Politică

Bugetul Ministerului Economiei, aprobat în comisiile reunite pentru buget-finanţe

Bugetul Ministerului Economiei, aprobat în comisiile...

Autor: Alice Draghici

12.12.2015, 16:00 87

Bugetul ministerului Economiei pentru 2016 este mai mare decât cel de anul trecut, el înglobând şi revenire sectorului de Întreprinderi Mici şi Mijlocii de la ministerul Energiei, având alocată de la bugetul de stat o sumă de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor. Aceasta sumă este mai mare cu 2,3% decât estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.

Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de bază reprezintă 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri şi servicii urcă la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%.

"Avem o sumă alocată de la bugetul de stat pentru 2016 de 554 milioane lei, cu un total de 632 de milioane de lei, diferenţa reprezentată de o alocare de la fondul de mediu de 78 de milioane pentru conservări şi închideri de mine", a declarat la începutul audierilor din Parlament, ministrul Economiei Costin Borc.

Întrebările membrilor comisiilor reunite pentru buget-finanţe au vizat, în principal, problemele cu care se confruntă IMM-urile, compania Oltchim, industira de apărare sau cea minieră, astfel că ministrul Economiei a ţinut să precizeze că dacă "cineva ar fi avut o soluţie miraculoasă ar fi pus-o în aplicare până acum".

"Vom încerca să facem ceva, dar nu aş vrea să creadă cineva că avem soluţiile magice, nu suntem cu nimic mai buni şi mai deştepţi ca cei dinanintea noastră. Vom face şi încercăm să facem puţin mai bine pe măsura puterilor noastre. Dacă cineva ar fi avut o soluţie miraculoasă ar fi pus-o în aplicare până acum. Dar asta nu însemnă că Ministerul nu se ocupă de companiile care-i sunt în subordine şi în administrare", a spus Borc.

Amendamentul propus de către deputatul Andreea Paul şi votat de comisii se referă al alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru susţinerea micro-întreprinderilor şi a tinerilor întreprinzători.

"Bugetul ministerului este mai mare decât cel de anul trecut. El înglobează şi revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Dacă sunt bani mai mulţi, ar fi bine să dăm bani mai mulţi pentru IMM-uri. Există şi trebuie să lucrăm foarte mult în domeniul clusterelor. Există o strategie de competitivitate. Vrem să încercăm să producem pentru România. Începem să fim foarte buni în IT&C, în centre de servicii, a nu se înţelege aici idee de call center. Cred că am neglijat în ultimii ani energia verde. Putem să facem o sumedenie de lucruri din deşeuri', a arătat Costin Borc, adăugând că pentru programe a fost alocată suma de 370 de milioane lei şi că se are în vedere încurajarea tinerilor întreprinzători şi a femeilor manager, precum şi a IMM-urilor din mediul rural.

"Avem capitole bugetate pentru programe într-un total de 370 de milioane, dintre care avem un program de stimulare a exporturilor de 45 de milioane, un program naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri, de şapte milioane, un program de susţinerea meşteşugurilor şi artizanatelor de 890.000, o continuare a programului pentru sprijinirea dezvoltării IMM-urilor, de jumătate de milion, trei milioane pentru târgul de IMM-uri, jumătate de milion pentru dezvoltarea culturii antreprenorială a femeilor manager, 17 milioane pentru tinerii antreprenori, 21 de milioane pentru un program de dezvoltare a serviciilor de piaţă tot în domeniul IMM-urilor, 21 milioane pentru micro-întreprinderi aparţinând întreprinzătorilor tineri, un program naţional de micro-industrializare, în total de 60 de milioane şi încă 25 de milioane pentru IMM-uri în mediul rural", a punctat ministrul.

În cazul Oltchim, Borc a explicat că rezultatele arată ceva mai bine decât în anii anteriori şi că este nevoie de un proces profesionist pentru a înţelege modalitatea prin care se pot face anumiţi paşi.

"La Oltchim, dorim să facem un proces profesionist şi să înţeleg ce avem, care sunt soluţiile, în ce fel se face vânzarea. Trebuie să înţelegem mai bine acest proces. Oltchimul arată, astăzi, ceva mai bine în rezultate decât în urmă cu ceva vreme', a spus ministrul Economiei.

 



 

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO