Politică

Boc: Opoziţia, din dorinţa de a crea agitaţie, sacrifică interesul României

Autor: Mediafax

21.01.2012, 16:22 232

Prezent pe şantierul autostrăzii Bucureşti - Braşov, Emil Boc a afirmat că nu vrea să intre în dispută cu liderul PSD, Victor Ponta, întrucât are "multe alte treburi de făcut şi mai multe responsabilităţi decât el astăzi".

Premierul a criticat gestul opoziţiei de a cere Uniunii Europene blocarea fondurilor către România.

"Am auzit de un gest absolut iresponabil şi iraţional al PSD-ului de a solicita Uniunii Europene blocarea fondurilor europene pentru România. Cred că este o decizie pe de o parte absolut iresponsabilă, care arată că opoziţia are ca singură preocupare să ajungă cât mai repede şi cumva la putere, uitând că avem o ţară de guvernat şi nişte bani europeni de adus aici în ţară", a afirmat Emil Boc.

El a apreciat că punerea pe acelaşi palier a României şi Ungariei este "absolut greşită" şi "nu are niciun fel de acoperire", susţinând că opoziţia sacrifică interesul ţării din dorinţa de a crea agitaţie.

"România nu are niciun fel de problemă cu Uniunea Europeană şi cu Comisia Europeană, în timp ce Ungaria are o problemă cu Comisia Europeană cu privire la anumite acte normative pe care le-a adoptat şi cu acordul Fondului Monetar şi cu Comisia Europeană la care doreşte să ajungă. Deci a pune pe acelaşi palier Româna şi Ungaria este o greşeală foarte mare şi, din nefericire, opoziţia, din dorinţa de a crea agitaţie, sacrifică interesul României. Şi acest lucru vreau să-l spun foarte clar şi răspicat opoziţiei: dincolo de bătălia noastră, firească într-o democraţie, să nu uite de România", a mai spus Boc.

Eurodeputatul PSD Rovana Plumb a declarat, sâmbătă, că grupurile S&D şi ALDE din Parlamentul European vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE, care însă să nu recomande sancţiuni.

Eurodeputatul a afirmat că parlamentarii socialişti şi liberali din Parlamentul European au început deja procedurile pentru ca PE să ia în discuţie situaţia politică din România.

Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentând cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amânarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare.

Parlamentul European va discuta propunerea ALDE la sfârşitul acestei luni, urmând să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni.

Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European.

La începutul acestei săptămâni, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg.

Preşedintele PSD le-a spus, luni, la Strasbourg, liderilor grupurilor S&D şi ALDE din PE că protestele de stradă din România au fost cauzate inclusiv de amanârea alegerilor locale din 2012 şi comasarea cu parlamentarele.

Ponta le-a înmânat liderilor S&D, Martin Schulz şi Hanes Svboda, şi celui al ALDE, un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.

Preşedintele PSD le-a spus liderilor PE că România a fost "victima unui proces de distrugere treptată, dar sistematică, a mecanismelor democratice" în ultimii doi ani.

Ponta a afirmat că în ultimele zile zeci de mii de oameni au protestat în marile oraşe din România împotriva actualei puteri şi a preşedintelui Traian Băsescu, după ce Guvernul a anunţat o posibilă asumare a răspunderii în Parlament pentru Legea sănătăţii.

PSD doreşte să determine grupurile social-democrat şi liberal-democrat din Parlamentul European să solicite adoptarea unei rezoluţii în legătură cu "derapajul democratic" din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO