Politică

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost aprobat de Comisiile reunite din Parlament

Bugetul Ministerului Agriculturii a fost aprobat de...

Autor: Dan Straut, Mediafax

14.12.2017, 16:50 63

MADR va avea, în 2018, un buget („credite bugetare”) de 23,5 miliarde de lei, cu 23,6% mai mult decât alocarea din 2017, arată datele proiectului Legii bugetului de stat pe anul viitor postat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Ca ordonator principal, MADR va mai putea atrage sume suplimentare („credite de angajament”) faţă de acest buget, în valoare totală de până la 27,59 miliarde de lei.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a explicat parlamentarilor că întreaga construcţie bugetară a MADR pe 2018 „este întemeiată pe programe”, exemplificând cu programul de sprijin pentru lână. „Din cauza lipsei de interes de până acum, lâna nu avea preţ, nu avea piaţă, iar manopera era mai scumpă, deci tunsul costa mai mult decât banii obţinuţi la valorificare. A fost o lipsă de interes care se deversa într-o atitudine de revoltă în rândurile ciobanilor, şi s-a ajuns ca ei să arunce lâna”, a spus Petre Daea.

Sursele de finanţare şi ponderea fiecărei surse în totalul finanţării sunt structurate astfel: bugetul de stat 99,692%, fondurile externe nerambursabile 0,3% şi venituri proprii 0,003%.

MADR are calitatea de Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), rol exercitat prin intermediul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management pentru PNDR din structura ministerului.

Referindu-se la PNDR, ministrul Petre Daea a spus că „nu este prins între două fălci de menghină”, arătând că sumele astfel atrase pot fi şi redirecţionate; „de exemplu, 30% din aceste fonduri merg spre irigaţii”.

Întrebat despre programul de alimentaţie în şcoli, Petre Daea a menţionat că Ministerul Agriculturii are prevăzută în buget suma de 436 de milioane de lei (50% din fonduri europene, 50% din bugetul naţional), care acoperă necesarul şi pentru fructe, şi pentru „corn cu lapte”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO