Politică

Blaga a învins-o pe Udrea, susţinută de Băsescu. Stolojan este în tabăra câştigătorului, Boc în cea a perdantului

Blaga a învins-o pe Udrea, susţinută de Băsescu....

Autor: Iulian Anghel

23.03.2013, 18:50 2289

Vasile Blaga a câştigat preşedinţia PDL, la Convenţia de astăzi a partidului. La 57 de ani, Vasile Blaga, “buldogul” Partidului Democrat, politicianul care şi-a făcut un nume de “bun executant” a câştigat în faţa Elenei Udrea (40 de ani) susţinută de Traian Băsescu cu peste 2.344 de voturi, faţă de 2.014 ale Elenei Udrea

Blaga a ajuns preşedinte al PDL în vara trecută după usturătoarea corecţie primită de partid la votul din alegerile locale. Atunci nu a avut contracandidat – Emil Eoc se retrăsese şi nimeni altcineva nu a intrat în cursă. Acum l-a înfruntat pe însăşi Traian Băsescu care a susţinut-o pe Elena Udrea.
 
Trăgând linie – după mai bine de opt ore – putem spune că partida lui Traian Băsescu a pierdut. Nu este nicio greşeală să spunem că Traian Băsescu a pierdut, de fapt, partida în propriul partid. Puternicul preşedinte – cel care a adus glorie politică PDL -  nu a avut forţa să-şi impună, la vârf, candidatul, în ciuda avertismentului de dimineaţă: mă întorc în politică, dar eu aleg masa la care mă aşez!
 
Fostul său partener, Theodor Stolojan, l-a susţinut pe Blaga. Stolojan şi Băsescu au pus, în 2004, bazele Alianţei PNL-PD. O alianţă care a rezistat doi ani. A dus la scindarea PNL, cu o parte dintre liberali, în frunte cu Stolojan, retraşi în tabăra lui Băsescu (aşa a apărut PDL).
 
Acum fostul preşedinte al PNL (Stolojan) l-a spijinit pe Blaga care este de partea unei eventuale înţelegeri politice cu PNL.
Traian Băsescu a ajuns preşedinte al Românie şi pentru că Vasile Blaga s-a aflat în spate, în calitate de coordonator al campaniilor sale electorale.
Dar trecutul său politic nu numără victorii majore.
 
A pierdut, in 2008, alegerile pentru Primaria generală a Bucureştiului pe care Băsescu le câstigase de doua ori. A pierdut şefia partidului în 2011, într-o cursa în care s-a înscris alături de fostul lider şi prim ministru de atunci, Emil Boc, acesta din urma beneficiind de sprijinul direct al lui Traian Basescu. Le-a câştigat în vara trecută când nu l-a concurat nimeni şi astăzi, când a luptat împotriva Elenei Udrea, susţinută de Băsescu şi Emil Boc. Este cea mai importantă victorie politică a sa, chiar dacă este obţinută într-un partid decimat.
 
Blaga a intrat in Parlament în 1990 pe listele FSN-ului lui Ion Iliescu. La ruperea FSN l-a urmat pe Petre Roman (apoi pe Traian Băsescu) şi este unul dintre fondatorii PD.
A fost de doua ori ministru de interne, apoi ministru al dezvoltarii, parlamentar în mai multe legislaturi, secretar general al PD (PDL).
Ce poate face sau ce ar trebui să facă "buldogul"? Singur, mai nimic. Deocamdată are o victorie clară în faţa Elenei Udrea şi a lui Traian Băsescu. Victoria sa nu înseamnă deloc că este mai puternic odată cu trecerea anilor, ci că Traian Băsescu este din ce în ce mai lipsit de forţă, din punct de vedere politic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO