Politică

Boc le-a cerut chinezilor să ne dea energie nucleară şi să aducă Dunărea la Bucureşti

Boc: România şi China sunt pregătite să colaboreze la reactoarele de la Cernavodă şi Canalul Dunăre-Bucureşti

Autor: Alexandru Moise

12.08.2011, 15:44 2094

România şi China sunt pregătite să iniţieze în comun mai multe proiecte majore de investiţii, precum construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, a doua centură a Capitalei şi realizarea Canalului Dunăre-Bucureşti, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.

El s-a întâlnit, la Shenzhen, cu preşedintele Chinei, Hu Jintao, pentru a discuta despre aceste proiecte.

"Întâlnirea avută cu preşedintele Chinei a avut menirea de a da un semnal foarte clar din punct de vedere politic şi economic că cele două ţări sunt pregătite să implementeze câteva proiecte majore de investiţii în România, precum participarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, realizarea autostrăzii Bucureştiului (a doua centură a Capitalei-n.r.) sau Canalul Dunăre-Bucureşti, Siret-Bărăgan, şi construcţia centralei de la Lăpuşteşti (judeţul Cluj)", a declarat Boc vineri, la finalul întâlnirii cu preşedintele chinez.

El a precizat că aceste proiecte vor fi discutate şi la întrevederea pe care urmează să o aibă cu premierul chinez, urmând ca detaliile să fie stabilite în perioada urmtăoare de către specialişti din cele două ţări.

"China este doar al 16-lea investitor în România, dar prin Legea parteneriatului public-privat am creat cadrul ca şi alte proiecte majore să fie derulate în România cu investiţii chineze. S-a discutat ca, în plan particular, oamenii de afaceri din România să poată găsi o ieşire pe piaţa chineză", a adăugat Boc.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, aflat la Shenzhen alături de premier, a declarat anterior că Guvernul va negocia în China cu mai multe companii pentru continuarea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, şi hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO