Politică

Băsescu: Prevederea potrivit căreia tinerii care nu au reuşit să ia bacalaureatul se pot înscrie la facultate este ”proastă” şi a fost luată ”în folosul mafiei universitare”

Băsescu: Prevederea potrivit căreia tinerii care nu au...

Autor: Cătălin Legănel

13.09.2014, 20:46 83

”Soluţia este proastă, adică intrarea la facultate fără bacalaureat. Se putea face foarte bine la nivelul liceelor”, a spus şeful statului.

Băsescu a afirmat că la nivelul liceelor s-ar fi putut introduce un an în plus pentru absolvenţii care nu au promovat bacalaureatul, iar în acel an să se studieze materiile care sunt probe la acest examen.

”Sunt convins că la nivelul liceelor s-ar fi găsit resurse umane şi mulţi dascăli, fiind plătite orele, ar fi vrut să participe într-un astfel de program”, a spus preşedintele.

Potrivit şefului statului, acest lucru ar fi ca ”un târg”, întrucât absolvenţii care nu au luat bacalaureatul trebuie să îşi plătească facultăţile, în schimb, dacă ar fi rămas un an în plus la liceu, aceştia nu ar fi plătit nimic.

”Deci, dintr-un lucru necesar pentru copiii care nu au luat bacalaureatul, PSD a reuşit să facă o afacere în mod deosebit pentru universităţile private care nu mai aveau studenţi”, a spus el.

Preşedintele a susţinut că aceasta este o soluţie ”murdară, exact de tip PSD”.

”Pentru ce să duci copiii aştia fără bacalaureat în universitate. Le iei banii în loc să-i laşi pe lângă licee. (...) S-a făcut un lucru necinstit, umilitor pentru copii, umilitor pentru familii şi strict în folosul mafiei universitare”, a spus Băsescu.

El a precizat că sunt universităţi care au spus că nu preiau tineri în acest mod, adăugând că este convins că în mod deosebit universităţile private ”cu lobby-ul pe care îl au în Parlament şi în PSD” au rezolvat această problemă.

”Le-a oferit acum PSD posibilitatea să continue să aibă studenţi, deşi nu au valoare”, a spus el.

Şeful statului crede că prin această soluţie s-a făcut o mare greşeală în detrimentul generaţiei tinere.

”S-ar putea ca profesorii de liceu la anul, la bacalaureat, să le arate domnilor profesori universitari făcuţi peste noapte - că-i prefect, că-i primar, ştiţi că toţi aştia au devenit doctori şi predau pe la universităţi - deci s-ar putea să le arate prin examinare că nu ştiu carte”, a spus Băsescu.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, că nimeni nu se poate înscrie la facultate dacă nu are diplomă de Bacalaureat, ci doar la "colegii", care au statut de şcoală postliceală, iar aceştia nu primesc la absolvire o diplomă de licenţă, ci o certificare a calificării profesionale.

Precizările lui Pricopie au venit după ce în presă au apărut informaţii că universităţile îi pot înscrie pentru acest an la cursuri şi pe cei care au absolit liceul, dar nu au obţinut diploma de bacalaureat.

Ministrul a precizat că sintagma de "colegiu", care apare în Ordonanţa de Urgenţă, are acelaşi sens cu acela de "şcoală postliceală", cu diferenţa că această formă de învăţământ poate fi organizată şi de universităţi.

"Atât Legea Educaţiei Naţionale, cât şi metodologia recent adoptată reglementează organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar. De altfel, metodologia conţine chiar în titlul său sintagma de «învăţământ terţiar nonuniversitar». Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare deliberată de a induce în eroare şi a dezinforma populaţia", a mai arătat ministrul Educaţiei.

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2001, cu modificările şi completările ulterioare, universităţile acreditate pot înfiinţa unităţi de învăţământ preuniversitar, în speţă colegii, la care au acces, ca şi până acum, inclusiv absolvenţii de liceu fără diplomă de Bacalaureat.

Potrivit ministrului Remus Pricopie, ca o formă de stimulare a continuării studiilor şi de integrare a absolvenţilor de liceu, cu sau fără diplomă de Bacalaureat, pe piaţa muncii, aceştia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei şcoli postliceale.

Vineri, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, că legislaţia în vigoare nu permite sub nicio formă echivalarea anilor de studiu din colegiile postliceale cu anii de studiu din facultate.

Costoiu a făcut mai multe precizări cu privire la impactul Ordonanţei de Urgenţă nr. 49/2014, respectiv al Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, asupra sistemului educaţional.

"Cele două documente nu modifică în niciun fel condiţiile de acces la studiile superioare. Condiţia esenţială, respectiv promovarea examenului de bacalaureat, rămâne fundamentală pentru admiterea absolvenţilor de liceu la cursurile organizate de universităţile de stat sau de cele private", spunea ministrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO