn intensitate - el a susţinut că acestea reflectă rezistenţa faţăde reforme -, dar că nu are niciun motiv să-i ceară demisiapremierului Emil Boc, atât timp cât are voinţă de reformare.

În faţa moţiunii de cenzură care va fi depusă astăzipreşedintele s-a arătat calm: şi după votarea moţiunii, probabil laînceputul săptămânii viitoare, actuala coaliţie are toate şanselesă continue să guverneze.

Referindu-se la protestul de la Finanţe, preşedintele i-a adus oacuzaţie serioasă fostului ministru de resort, din prima parte aguvernării Boc, Gheorghe Pogea. Şeful statului a afirmat că acestai-a ascuns premierului existenţa sistemului de acordare astimulentelor, menţionând că Emil Boc a aflat de acesta odată cuscandalul de la Finanţe.

Întrebat dacă se referă la Sebastian Vlădescu, şeful statului anegat: "Nu. Pogea era ministru de finanţe când s-a făcut comasareasporurilor".

Pogea nu a făcut ieri niciun comentariu, darprim-vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, fost coleg de Cabinetal lui Pogea a susţinut ieri că i se pare grav faptul că premierulnu ştia de la fostul ministru al finanţelor despre existenţasistemului de acordare a stimulentelor, adăugând că acest lucruarată carenţe în comunicare.

Şeful statului a mai spus, la Pro TV că un nou acord cu FMI vaconstitui o linie de credit la dispoziţie şi a insistat, din nou,că trebuie să continue reducerea de personal întrucât nu mai pot fiplătite salarii decât în anvelopa de 39 mld. lei - sumă maximăprevăzută în acordul cu FMI pentru plata salariilorbugetarilor.

De asemenea, faţă de discuţia de săptămâ-na trecută privindipoteza scăderii cotei unice la 10%, preşedintele a afirmat căaceasta nu este o soluţie şi că mai potrivită ar fi scădereacontribuţiilor sociale. La câteva ore distanţă, Adriean Videanu adeclarat că viziunile preşedintelui Băsescu şi ale PDL privindscăderea CAS şi legate de cota unică nu sunt foarte diferite şi cădemocrat-liberalii au în vedere un ansamblu de măsuri, între carecreşterea salariului minim, concomitent cu reducereacontribuţiilor.

Ce a spus preşedintele

  • Fostul ministru al finanţelor Gheorghe Pogea (între decembrie2008 şi decembrie 2009) i-a ascuns premierului Emil Boc existenţasistemului de acordare a stimulentelor în instituţiile din cadrulMinisterului Finanţelor.
  • Doi miniştri de finanţe, Traian Remeş şi Sebastian Vlădescu, ausolicitat să se renunţe la sistemul de stimulente, dar mai mariiFinanţelor din teritoriu şi de la minister au refuzat.
  • Odată cu protestul de la Ministerul Finanţelor a mai ieşit lasuprafaţă o bubă clientelară.
  • Ordonanţa 50 este corectă, dar a păcătuit printr-o lipsă declaritate.
  • Un nou acord cu FMI va constitui o linie de credit ladispoziţie.
  • Trebuie să continue reducerea de personal, mai putem plăti pesalarii doar 39 de miliarde de lei (sumă maximă prevăzută înacordul cu FMI pentru plata salariilor bugetarilor).
  • Scăderea cotei unice nu este o soluţie, aş susţine scădereacontribuţiilor.
  • Există 46.000 de lucrări de investiţii începute, pentrufinalizarea cărora ar fi necesare 40 de miliarde de euro. Am cerutGuvernului o prioritizare a acestora.
  • Sunt un adept al vânzării de companii sau părţi din acţiuni peBursă şi aş începe cu CFR Marfă şi aş continua cu pachete mici dela Transelectrica, Transgaz, Romgaz. RA-APPS ar trebui să fieprivatizată.
  • Exclude varianta ca Elena Udrea să devină prim-ministru. Nucred că poate ajunge preşedinte al PDL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO