Politică

Băsescu: Ponta trebuia să accepte funcţia de premier; l-aş fi ajutat să-şi facă Guvernul

 Băsescu: Ponta trebuia să accepte funcţia de premier; l-aş fi ajutat să-şi facă Guvernul

Autor: Ioana Câmpean - Mediafax

19.03.2012, 09:18 1316

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, duminică seară, la B1 TV, că Victor Ponta ar fi trebuit să accepte mandatul de premier, că, din interes naţional, el l-ar fi ajutat să-şi facă Guvernul şi a apreciat că refuzul liderului PSD nu a fost un comportament responsabil.

Şeful statului i-a dat moderatorului emisiunii transcriptul discuţiei pe care a avut-o la consultările de la Cotroceni cu liderii USL după demisia lui Emil Boc. Preşedintele declarase la începutul emisiunii că atunci i-a propus lui Victor Ponta să preia mandatul de prim-ministru, însă USL a refuzat.

Din pasajele citite de către moderator din transcrierea discuţiei, care i-a fost dată de către preşedinte, reieşea că Traian Băsescu a făcut această propunere.

Ulterior, în emisiune, preşedintele Băsescu a susţinut că "propunerea nu trebuia refuzată".

"În locul domnului Ponta, eu spuneam: Da, vă mulţumesc (...). Mă duceam în Parlament şi, dacă îmi trecea Guvernul, guvernam până la alegeri", a adăugat Traian Băsescu.

În opinia sa, comportamentul lui Victor Ponta "nu e comportament responsabil".

"Probabil că din interes naţional eu l-aş fi ajutat să-şi facă Guvernul", a susţinut preşedintele.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Băsescu nu i-a propus niciodată nimic şi, prin urmare, nu avea ce să refuze, el amintind că şeful statului a declarat recent că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu premier era stabilită din decembrie.

"E o abordare extrem de neserioasă a domnului Băsescu, în linia abordărilor neserioase din ultimul timp. Nu mi-a propus niciodată nimic. Nu am refuzat niciodată nimic, pentru că nu aveam cum să refuz ce nu mi s-a propus", a declarat Ponta, pentru MEDIAFAX.

"Domnul Băsescu spunea zilele trecute că stabilise numirea lui Ungureanu încă din decembrie ca prim-ministru şi că nu ar fi numit pe cineva din USL sau pe mine premier. Deci, declaraţia din seara aceasta este o declaraţie de duminică seara, la restaurant. Nu este nimic adevărat în această declaraţie. E ca duminică seara, la cârciumă, când te lauzi sau inventezi", a mai declarat liderul PSD.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL.

"Eu am avut surpriza refuzului mandatului de prim-ministru când i l-am oferit lui Victor Ponta", a afirmat Traian Băsescu.

El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că "în locul lui" prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin.

"Victor Ponta n-a spus nimic. A răspuns Antonescu şi a răspuns ăla micu', cum îi spune, Constantin", a mai afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Preşedintele Băsescu a făcut aceste declaraţii referindu-se la şansele pe care le are USL pentru a guverna după alegerile din toamnă.

"Vă dau o veste bună. Greu de crezut că va fi (guvernare USL - n.r.). Nu vor face procentajul care să le permită să guverneze singuri", a susţinut Traian Băsescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO