Politică

Bilanţul anului 2012: 4 guverne, mari insolvenţe şi economia în corzi

Bilanţul anului 2012: 4 guverne, mari insolvenţe şi economia în corzi

GALERIE FOTO

Autor: Roxana Pricop, Corina Mirea, Adelina Mihai

21.12.2012, 00:08 934

Încă din primele zile, 2012 s-a anunţat ca un an dificil, cu o iarnă dintre cele mai grele şi cu proteste în Piaţa Universităţii unde câteva sute de oameni cereau demisia guvernului condus de Emil Boc în urma unui conflict pornit între secretarul de stat din Ministerul Să­nătăţii Raed Arafat şi preşedin­tele Traian Băsescu. Ce a urmat în plan politic poate fi su­marizat astfel: România a schim­bat trei guverne, Emil Boc fiind înlocuit în februarie de Mihai Răzvan Ungureanu, care la rân­dul său a fost schimbat în luna mai cu Victor Ponta, preşedintele USL.

Din cauza tensiunilor politice, calmate abia în decembrie când USL a câştigat alegerile parla­men­­tare cu o majoritate de 60%, zdro­bitoare pentru PD-L, fostul par­tid aflat la guvernare, eco­no­mia a avut de suferit. Cel mai bine s-a văzut acest lucru în evoluţia cursu­lui valutar care în iulie a atins un maxim de 4,6 lei, pe fondul în­gri­jo­rărilor investitorilor privind ten­siu­nile politice. Pentru acest an, prog­noza de creştere economică este de sub 1%, după ce a fost revizuită de la 2%.

La tensiunile politice s-au adă­ugat privatizările ratate cu mare zgomot. Este vorba despre priva­tizarea ratată a Cupru Min, compa­nie de exploatare de cupru, după ce cei care au câştigat licita­ţia, un vehicul de investiţii canadi­an, au fost acuzaţi că nu dispun de banii necesari (200 mil.euro). De această pri­va­tizare s-a ocupat guver­nul condus de Mihai Răzvan Ungu­reanu. În septem­brie a urmat pri­va­tizarea televi­za­tă a combinatului chimic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, licitaţia fiind câştigată de Dan Diacones­cu, pro­prie­tarul postului de tele­viziune OTV, care nu a mai adus însă banii (200 mil.lei). Combi­natul se zbate acum să supra­vieţuiască.

Cel mai mare şoc al anului a fost intrarea în insolvenţă a Hidro­electrica, care asigură un sfert din energia necesară Româ­niei. Deşi era programată să se listeze la bursa din Bucureşti, compania de stat a intrat în insolvenţă pentru a scăpa de contractele păguboase cu "băieţii deştepţi".

Capitolul insolvenţe a fost com­pletat de cea a celui mai mare transportator român, edy spedi­tion, de falimentul reţelei de ma­gazine Minimax Discount, con­du­să de omul de afaceri Dinu Pa­triciu, care a deschis procedura pen­tru declararea falimentului şi a lăsat în urmă peste 500 de cre­di­tori. De ieşirea pe piaţa locală a pro­ducătorului israelian de lac­ta­te Tnuva, dar şi de închiderea ope­raţiunilor locale de brokeraj ale ING, UniCredit, RBS şi OTP Bank.

Sectorul bancar şi-a arătat în acest an vulnerabilităţile. În toam­na acestui an, fraudele bancare în care ar fi fost implicaţi directori ai BRD şi ai Volksbank au luat prin surprindere întreaga piaţă. De asemenea, restructurările au con­ti­nuat, iar BCR, cea mai mare ban­că din sistem după active, a anun­ţat în decembrie un drastic pro­gram de disponibilizări prin care vi­zează reducerea angajaţilor cu 17% în următoarele 12-18 luni.

Veştile bune au venit în spe­cial din IT şi energie eoliană. Gigan­tul sud-african Naspers a cum­părat cu 83 mil. dolari cel mai ma­re retailer online, emMag, lici­ta­­ţia pentru licenţele 4G a antrenat mari sume din partea celor mai mari operatori de tele­fo­nie mo­bi­lă. România a ajuns ca în mai pu­ţin de trei ani de zile să acu­muleze capa­cităţi de produc­ţie a energiei rege­nerabile de aproa­pe 1.400 MW, echivalentul în putere al ce­lor două reactoare nucleare de la Cernavodă.

6 ianuarie

BNR presează bancherii să reia creditarea şi taie dobânda la 5,75% pentru a ajuta economia

Din luna mai, ciclul de relaxare a ploticii monetare a fost oprit. Dobânzile-cheie în lei au "îngheţat" la 5,25%. Totuşi, scăderea dobânzilor în prima parte a anului a ajutat companiile să se împrumute mai ieftin.

11 ianuarie

Consiliul Concurenţei acuză petroliştii că au făcut o înţelegere de tip cartel: cinci companii petroliere au luat o amendă record de 880 mil. lei

Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL şi Eni au fost acuzate că s-au înţeles să scoată de pe piaţă un sortiment de benzină. Cea mai mare amendă a fost încasată de Petrom.

19 ianuarie

Erste vrea să îl aducă la conducerea BCR pe Tomas Spurny, un ceh american care lucrează în Ungaria.

El a fost numit oficial în luna aprilie şi a început un plan de restructurare al cărui scop este aducerea băncii pe profit în 2013.

23 ianuarie

Ford dă startul producţiei B-Max la Craiova cu maşini pentru teste

La sfârşitul anului însă, compania anunţa o înjumătăţire a producţiei şi restructurări de personal, pe fondul cererii scăzute din partea clienţilor.

24 ianuarie

Fiecare zi în plus de protest începe să însemne un minus pentru economie

Chiar dacă am schimbat două guverne economia nu a devenit mai puternică, înregistrând în continuare scăderi, în ciuda tuturor nemulţumirilor românilor.

27 ianuarie

Guvernul şi-a asumat reguli de transparenţă la companiile de stat. Se va ţine de cuvânt?

30 ianuarie

FMI taie prognoza de creştere economică pentru anul acesta la 1,3%. Faţă de vechiul interval prognozat de creştere de 1,8% - 2,3%, noul interval este 1% - 1,5%

Pe parcursul anului prognozele au tot tăiat din creşterea economică a României, în luna octombrie aceasta ajungând la pragul de 0,7%. Pentru final de 2012 s-ar putea ca economia să cunoască un trend negativ.

1 februarie

România s-a împrumutat în câteva ore de pe Wall Street cu 1,5 miliarde de dolari

În ultimii ani am tot dovedit faptul că ştim să ne împrumutăm, însă problema va fi intervalul în care statul va reuşi să facă acest lucru.

3 februarie

România a pierdut 2,6 milioane de locuitori în zece ani

În prezent, populaţia stabilă a României are 19 milioane de locuitori, arată datele provizorii ale recensământului.

8 februarie

Boc a tras toţi miniştrii PDL după el, iar Ungureanu prezintă o echipă de juniori

Mişcarea care ar fi trebuit să îi aducă un avantaj considerabil lui Emil Boc în relansarea sa pe scena politică, "recrutarea" lui Mihai Răzvan Ungureanu s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari greşeli făcute de fostul premier.

14 februarie

Debut dezastruos în absorbţia fondurilor de la UE: niciun euro în luna ianuarie

Dezastrul fondurilor europene nu a suferit schimbări în bine nici spre finalul anului 2012. În continuare, absorbţia banilor europeni este una dintre problemele "spinoase" pe care noul guvern va trebui să le gestioneze.

16 februarie

Vestea bună a creşterii economice de 2,5% din 2011 este umbrită de norii unei noi recesiuni

În continuare, norii unei noi recesiuni stau deasupra României, analiştii economici preconizând o creştere de 0% la final de an sau chiar varianta în care economia va înregistra "pierderi".

17 februarie

Topul băncilor la finalul lui 2011. BRD este cea mai profitabilă, iar BCR cea mai mare

BCR rămâne şi la sfârşitul anului 2012 cea mai mare bancă locală. În acelaşi timp, profitul BRD se "topeşte".

23 februarie

Petrom a dat două lovituri într-o zi: profit de 887 mil. euro şi gaze în Marea Neagră

29 februarie 2012

Pavel Năstase este noul rector al ASE

Pavel Năstase, 60 de ani, profesor universitar doctor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a fost ales în funcţia de rector al celei mai mari universităţi economice de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezent 26.000 de studenţi. Spre finalul acestui an, ASE a achiziţionat o clădire istorică din piaţa Romană.

9 martie

Surpriza anului: Bursa de la Bucureşti, pe locul patru la creşteri în lume

Dacă în luna martie Bursa de la Bcuureşti avea o creştere de 10%, spre final de an termină tot în creştere, însă cu trei procente în plus pe BET. Totuşi, aceasta pierde contactul cu plutonul fruntaş.

15 martie

Încep tranzacţiile în sectorul industrial. Un grup sud-african plăteşte 40 mil. euro pentru bateriile Rombat Bistriţa

20 martie

Duster a depăşit în premieră vânzările Logan pe piaţa locală

Modele derivate din programul low-cost, ca Duster şi Lodgy, au reuşit să genereze suficiente venituri pentru a împiedica Renault să recurgă la disponibilizările drastice adoptate în ultima perioadă de companiile rivale, ca Peugeot sau Ford.

22 martie

Coca-Cola HBC şi-a recrutat şef de la Danone.

Noul director general al companiei este Stephane Batoux, 45 de ani.

23 martie

Guvernul ajustează în jos prognoza de creştere economică pentru acest an la +1,7%.

Statistica a ajustat declinul PIB din 2009 de la -7,1% la -6,6%, iar pentru 2010 indică o scădere mai mare a PIB real, de -1,6%.

27 martie

Licitaţie strânsă pentru exploatarea a 900.000 de tone de cupru

O firmă canadiană necunoscută a câştigat cu 200 mil. euro licitaţia pentru Cupru Min.

Privatizarea a fost ulterior anulată de Guvern, din cauza faptului că firma care a câştigat licitaţia nu a "venit" cu banii. În prezent, statul este în proces cu firma Bayfront Capital Partners, care deţine cumpărătorul ce a câştigat iniţial licitaţia.

30 martie

PD-L a trimis-o pe fosta şefă de cabinet a lui Boc să supravegheze o piaţă de 30 mld. euro.

Ştefania Ferencz, de profesie avocat şi fără niciun fel de experienţă pe bursă, a ajuns să supravegheze piaţa de capital, singurul lucru care o recomandă fiind că a fost şefa de cabinet a fostului prim-ministru Emil Boc.

3 aprilie

Toţi oamenii lui Ungureanu, cei 26 din mediul privat care trebuie să relanseze economia

Proiectul lui Răzvan Mihai Ungureanu nu a ajuns să mai fie implementat, având în vedere că el a fost demis la 78 de zile de la instalarea în funcţia de prim-ministru, în urma moţiunii de cenzură depuse de USL.

6 aprilie

Un fond de investiţii asiatic a cumpărat Romexterra Bank după ce a fost "curăţată"

9 aprilie

Cupru Min, primul eşec al lui Ungureanu: fără investitor, fără bani şi cu multe întrebări

10 aprilie

Auchan cumpără cu 25 mil. euro fosta platformă de 100 ha a Tractorul Braşov

Grupul francez Auchan, cu afaceri de 430 mil. euro pe piaţa locală, printr-o reţea de nouă hipermarketuri, şi-a trecut în portofoliu una dintre cele mai importante foste platforme industriale din ţară, Tractorul Braşov, cu o suprafaţă de 100 de hectare, în urma unei tranzacţii de circa 25 mil. euro.

11 aprilie

Intrare neaşteptată în privatizarea anului: îşi face apariţia Doamna de Cupru

13 aprilie

Un nou exit: lanţul de supermarketuri Interex e pe picior de plecare

În prezent, lanţul a ieşit de pe piaţa locală, situaţia magazinelor pe care le deţinea fiind incertă la final de an.

17 aprilie

Patronul de la Doraly a devenit cel mai mare acţionar de la SIF 4 şi cere socoteală conducerii

Ulterior, Iaciu a reuşit să schimbe consiliul reprezentanţilor de la SIF Muntenia, dar acţionarii se judecă cu administratorul companiei.

18 aprilie

Şeful Fiscului Sorin Blejnar a fost revocat de către premier. Fostul şef de cabinet al lui Tănăsescu îi preia locul

19 aprilie

Hotelurile de lux ajung să renunţe la o stea pentru congresele medicilor

Evenimentele organizate de companiile farma pentru medici, care asigură venituri substanţiale pentru hoteluri, nu mai pot avea loc în hoteluri de lux de cinci stele.

25 aprilie

La revedere, Dacia Logan, maşina de la Piteşti care a revoluţionat industria auto

Producţia actualei generaţii a modelului Logan se va opri definitiv în luna decembrie a acestui an, odată cu pornirea celei de-a doua generaţii, cunoscută până acum sub numele de "proiectul X52".

30 aprilie

Ungureanu a picat. A venit Ponta. Problemele economice sunt aceleaşi

La finalul anului Ponta a venit pentru a doua oară la guvernare şi probelemele rămân din nou aceleaşi: investiţii amânate, absorbţia fondurilor europene încă este un dezastru, iar reîntregirea salariilor bugetarilor tot nu se întâmplă.

1 mai

Banca Transilvania a bătut BCR şi BRD la profit în primul trimestru

7 mai

400 mil. euro în plus la salarii şi pensii. Preţul, un deficit de 2,2%

22 mai

Datoria publică a prins viteză spre pragul de 40% din PIB. Plus 1 mld. euro pe lună în T1.

Datele la nouă luni arată însă o creştere a datoriei publice temperate, mult sub nivelul de 15% cu care creştea anul trecut.

25 mai

Deprecierea leului a încărcat cu 100 mil. euro factura clienţilor cu credite în valută.

Situaţia clienţilor cu credite în valută s-a mai relaxat spre sfârşit de an, facturile plătite de români fiind mai mici.

4 iunie

Dacia, produsă în premieră în afara României, în Maroc.

Franţa şi Spania au printre primele pieţe vest-europene pe care grupul Renault a început livrările primului automobil Dacia fabricat integral în afara României, monovolumul Lodgy.

7 iunie

Americanii de la agenţia Moody's taie ratingurile băncilor austriece şi scumpesc finanţarea României.

11 iunie

Tăierea salariilor a lăsat urme adânci. PDL a fost măturat politic la alegerile locale

Iar alegerile din luna decembrie au fost la fel de "sumbre" pentru liderii PDL, aceştia reuşind să strângă circa 16% din voturile românilor.

12 iunie

Constantin Toma a dat 67% din Platinum nemţilor de la Gothaer.

13 iunie

Prima schimbare de lider în istoria comerţului modern: Kaufland devansează Metro şi Carrefour.

Retailerul a deschis zece magazine anul acesta şi s-a menţinut până la finalul lui 2012 lider de piaţă.

18 iunie

ING aduce un nou CEO la Bucureşti. Negriţoiu devine chairman

19 iunie

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a statului român, şi-a cerut insolvenţa

Compania cu afaceri de peste 3 milarde de lei se află încă în reorganizare, iar administratorul judiciar negociază reducerea contractelor comerciale.

20 iunie

Ţinta de deficit bugetar la şase luni a fost deja depăşită în luna mai

În prezent, deficitul bugetar din luna octombrie arată o "staţionare" sub ţinta de 2,1% propusă.

21 iunie

Caz unic în justiţia postdecembristă: fostul premier Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare cu executare.

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare şi în prezent este în detenţie la penitenciarul Jilava.

28 iunie

BNR devine "bancă-mamă surogat" pentru băncile româneşti cu capital străin

29 iunie

Efectele insolvenţei: toate contractele Hidroelectrica, reziliate

2 IULIE

Borcea revine în piaţa de GPL printr-o achiziţie de la Petrom

Tranzacţia prin care Borcea a achiziţionat Petrom LGP, firmă cu venituri de 121 de milioane de euro, a fost estimată la circa 20 de milioane de euro.

10 IULIE

Emporiki îşi schimbă numele în Crédit Agricole

Crédit Agricole, a doua bancă franceză după active, a decis înlocuirea brandului Emporiki al celor 29 de sucursale de pe plan local cu propriul nume.

12 IULIE

Austriecii au adus un bancher francez la conducerea Volksbank.

Volksbank, a şaptea bancă locală după active, l-a numit în funcţia de preşedinte executiv al operaţiunilor din România pe Benoît Catel, un bancher francez în vârstă de 50 de ani.

Minimax Discount este în faliment.

Reţeaua de magazine Minimax Discount, condusă de omul de afaceri Dinu Patriciu, a deschis procedura pentru declararea falimentului, lăsând în urmă peste 500 de creditori.

18 IULIE

Statul este bun de plată pentru eşecul de la Fondul Proprietatea.

Statul este obligat de Tribunalul Bucureşti să plătească despăgubiri în valoare de 1,7 milioane de lei unui fost proprietar al unui imobil confiscat de regimul comunist. Acesta nu îşi poate vinde decât în pierdere acţiunile primite la Fondul Proprietatea.

19 IULIE

Pe ultima sută de metri, Bursa a adus la conducere un veteran să o revitalizeze.

Victor Cionga, cunoscut pentru poziţia de director executiv adjunct la Raiffeisen Capital Investment, a acceptat oferta Consiliului de Administraţie de a fi noul director general al Bursei de la Bucureşti.

Cocor, scos la vânzare cu 50 mil. euro. Poate fi cumpărat şi cu 25.

Magazinul a investit 24,5 milioane de euro în modernizare, dar nu a reuşit să obţină rezultatele aşteptate de acţionari, criza şi plecarea unor chiriaşi făcând ca veniturile din chirii să scadă puternic în 2011.

20 IULIE

Iaciu va lua dividende de 1,5 milioane de euro de la SIF Muntenia

Gheorghe Iaciu, proprietarul centrului comercial Doraly din Afumaţi, acţionar cu 5% din capitalul SIF 4, a schimbat Consiliul Reprezentanţilor în frunte cu Marian Dinu şi a impus propriii oameni peste active de aproape 300 milioane de euro.

23 IULIE

Guvernul pregăteşte un pachet de ajutoare de stat de 100 mil. euro pentru giganţi din IT

Fiecare firmă care va crea minimum 300 de noi locuri de muncă şi pe care le va menţine pentru minimum cinci ani poate primi un ajutor de stat în valoare de peste 28 mil. euro.

24 IULIE

România coboară pe locul 6 în topul vânzărilor Dacia

Vânzările de automobile Dacia din România în prima jumătate a anului au fost depăşite pentru prima dată de cele din Italia, Turcia şi Spania.

25 IULIE

Hidroelectrica se leapădă de Energy Holding după o pagubă de 1,4 mld. lei.

După intrarea în insolvenţă, Hidroelectrica scapă rând pe rând de contractele cu "băieţii deştepţi".

Israelienii de la Tnuva scot fabrica din Popeşti-Leordeni la vânzare. Cer 16,3 mil. euro

Cel mai mare jucător din industria alimentară israeliană a ajuns la ultimul pas al exitului din piaţa locală, scoţând la vânzare fabrica din Popeşti-Leordeni.

30 IULIE

Phillippe Lhotte, şeful SocGen Bulgaria, ales la conducerea BRD.

Decizia a fost luată la câteva zile după ce Alexandre Maymat, fostul preşedinte desemnat al BRD, a hotărât să se

retragă pe neaşteptate invocând motive personale.

Piraeus preia creditele bune, portofoliul de titluri, depozitele şi personalul ATEbank.

Restructurarea în sectorul bancar continuă: grupul elen Piraeus Bank, susţinut de stat cu o injecţie de capital de 4,7 mld. euro, a preluat partea sănătoasă a băncii agricole a Greciei ATEbank, controlată de guvernul de la Atena.

1 AUGUST

Turnul "fantomă" din Piaţa Victoriei, vândut pentru 50 mil. euro către doi investitori

Industrialexport şi Avrig 35 au vândut clădirea către oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu.

6 AUGUST

BNR plăteşte azi prima rată la FMI. Leul continuă căderea

Banca Naţională rambursează prima rată din împrumutul de circa 12 mld. euro de la FMI, având de achitat din rezerva valutară aproximativ 670 mil. euro. Guvernatorul spune că a făcut profit.

8 AUGUST

Finanţatorii Liberty Center au devenit proprietarii mallului

Mallul Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova a fost cumpărat cu 60 mil.euro într-un dosar de executare silită de băncile Eurobank EFG (Bancpost), Alpha Bank şi Bank

of Cyprus, creditorii centrului comercial.

13 AUGUST

România la vânzare: insolvenţa a scos "la tarabă" fabrici de peste 100 mil. euro

Criza a "dărâmat" numeroase malluri, proiecte de locuinţe, reţele de magazine, dar şi zeci de fabrici din domeniul alimentar, industrial sau al construcţiilor, care sunt în prezent la vânzare cu zeci de milioane de euro.

22 AUGUST

Curtea Constituţională a decis cu 6 la 3 invalidarea referendumului

Referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu a fost invalidat, însă conflictul dintre preşedinte şi premier continuă.

Liliana Solomon, numită CFO pentru Europa al Vodafone Group

Liliana Solomon va răspunde de activitatea companiei în opt ţări, care au generat venituri de 32 mld. lire sterline în anul fiscal precedent.

27 AUGUST

edy, cel mai mare transportator român, a intrat în insolvenţă.

Intrarea în insolvenţă a companiei vine la doar câteva luni de la decesul lui Alin Popa, fondatorul grupului.

30 AUGUST

România are "două reactoare verzi" după investiţii de 2 mld. euro.

România a ajuns ca în mai puţin de trei ani de zile să acumuleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de aproape 1.400 MW, echivalentul în putere al celor două reactoare nucleare de la Cernavodă.

11 SEPTEMBRIE

Cea mai mare licitaţie telecom din istoria României: luptă aprigă pentru licenţele 4G de internet mobil de mare viteză

Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone au început competiţia pentru licenţele care le vor permite să ofere internet mobil la viteze apropiate de internetul prin fibră optică.

Lanţul francez Interex închide magazinele şi pleacă din România

Criza financiară şi-a pus amprenta asupra businessului francezilor de la Interex, afacerile scăzând la mai puţin de jumătate, iar pierderile majorându-se de patru ori în perioada 2008-2011.

12 SEPTEMBRIE

Preţul grâului, record-istoric; inflaţia revine spre 4%

Preţurile sunt în creştere pentru că pe piaţă nu s-a acoperit necesarul din cauza producţiei mici şi a secetei.

13 SEPTEMBRIE

Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente.

Bancherii accelerează recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit .

14 SEPTEMBRIE

Ruşii de la Gazprom se plasează strategic în Portul Constanţa.

Gazprom Neft, grupul petrolier integrat controlat de Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, este aproape de a bate palma cu Unicom Holding pentru preluarea activităţilor de bunkeraj din Portul Constanţa.

17 SEPTEMBRIE

Piaţa farma aşteaptă a doua mare tranzacţie de anul acesta

Cu 220 de farmacii gigantul britanic Alliance Boots din domeniul farma şi al frumuseţii ar putea intra direct pe piaţa locală prin achiziţia unei reţele de farmacii.

18 SEPTEMBRIE

Un pariu de 15 mld. euro: Dacia lansează la Paris noile Logan 2 şi Sandero

Pentru România impactul va fi unul major, în condiţiile în care ultimul model de volum lansat în producţie la Mioveni a fost Duster în 2010.

24 SEPTEMBRIE

Privatizarea Oltchim, dezastrul perfect al administrării statului de către politicieni

Dan Diaconescu, proprietarul postului de televiziune OTV, a câştigat licitaţia, dar privatizarea a fost un eşec pentru că Diaconescu nu a avut bani.

Ruşii de la Lukoil se apucă de eoliene de 130 mil. euro la Tulcea

26 SEPTEMBRIE

Kaufland a detronat Metro după 15 ani

27 SEPTEMBRIE

Un român va coordona de la Geneva strategia şampoanelor P&G

2 OCTOMBRIE

ING, unul dintre cei mai mari brokeri, iese de pe bursă după 15 ani

ING e primul grup care închide tranzacţionarea, au urmat UniCredit, RBS şi OTP.

5 OCTOMBRIE

Bogdan Balaci pleacă brusc de la conducerea IBM România

12 OCTOMBRIE

Cazul Sima, brokerul dispărut care a pus pe jar toată piaţa de capital

Încrederea în piaţa de capital e zdruncinată, mai ales că printre clienţii brokerului se numără şi persoane publice.

18 OCTOMBRIE

Şoc pe piaţa creditelor ipotecare: BCR vrea să finanţeze doar în lei

Cea mai mare bancă din sistem după active dă semnalul creditării în moneda naţională.

29 OCTOMBRIE

România ratează adoptarea euro în 2015. BNR spune că noul guvern va decide următoarea dată

2 NOIEMBRIE

Criza scoate la suprafaţă scheletele strânse în fişetele bancherilor

Procurorii DIICOT au emis mandate de reţinere în cazul unei fraude bancare de 22 mil. euro, în care ar fi implicaţi directori ai BRD.

5 NOIEMBRIE

Un belgian de 59 de ani, noul CEO "privat" la Tarom

6 NOIEMBRIE

America îl alege pe cel mai puternic politician din lume. Care este miza pentru Europa şi România.

Barack Obama a câştigat alegerile în faţa lui Mitt Romney şi mai obţine un mandat de patru ani la Casa Albă.

20 NOIEMBRIE

RCS & RDS intră pe energie solară prin două achiziţii

23 NOIEMBRIE

Ford îşi înjumătăţeşte producţia de maşini

Criza şi-a pus amprenta asupra industriei auto.

27 NOIEMBRIE

Auchan ar putea semna în câteva zile preluarea hipermarketurilor Real

Tranzacţia s-a încheiat şi a creat un retailer cu 34 de hipermarketuri şi vânzări de peste un miliard de euro.

28 NOIEMBRIE

Naspers a plătit 83 mil. $ pe 70% din eMag

Gigantul sud-african Naspers a plătit în octombrie circa 80 mil. dolari pentru a prelua pachetul majoritar de 70% din acţiunile magazinului online eMag.

29 NOIEMBRIE

O şosea de 200 km, aşteptată de 25 de ani: autostrada soarelui este în sfârşit gata

4 DECEMBRIE

Fondatorul Publicjob.ro, numit consilier personal al premierului Ponta

6 DECEMBRIE

Citibank renunţă la businessul de consumer din România

Grupul american vizează concentrarea la nivel local doar pe afacerile corporate.

10 DECEMBRIE

USL câştigă alegerile legislative. PD-L, erodat de anii de austeritate

USL a câştigat detaşat alegerile legislative aşa cum indicau, de altfel, sondajele din campanie şi va forma guvernul având o susţinere parlamentară extrem de confortabilă de aproximativ 55% (CURS 57,58%, CCSB 56,8%) ceea ce-i permite să guverneze fără niciun alt sprijin parlamentar.

Uniunea Social Liberală, constituită din PSD, PNL şi PC, a obţinut aproximativ 54% din voturi la Camera Deputaţilor şi 54% din voturi la Senat.

Erodat de anii de austeritate, PD-L, "scufundat" în cadrul Alianţei România Dreaptă (ARD), nu a primit decât 19%.

Diferenţa foarte mare dintre competitori a făcut ca în Parlament să ajungă mult mai mulţi parlamentari decât cele 452 de colegii de senatori şi deputaţi pentru că în a doua fază a reîmpărţirii funcţionează "compensarea", adică se atribuie mandate în funcţie de voturile totale obţinute de candidaţii partidelor, chiar dacă acestea nu au câştigat colegii.

13 DECEMBRIE

ExxonMobil face cumpărături de 1 mld. $ în ianuarie 2013 pentru Marea Neagră

Gigantul american ExxonMobil, care alături de Petrom face cea mai amplă campanie de explorare realizată vreodată în sectorul de mare adâncime din Marea Neagră, urmează să achiziţioneze în prima lună a anului viitor echipamente şi servicii în valoare de circa

1 miliard de dolari pentru desfăşurarea lucrărilor din perimetrul Neptun.

18 DECEMBRIE

Cea mai dură restructurare bancară: 1.600 de posturi şi 64 de unităţi tăiate pentru rentabilizarea BCR

Numărul de posturi ar urma să scadă de la 9.100 la 7.500 într-un interval de 12-18 luni pentru îmbunătăţirea eficienţei şi stabilizarea operaţiunilor.

19 DECEMBRIE

Guvernul înfiinţează autoritatea unică de supraveghere financiară

Guvernul a aprobat înfiinţarea unei atuorităţi unice pentru supravegherea pieţei de capital, a pensiilor private şi a asigurărilor, prin comasarea CNVM, CSSPP şi CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO