Politică

BREAKING. Moţiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă a fost respinsă

BREAKING. Moţiunea de cenzură pentru demiterea...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

18.06.2019, 17:34 2939

Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, marţi, în plenul reunit, moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 202 voturi pentru şi 7 abţineri. Ca să fi trecut moţiunea erau necesare 233 de voturi.

Potrivit procedurii parlamentare, o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Pentru a fi adoptată, o moţiune de cenzură are nevoie de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, în acest caz 233 de voturi, în contextul în care Parlamentul are un număr total de 465 de senatori şi deputaţi.

Ludovic Orban declara, joia trecută, că opoziţia are asigurate 215 voturi la moţiunea de cenzură.

În cadrul dezbaterilor moţiunii de cenzură premierul Viorica Dăncilă a declarat că opoziţia nu îşi doreşte cu adevărat să vină la guvernare, precizând că partidele care susţin moţiunea de cenzură sunt „Alianţa Austerităţii”. Premierul a adăugat că opoziţia nu are idei sau program de guvernare, ci doar „mistifică adevărul”.

De asemenea, şeful Executivului le-a recomandat partidelor din opoziţie să pună moţiunea într-un plic şi s-o trimită direct la preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni.

Ea a mai spus că că datoria publică a României nu a crescut, aşa cum admite Opoziţia. Premierul a afirmat că în realitate datoria publică a ţării a scăzut de la 37.3% din PIB la 34.9% din PIB.

La rândul ei, Raluca Turcan, liderul deputaţilor a declarat, marţi, că cel puţin doi miniştri ar trebui să fie în penintenciar, alături de Liviu Dragnea, după reprimarea protestului din 10 august 2018 şi cozile care au fost la secţiile de vot în diaspora la europarlamentarele din 26 mai.

Preşedintele USR, Dan Barna, a spus că Guvernul Dăncilă este marcă înregistrată Liviu Dragnea, precizând că nu doreşte Executivului soarta fostului lider PSD, ajuns în închisoare, dar că doreşte să se facă dreptate.

În schimb, Florin Iordache a declarat că ar folosi un singur cuvânt şi anume „ipocrizie” ca să descrie textul moţiunii de cenzură. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că opoziţia e ipocrită atunci când critică guvernul pentru ordonanţe de urgenţă, însă blochează Parlamentul, prin sesizări la CCR.

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că în cartea de muncă a lui Ludovic Orban probabil că scrie activist politic sau agitator politic, precizând că în fruntea PNL se află un şomer. Liderul ALDE a adăugat că Opoziţia vorbeşte în moţiune despre „frânghie în casa spânzuratului”, fiind susţinătorii unui şef de stat care inventează teme politice desprinse din filmul „Wag the Dog”, în care este inventat un război ca să ascundă o relaţie neprincipială cu preşedintele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO