Politică

Boc se declară optimist în privinţa votului la moţiune: "Nu pot să pierd cu cravata violet!"

Boc se declară optimist în privinţa votului la moţiune:  "Nu pot să pierd cu cravata violet!"

Autor: Alexandru Moise

22.12.2011, 12:38 128

Premierul Emil Boc s-a declarat optimist în privinţa votului asupra moţiunii de cenzură, spunând jurnaliştilor că nu poate pierde cu o cravată violet, pe care a purtat-o şi în timpul dezbaterilor de joi din Parlament.

"Când a pierdut cravata asta ? Aveţi încredere în cravată, că va avea rezultate bune", a spus Boc.

Guvernul a anunţat că se va reuni în şedinţă, joi, la ora 13.00, anunţul fiind făcut înainte ca Parlamentul să se pronunţe prin vot asupra moţiunii de cenzură la adresa Guvernului.

Surse oficiale au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX că Executivul ia deja în calcul organizarea, în cursul zilei de joi, a unei noi şedinţe de guvern, după dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură, pentru a aproba proiectele de acte normative înregistrate la secretariatul general şi care nu au putut fi aprobate până în prezent în lipsa avizului Consiliului Legislativ, precum modificările la Codul Fiscal.

Parlamentarii au început, joi, la ora transmiterii acestei ştiri, să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie, pentru a cărei adoptare sunt necesare 234 de voturi "pentru".

Votul este secret cu bile.

La şedinţa Parlamentului îşi înregistraseră prezenţa 262 de parlamentari.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 234 de voturi favorabile, însă opoziţia are doar 215 parlamentari. În plus faţă de aceştia senatorul Mircea Geoană şi deputatul Daniel Oajdea au anunţat că votează în favoarea moţiunii.

În ceea ce priveşte coaliţia, parlamentarii PDL şi UNPR au anunţat că nu vor vota, în timp ce UDMR a precizat că senatorii şi deputaţii săi vor vota împotrivă.

Moţiunea de cenzură intitulată "După 22 de ani, democraţia este în pericol" a fost depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor.

Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constituţională.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO