Politică

Băsescu vizitează nava "Star Trek" care a găsit gaze naturale în Marea Neagră. Descoperirea are un potenţial de 50 mld. euro, dar peste 10 ani

 Băsescu vizitează nava "Star Trek" care a găsit gaze naturale  în Marea Neagră

Autor: Marius Fratila

05.03.2012, 09:51 1609

Preşedintele Traian Băsescu va vizita, luni, la ora 12.30, nava de foraj marin Deepwater Champion a companiei ExxonMobil.

Anunţul a fost făcut de Administraţia prezidenţială.

În 3 februarie, preşedintele declara că şi-a amânat, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, vizita ce urma să aibă loc a doua zi pe vasul de explorare al ExxonMobil, care forează pe blocul Neptun din Marea Neagră.

La începutul unei întrevederi la Palatul Cotroceni cu reprezentanţii ExxonMobil şi Petrom, Traian Băsescu îşi exprima regretul că a trebuit să fie amânată această vizită pe vasul Deepwater Champion, care urma să fie efectuată la invitaţia operatorilor petrolieri.

Ian Fisher, directorul general al sucursalei ExxonMobil Explorare şi Producţie România, l-a informat pe şeful statului că operaţiunea de forare demarată la sfârşitul lunii decembrie a progresat în ultimele săptămâni, însă a fost încetinită din cauza vremii furtunoase. El a subliniat că nava de forare are o tehnologie ultramodernă şi, în ciuda vremii furtunoase şi a mării agitate, nu s-a deplasat decât un metru de la locul de forare.

"Am înţeles că tehnologia de la bordul navei este ca în Star Trek?", a întrebat Băsescu. Reprezentantul ExxonMobil i-a răspuns că tehnologia folosită la forare a avansat foarte mult, putând fi comparată cu cea din serialul SF. Pe nava Deepwater Champion sonda de forare este acţionată prin "joystick-uri", un progres extraordinar faţă de tehnologia de acum 30 de ani, a spus el.

De asemenea, Fisher i-a spus preşedintele că sonda navei are o capacitate de forare de până la 3.000 de metri adâncime, deşi nivelul la care se forează acum în Marea Neagră este de 1.000 metri.

Preşedintele Băsescu a subliniat în întrevederea cu reprezentanţii companiilor petroliere că blocul Neptun în care forează acum ExxonMobil şi Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Şerpilor.

ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filială a companiei Exxon Mobil, împreună cu Petrom, au început forajul de explorare la sonda Domino1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din sectorul românesc al Mării Negre, potrivit unui comunicat al Petrom.

"Sonda Domino 1 este situată în blocul Neptun, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu adâncimea de aproximativ 1000 de metri şi va fi forată cu tehnologie de ultimă generaţie. Forajul va fi executat de către vasul ultramodern de clasă mondială Deepwater Champion, care a sosit recent în apele româneşti după finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimează că operaţiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile", se arată în comunicatul Petrom.

Petrom şi Exxon au încheiat în 2008 o înţelegere referitoare la explorarea în comun a potenţialului de hidrocarburi a zonei de mare adâncime din perimetrul Neptun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO