Politică

Băsescu: Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reforme

Băsescu: Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reforme

Autor: Marius Fratila

14.11.2012, 13:54 406

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, miercuri, membrilor delegaţiei FMI, BM şi CE, la începutul întâlnirii de la Cotroceni, că trebuie pornit de la ideea că imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie autorităţile de la Bucureşti trebuie să lucreze la reformele structurale.

"Trebuie să pornim de la ideea că imediat după alegeri trebuie să lucrăm la reformele structurale. Gândim pozitiv, situaţia macroeconomică este stabilă şi intenţionez să discut cu dumneavoastră ceva legat de pieţele financiare, dar după ce iese presa", le-a spus Băsescu reprezentanţilor FMI, BM şi CE.

El a arătat că reformele structurale sunt "problema" economiei româneşti.

De asemenea, preşedintele a afirmat că ştie că reprezentanţii FMI, CE şi BM nu sunt foarte mulţumiţi în acest moment privind situaţia programului din România şi a adăugat că şi el este în "aceeaşi situaţie", având în vedere că nu este în campanie electorală şi poate privi cu mai multă exactitate asupra programului cu organismele internaţionale.

"Sunt foarte convins că nu sunteţi foarte mulţumiţi în acest moment şi vom discuta despre aceasta. În orice caz, am vrea să ne menţinem programul în continuare şi sunt foarte convins că după alegeri vom putea să ne îndeplinim obiectivele. Şi vom stabili împreună cu Guvernul, cu BNR următoarele obiective (benchmarks) astfel încât la final să putem declara acest program o reuşită. Dar ştiu că aveţi nişte nemulţumiri, suntem în aceeaşi situaţie ca şi dumneavoastră. Eu nu sunt în campanie electorală şi pot privi mai exact asupra programului decât alţii din ţară", a afirmat Băsescu, la începutul întrevederii de la Palatul Cotroceni cu delegaţia FMI, BM şi CE.

La rândul său, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a spus că provocarea reală a României este să treacă de la politicile de austeritate şi macrostabilizare economică la cele privind stimularea creşterii economice şi creării de noi locuri de muncă, adăugând că trebuie luate şi măsuri în acest sens pentru a avea rezultate.

De asemenea, şeful delegaţiei FMI a subliniat că e important de analizat cum mai poate fi un succes programul actual al României cu organismele internaţionale, însă mai importantă este asigurarea creşterii economice.

"Aţi avut dreptate când aţi spus că provocarea reală acum este trecerea de la austeritate şi macrostabilitate economică la creştere şi crearea de noi locuri de muncă. Este şi o lege a fizicii că, dacă nu faci nimic, nu se va întâmpla nimic. Şi tocmai de aceea cred că este un moment foarte important pentru a începe să ne gândim cum să facem programul un succes, dar aceasta nu este atât de important cum să facem să avem creştere economică şi economia să meargă", a afirmat Erik de Vrijer.

Şeful statului a mai avut şi joi, 9 noiembrie, o întrevedere la Palatul Cotroceni cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM.

O echipă de experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se află în România în perioada 6-14 noiembrie pentru a discuta cu autorităţile române despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute în reformele structurale.

Preşedintele Băsescu declara la întrevederea de săptămâna trecută că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a optat pentru încheierea unui nou acord cu FMI pentru "încă un an sau doi".

"Cred că acesta este momentul potrivit să analizăm acordul existent şi să privim şi la câteva elemente ale viitorului acord. Aşa cum am discutat cu premierul şi cu guvernatorul BNR, am decis să avem un nou acord cu FMI pentru încă un an sau doi", a declarat preşedintele Băsescu.

El a adăugat că în viitor este nevoie de asistenţa FMI pentru a oferi soluţii specializate în vederea aplicării unei strategii pe termen mediu a României, care să asigure creşterea economică.

De asemenea, reprezentantul FMI, Erik de Vrijer, a apreciat că România va avea o creştere economică "modestă" şi în 2013 chiar şi pe fondul unei recolte agricole mai bune, ţinând însă cont de dificultăţile la absorbţia fondurilor europene şi amânarea reformelor structurale. El a adăugat că este lăudabil faptul că Guvernul a reuşit să ţină sub control deficitul bugetar, sub indicatorul de 3% pe ESA, această realizare creând cadrul pentru ca în 2013 să se facă "o normalizare a politicilor fiscale".

Misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată, cel mai probabil, în luna februarie, a declarat vinery ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

"Încheiem în ianuarie acordul actual şi, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor", a spus Georgescu.

Ulterior, ministrul Finanţelor a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.

El a explicat că, în funcţie de rezultatul negocierilor, misiunea din ianuarie va pleca la Washington şi cu parametrii noului acord, care ar urma să fie aprobat în boardul FMI în a doua parte a lunii februarie.

Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma să fie finalizat în luna martie 2013, iar închiderea lui anticipată sugerează că vor fi preluate în următoarea înţelegere majoritatea condiţiilor neîndeplinite de partea română, în principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizări şi de introducere a managementului privat.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amânată. Misiunea FMI, CE şi BM din această perioadă reprezintă o vizită a unei echipe de experţi, şi nu este o misiune de evaluare în cadrul Acordului cu instituţiile financiare internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO