Politică

Boc: Rectificarea bugetară prin derogare de la Legea responsabilităţii a fost convenită cu FMI şi CE

Autor: Mediafax

04.08.2011, 09:55 147

Rectificarea bugetului prin derogare de laLegea responsabilităţii fiscale a fost negociată cu experţii FMI şiCE, derogarea fiind acceptată pentru a putea pregăti un buget"curat" pentru anul viitor, care să nu mai acumuluze datorii lacompaniile de stat, a declarat, miercuri seara, premierulBoc.

"Această modificare a fost discutată şinegociată cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai FonduluiMonetar Internaţional tocmai pentru a putea pregăti un proiect debuget curat pentru 2012, care să nu mai acumuleze datorii laprincipalele companii de stat", a spus Boc.

Proiectul de rectificare bugetară propus deMinisterul Finanţelor încalcă Legea responsabilităţii fiscalepentru că sumele suplimentate la cheltuieli sunt alocate pentrucapitole care exced aria permisă de actul normativ, potrivitConsiliului Fiscal.

Prin proiectul de rectificare bugetară,cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate cu 2,98miliarde de lei, depăşind plafonul de 194,4 miliarde aprobat deParlament pentru anul 2011 prin Legea 275/2010 privind aprobareaplafoanelor unor indicatori, specificaţi în strategiafiscal-bugetară.

"Deşi proiectul de ordonanţă de urgenţăpentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2011 prevedederogarea de la prevederile art. 16 al Legii responsabilităţiifiscal-bugetare, Consiliul Fiscal consideră regretabilă practica dea eluda printr-un act normativ regulile instituite prin Legea69/2010 pentru promovarea disciplinei în execuţia bugetară", searată în opinia Consiliului.

Proiectul de rectificare nu îndeplineşteprevederea din Legea responsabilităţii fiscale conform căreiacheltuielile totale ale bugetului general consolidat, excluzândasistenţa financiară din partea Uniunii Europene şi a altordonatori, pot fi suplimentate cu ocazia rectificărilor bugetarenumai pentru plata serviciului datoriei publice şi pentru platacontribuţiei României la bugetul UniuniiEuropene.

Membrii Consiliului afirmă că, deşi majorareade cheltuieli poate fi justificată parţial de necesitatea plăţiiarieratelor, suspendarea temporară a prevederilor Legiiresponsabilităţii fiscal-bugetare creează un precedent care poategenera în viitor şi alte derapaje de la principiile unei politicifiscal-bugetare responsabile şi predictibile.

În plus, recursul la derogare de la regulileinstituite de Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nu este denatură să contribuie la stabilirea unui cadru credibil şipredictibil de derulare a politicii fiscal-bugetare, subminândastfel unul dintre scopurile pentru care legea a fost asumată şipromovată de autorităţi.

Consiliul Fiscal este o autoritateindependentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniulpoliticilor macroeconomice şi bugetare, care sprijină activitateaGuvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derularea politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitateaprognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetareşi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şilung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO