Avocatul Gheorghe Piperea şi consultantul financiar Gabriel Biriş, candidaţi la alegerile parlamentare desfăşurate pe 9 decembrie, au vorbit ieri la ZF Live despre modul în care a fost organizat scrutinul, despre rezultatele acestuia şi despre ce i-a determinat să ia startul în politică.
Gheorghe Piperea, candidat independent în colegiul 16 din Bucureşti pentru un mandat de deputat, a afirmat că a participat la aceste alegeri pentru a face un experiment.
"Am încercat să declanşez o mişcare de ieşire din această paradigmă a actualei clase politice", a spus el, adăugând că acest lucru nu se poate face cu o singură persoană. Referitor la rezultatul obţinut în cadrul alegerilor parlamentare, Gheorghe Piperea a menţionat că acesta este nemulţumitor din perspectiva faptului că nu a reuşit să convingă oamenii să vină la vot.
Prezenţa la vot în cadrul colegiului 16 din Bucureşti a fost de 42%, iar pe primele locuri s-au situat USL, ARD şi PP-DD, Gheorghe Piperea obţinând doar 6% din voturi.
El consideră că cei care s-au prezentat la vot reprezintă electoratul captiv al partidelor politice.
"Oamenii aceştia sunt captivi nu doar în sensul că nu au opţiune, aceşti oameni sunt captivi pentru că practic ei depind de nişte prestaţii sociale de la stat şi de la primărie."
De asemenea, Gheorghe Piperea este de părere că electoratul este prins într-un cerc vicios care trebuie "să se rupă cumva prin oamenii de afaceri." El susţine intrarea oamenilor de business în politică, cu toate că cei care vor face acest lucru va trebui să "îşi reducă la minim activitatea sau să iasă din business".
Întrebat dacă sistemul votului uninominal este bun, avocatul Gheorghe Piperea a spus că dacă se doreşte ca votul uninominal să fie eficient, atunci acesta ar trebui să se desfăşoare în două tururi de scrutin pentru că astfel, în al doilea tur de scrutin "s-ar da şansa candidaţilor să fie cunoscuţi realmente şi s-ar dezbate anumite probleme în colegiul respectiv".
"În următoarele şase luni nu doar că trebuie să rezolvăm nişte probleme presante cum ar fi revenirea salariilor, pensiilor, rezolvarea acelor despăgubiri pentru casele naţionalizate, dar avem de plătit şi bani la Comisia Europeană şi la FMI. Probabil că la FMI nu o să putem plăti şi o să se rostogolească, dar la CE trebuie să plătim cinci miliarde de euro în martie 2013", a menţionat Gheorghe Piperea în legătură cu problemele pe care le are de rezolvat guvernul în perioada următoare.
Gabriel Biriş, care a candidat pe lista ARD pentru un post de deputat în sectorul 1, a spus că singura sa şansă de a se diferenţia de restul candidaţilor a fost să aibă o campanie pozitivă şi să nu intre în lupta de declaraţii şi jigniri din politică.
El a menţionat că "tinerii sunt foarte dezinteresaţi de politica şi că în campania electorală a discutat mai mult cu oamenii mai în vârstă. Legat de şansele ca CAS să scadă în perioada următoare, Gabriel Biriş a spus că acest lucru se poate realiza, însă guvernul nu va face nimic în acest sens. Pentru ca CAS să se reducă, el a menţionat că trebuie să "se facă ordine în legislaţie, să se lărgească baza, iar costul muncii, în special la salariile mici, trebuie să fie suportabil astfel încât să nu merite să fie ocolită".
"Trebuie să ataci direct cauzele problemelor care generează o pierdere din munca la negru de vreo 30 miliarde lei pe an. Banii aceştia se pierd în fiecare an la buget prin munca la negru şi prin alte forme de evaziune fiscală", a afirmat Gabriel Biriş.
La întrebarea dacă în România funcţionează democraţia, Gheorghe Piperea a spus că "deşi rezultatele sunt un pic paradoxale, din fericire în România încă mai există democraţie", iar Gabriel Biriş a menţionat că dacă este vorba despre "sistemul instituţional şi de corectitudinea votului, democraţia funcţionează, dar dacă se vorbeşte despre eficienţa instituţiilor democratice şi de rolul lor în construcţia fiinţei naţionale, atunci aceasta nu funcţionează".
ZF Live. De luni până vineri de la 10:00 la 11:00 pe www.zf.ro
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels