Politică

Băsescu: România nu participă la capitalizarea FMI, dar nu este neputincioasă

Autor: Mediafax

14.12.2011, 19:42 80

România nu trebuie să participe la capitalizarea FMI, dar nu este lipsită de capacitatea de a se implica în acest sens, având posibilitatea să menţină în stand-by două miliarde euro în rezervele BNR sau să efectueze la FMI un plasament temporar în aceeaşi sumă, afirmă preşedintele Traian Băsescu.

El a amintit că liderii UE au decis ca statele din zona euro să participe la capitalizarea Fondului Monetar Internaţional (FMI) cu 150 miliarde euro, iar ţările din afara zonei euro să contribuie cu alte 50 miliarde euro.

În acelaşi timp, şeful statului a amintit şi că nu s-a pus problema ca o ţară aflată într-un acord de asistenţă financiară cu FMI să participe la capitalizarea Fondului.

"Nu se pune problema ca România să participe, dar nu este lipsită de capacitatea de a contribui în diverse moduri. Dacă va fi nevoie, nu suntem neputincioşi, fără să luăm bani de la buget", a spus Băsescu.

Printre măsurile convenite joi seară, la summit-ul UE de la Bruxelles, se numără suplimentarea resurselor financiare ale FMI cu 200 miliarde euro de către statele UE, prin împrumuturi bilaterale.

Potrivit comunicatului transmis la finele discuţiilor de joi, statele membre au la dispoziţie 10 zile pentru a confirma participarea la acest efort.

Astfel, statele din zona euro ar urma să contribuie cu 150 miliarde euro, iar băncile centrale ale ţărilor din afara zonei euro ar trebui să vină cu alte 50 miliarde euro.

Consiliul UE a invitat şi "comunitatea internaţională" să aducă contribuţii similare la resursele FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO