Politică

Băsescu: Promulgarea legii de reducere a CAS ar fi dus la fragilizarea fondului de pensii

Băsescu: Promulgarea legii de reducere a CAS ar fi dus...

Autor: Valentina Postelnicu

23.07.2014, 19:41 84

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii pentru reducerea CAS. Şeful statului a susţinut de asemenea o conferinţă de presă pe acest subiect.

Potrivit şefului statului, "un risc" al promulgării acestei legi, despre care toată lumea se fereşte să vorbească, dar este o realitate, îl reprezintă fragilizarea sustenabilităţii fondului de pensii.

"Toţi spun: nu e nimic, se va lua de oriunde, dar se vor plăti pensiile. Eu vă spun că am trăit zile când am constatat că nu avem de unde să luăm. Ori, această fragilizare, creşterea de la 12,5 la peste 18 miliarde de lei, deficit al fondului de pensii, este un lucru îngrijorător", a spus Traian Băsescu.

El a precizat că nu vrea să spună că nu se vor plăti pensiile.

"Nu vreau să spun, Doamne fereşte, că nu se vor plăti pensiile, dar se creşte riscul ca la un moment dat să începem să amânăm plata pensiilor, să le mai mutăm pe luna vitoare, şi aşa mai departe, funcţie de lichidităţi. Eu nu spun neapărat că se va întâmpla aşa, dar creşterea de la 12,5 la peste 18 miliarde este un lucru care nu trebuie făcut", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai explicat că este vorba despre un deficit structural şi a adăugat că "bătălia oricărei ţări responsabile este pentru reducerea deficitelor structurale".

"Deficitele structurale au efecte pe perioade lungi de timp şi trebuie absorbite planificat, în aşa fel încât, de la an la an, să reduci deficitul structural la fondul de pensii şi nu să îl creşti. Aici, soluţia este în creşterea salariilor şi creşterea numărului de locuri de muncă, dacă Guvernul ar avea o asemenea prioritate, dar nu o are şi trebuie să se gândească şi la acest lucru", a mai spus Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea legii pentru reducerea CAS, "din punct de vedere al oportunităţii". Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului a semnat, miercuri, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO