Politică

Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, despre corupţie: România e undeva la mijloc în clasamentul ţărilor europene

Călin Popescu-Tăriceanu, ALDE, despre corupţie:...

Autor: Ionel Dancu

26.09.2018, 16:16 234

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat că le-a transmis liderilor grupului ALDE european, la întâlnirea cu aceştia marţi la Bruxelles, că România se situează undeva la mijloc în clasamentul ţărilor europene în ceea ce priveşte corupţia. 

"A fost cred că şi o întrebare în legătură cu corupţia din partea unui parlamentar, care a spus că e un fenomen adânc înrădăcinat în România. Am spus că e un fenomen care ne preocupă, dar e un fenomen ca şi în alte ţări europene. România e în clasamentul ţărilor europene undeva la mijloc. Sunt ţări cu democraţii mai vechi cu mult înaintea noastră. România a făcut progrese şi cred că va face în continuare. În România, spre deosebire de ţările din occident nu există un mare caz de corupţie", a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferinţă de presă care s-a desfăşurat miercuri la Parlament.

Acesta a adăugat că au existat dosare mari de corupţie, dând exemple de ţări precum Olanda, Danemarca şi Germania, pe când în România au existat doar patru cazuri de condamnări ale unor înalţi demnitari, pentru infracţiuni de luare de mită.

"Respectiv Olanda, compania ING a fost 900 milioane de euro pentru spălare de bani. În Danemarca, o ţară în care nu poate fi bănuită existenţa corupţiei, a bătut recordul, o bancă a fost amendată cu 1 miliard de euro, pentru spălare de bani. În Germania, scandalul emisiilor grupului de automobile, în care au plătit zeci de miliarde de euro. În România exista patru cazuri de înalţi demnitari condamnaţi pe luare de mită, din peste 4.000 de dosare. Restul sunt dosare făcute de DNA pentru abuz în serviciu şi toate alte infracţiuni inventate pentru a face scorul în dosarele de corupţie", a completat Tăriceanu.

Liderul ALDE şi preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, a avut, marţi, în întrevedere cu liderulii grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor europeni în Parlamentul European din Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO