Politică

Basescu: Tariceanu si Geoana nu vor fi premieri, Stolojan nu este singura solutie

Basescu: Tariceanu si Geoana nu vor fi premieri, Stolojan nu este singura solutie

Traian Basescu despre Calin Popescu-Tariceanu: Este premierul viitorului guvern in mintea PNL, nu a mea Traian Basescu despre Theodor Stolojan: Are increderea mea. Dar asta nu inseamna ca e singura solutie

11.11.2008, 18:06 12

In acest context presedintele a evocat o intentie a clasei politice de suspendare a sa din functie pe care o numeste "lovitura de stat" in urma careia partidele ar dori sa-si impuna premierul.

Presedintele a facut aceste declaratii luni seara la B1Tv, dupa mai multe declaratii ale liderilor de partide potrivit carora seful statului este obligat sa numeasca premierul din randul formatiunilor care reusesc sa alcatuiasca o majoritate parlamentara.
Seful statului si partidele dau o interpretare diferita Constitutiei, Traian Basescu trimitand strict la articolele din legea fundamentala care ii dau dreptul sa numeasca seful Guvernului, in vreme ce partidele (cu exceptia PD-L, apropiat presedintelui) sustin ca presedintele trebuie sa respecte "vointa poporului" - ca urmare trebuie sa numeasca premierul dorit de ele, intrucat au obtinut acest drept de la cetateni, daca rezultatul votului ar arata ca pot forma o majoritate.
Pozitia de premier in viitorul guvern rezultat in urma alegerilor din 30 noiembrie este vizata de Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Mircea Geoana (PSD) si Theodor Stolojan (PD-L). Basescu sustine ca obiectivul sau este sa propuna Parlamentului un premier in care are incredere si i-a exclus dintre cei in care are incredere pe Tariceanu si Geoana. Stolojan? In el are incredere, a spus seful statului, dar a adaugat: "Asta nu inseamna ca Stolojan este singura solutie".
Este pentru prima data cand Basescu spune explicit ca Stolojan nu are asigurata nominalizarea pentru pozitia de premier. Pana in prezent, el a fost retinut in a-l anunta pe fostul sau partener in alegerile din 2004 (retras ulterior din cursa) drept preferat pentru pozitia de prim-ministru, dar liderii din PD-L au dat ca sigura aceasta nominalizare.
Potrivit Constitutiei (art. 103), "Presedintele desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru in urma consultarii partidului care a obtinut majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament".
Cu acest text constitutional in mana, Basescu se simte dezlegat de orice constrangere si spune, invocand un alt articol din legea fundamentala, ca va merge pana la dizolvarea Parlamentului, daca Legislativul nu-i accepta propunerea.
Parlamentul poate fi dizolvat daca respinge de doua ori propunerea sefului statului pentru pozitia de prim-ministru. De fapt, Basescu interpreteaza Consti-tutia in sensul ca aceste consultari cerute de Constitutie nu sunt decat un act pur formal. Trebuie amintit ca asa a procedat presedintele in 2004, cand l-a desemnat premier pe Tariceanu si cand nu a existat o consultate propriu-zisa cu partidele. El le-a anuntat pur si simplu decizia sa, socotind prin aceasta drept consumat actul consultarilor.
Nu asa cred acum partidele. PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, sustine ca in ecuatia institutionala presedinte-premier nu este vorba despre incredere, ci de functionarea puterilor in stat: "Aici nu este vorba despre Mircea Geoana ca persoana, ci este vorba despre liderul partidului care va castiga alegerile si liderul aliantei care va forma Guvernul. Nu trebuie sa ne iubim ca sa putem colabora". Geoana a calificat scenariul "loviturii de stat" avansat de Basescu drept unul "de scandal si de tensiune": "Eu inteleg foarte bine disperarea domnului Basescu in fata faptului ca PD-L pierde turatie. Inteleg disperarea PD-L pentru faptul ca scenariul de amanare a alegerilor nu a functionat. Inteleg perfect dorinta subiectiva a presedintelui de a lucra cu colaboratori care ii sunt mai loiali si mai prietenosi".
Basescu acuzase luni seara ca Mircea Geoana, Calin Popescu-Tariceanu, Viorel Hrebenciuc si Dan Voiculescu pregatesc "o noua lovitura de stat", dupa alegeri, referindu-se la o eventuala noua suspendare a sa din functia de presedinte, daca nu va desemna premierul dorit de reprezentantii partidelor care l-au suspendat in 2007.
In replica, Adrian Nastase pe care PSD il pregateste sa candideze la presedintie anul viitor a evocat ieri pe blogul sau ipoteza ca majoritatea parlamentara creata dupa alegeri sa nu se prezinte la votul de investitura al Guvernului, cabinetul Tariceanu ramanand in functie potrivit Constitutiei.
"Daca Basescu nu va lua in serios vointa populara si, in consecinta, punctul de vedere al partidelor la formarea Guvernului, hotarand - arbitrar - sa numeasca un alt prieten de-al sau drept candidat la functia de prim-ministru, care sa umble apoi prin oras pentru a cumpara voturi sub santajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentara creata dupa alegeri, careia i s-ar refuza dreptul de
a-si forma guvernul (datorita unei desemnari arbitrare) ar putea sa nu se prezinte la votul pentru investitura, Guvernul Tariceanu continuand sa functioneze, in baza art. 110, alin 4 din Constitutie, pana cand Basescu ar lua in serios consultarea partidelor", sustine Nastase.
El adauga ca, in aceste conditii, "Basescu ar putea sa-l tina acasa la el pe candidatul caruia i-a acordat 'increderea' sa".
Referindu-se la declaratia sefului statului potrivit careia Voiculescu, Hrebenciuc, Geoana, Tariceanu au stabilit o noua "lovitura de stat" dupa alegeri, presedintele fondator al PC Dan Voiculescu considera ca presedintele Traian Basescu se victimizeaza pentru a ajuta PD-L in campania electorala. Liberalii nu au comentat declaratiile sefului statului.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO