Politică

Bugetul înregistrează la nouă luni un excedent de 6,1 miliarde lei, 0,87% din PIB

Bugetul înregistrează la nouă luni un excedent de 6,1...

Autor: Marius Oncu

27.10.2015, 10:51 475

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 169,1 miliarde lei, reprezentând 24% din PIB, au fost cu 8,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceea şi perioadă a anului recedent, iar ca pondere în PIB cu 0,7 puncte procentuale.

"S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe venit (13,6%), TVA (12,5%), venituri nefiscale (12,8%), impozit pe profit (10,9%), şi accize (8,2%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,4% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensie", potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 2,9%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 5,5% şi venituri nefiscale cu 1,7%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, totalizând 162,9 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 5,1% faţă de aceea şi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,2 puncte procentuale ca pondere în PIB.

O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (-8,1%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

În paralel, se remarcă o creştere semnificativă, cu 41,7% faţă de aceea şi perioadă a anului precedent, a cheltuielilor efectuate pentru proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 19,0 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, în termeni nominali cu 15,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO