Politică

Boc desfide orice criteriu de competenţă şi-şi numeşte consilierul personal în funcţia de preşedinte al Transelectrica

Boc desfide orice criteriu de competenţă şi-şi numeşte consilierul personal în funcţia de preşedinte al Transelectrica

Transelectrica este una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, cu afaceri de 2,55 mld. lei (604 mil. euro) în 2010

Autor: Andrei Chirileasa

23.01.2012, 00:02 3252

Adrian-Victor Vevera, consilier personal al primului-ministru Emil Boc, a fost ales vineri în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Transelectrica Bucureşti (simbol bursier TEL), una dintre cele mai importante companii din portofoliul statului.

El l-a înlocuit pe Horia Hăhăianu, care va rămâne director general şi membru în Consiliul de Administraţie.

Această numire desfide orice criteriu de transparenţă şi competenţă, într-o perioadă în care se vorbeşte despre depolitizarea şi eficientizarea companiilor de stat prin selectarea membrilor consiliilor de administraţie şi a directorilor executivi pe criterii de competenţă.

Nu există niciun fel de informaţii publice din care să reiasă de ce Vevera este recomandat pentru cea mai înaltă funcţie într-o companie strategică pentru economia naţională. CV-ul său nu este public, iar pe internet nu există nici măcar o fotografie a acestuia. Ce se ştie este că în mai 2011 el a fost desemnat să coordoneze grupul de lucru interdepartamental pe probleme de securitate energetică naţională. De asemenea, Vevera apare ca membru în Consiliul de Administraţie al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică din subordinea Ministerului Comunicaţiilor.

Reprezentanţiil Guvernului nu au putut fi contactaţi ieri pentru informaţii suplimentare.

Lăsând la o parte lipsa de informaţii privind competenţele lui Vevera, aducerea lui la conducerea Transelectrica încalcă prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) numărul 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă, care spune că selecţia candidaţilor pentru locurile din consiliile de administraţie ale unor companii de stat cu afaceri de peste 7,3 mil. euro pe an şi mai mult de 50 de angajaţi se realizează de către un expert independent.

Aceeaşi ordonanţă spune că maximum doi membri ai Consiliului de Administraţie al unei companii de stat pot fi aleşi din rândul funcţionarilor publici.

În prezent, trei dintre cei şapte membri ai CA al Transelectrica sunt func­ţionari publici. Dumitru-Virgil Orlandea este consilier al ministrului economiei Ion Ariton, iar Sergiu-Norut Stănişteanu este secretar general în Ministerul Economiei. Vevera l-a înlocuit în Consiliul de Administraţie pe Florin Ionel, secretar general adjunct în Ministerul Economiei.

Din Consiliu mai face parte şi fostul vicepremier Gheorghe Seculici, socrul lui Gheorghe Falcă, primarul de la Arad, care este finul preşedintelui Traian Băsescu. În CA se mai regăsesc avocatul Cris­tian Ene Corbeanu şi un reprezentant al Fondului Proprietatea (FP), principalul acţionar minoritar al Transelectrica.

Horia Hăhăianu, cel care a deţinut până acum funcţia de preşedinte al Transelectrica, a fost adus anul trecut la conducerea companiei, el fiind anterior director general al Teletrans, o filială de comunicaţii şi IT a Transelectrica. El este şi unul dintre fondatorii firmei Digisign, furnizor de soluţii de securitate IT.

Transelectrica este una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, cu afaceri de 2,55 mld. lei (604 mil. euro) în 2010. Cu toate astea, compania a obţinut în ultimii ani profituri nesemnificative.

În 2010, profitul net a fost de 9,56 mil. lei (2,27 mil. euro), adică marja de profit net a fost de 0,4%, în condiţiile în care Transelectrica are monopol pe piaţa transportului de energie electrică.

În primele nouă luni din 2011, rezultatele Transelectrica au crescut însă datorită majorării de la 1 ianuarie 2011 a tarifului de transport al energiei electrice.

Statul, care deţine 73,7% din acţiuni prin Ministerul Economiei, şi-a asumat să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica la finalul lunii februarie, printr-o ofertă care s-ar putea ridica la circa 40 milioane de euro. În prezent, compania are o capitalizare de 308 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO