Politică

Care a fost discursul lui Cioloş la investirea noului Guvern. Câte din aceste promisiuni vor fi respectate?

Care a fost discursul lui Cioloş la investirea noului...
17.11.2015, 21:21 561
Guvernul Cioloş a primit votul de încredere al Parlamentului, în urma rezultatului de 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate. 
 
Premierul a susţinut în Parlament că Guvernul independent care şi-a început astăzi mandatul este un pas "înspre clasa politică reconectată la alegători, înspre clasa politică pe care şi-o doresc oamenii".
 
În debutul discursului său, Dacian Cioloş a ţinut să aducă un "tribut" victimelor incendiului de la clubul Colectiv şi a spus că astfel de tragedii nu trebuie să se mai repete, astfel încăt cauzele care au stat la baza acestei tragedii, corupţia, să fie eliminate. 
 
"Aduc tribut victimelor de la Colectiv şi familiilor acestora, gândurile mele rămân alături de ele. Este datoria morală pe care trebuie să ne-o asumăm cu toţii, iar împreună trebuie să înlăturăm cauzele acestei tragedii, mai ales corupţia”, a afirmat premierul desemnat, arătând că oamenii aşteaptă, mai mult decât oricând, o schimbare a modului în care este administrată ţara, iar programul acestui guvern trebuie să răspundă acestor aşteptări".
 
El a mai spus că sarcina acestui guvern va fi să pună bazele schimbărilor structurale viitoare şi că se va baza pe transparenţă, responsabilitate şi deschidere pentru dialog, iar obiectivul său a fost aducerea în echipa guvernamentală de specialişti integri.
 
Dacian Cioloş a mai arătat, în plenul Parlementului, că România trece printr-un ”moment critic” şi ”de aici a izvorât mandatul acestui guvern”.
 
"La nivel administrativ, sarcina noastră este să ne asigurăm că toţi românii pot vota indiferent unde se află, în interiorul sau exteriorul ţării", a spus premierul desemnat. El a adăugat că factorii responsabili se vor implica în eliminarea disfuncţionalităţilor apărute în procesul electoral.
 
"Instituţiile de resort vor lucra pentru informatizarea acelor părţi din procesul electoral care au creat mereu surse de nemulţumire populară şi tensiune în mediul politic", a mai spus Cioloş.
 
Totodată, el a cerut implicarea activă a cetăţenilor în comunităţile din care fac parte, astfel încât aceştia să poată participa "activ şi cât mai bine informaţi" la procesele electorale.
 
"Subliniez sprijinul necondiţionat şi lipsit de orice ingerinţă din partea Executivului faţă de independenţa justiţiei şi faţă de lupta împotriva corupţiei. Urmează un an important în care se vor face numiri în posturile cheie din justiţie şi parchete. Numirile vor fi ghidate doar de performanţa profesională şi de integritate", le-a spus Cioloş parlamentarilor.
 
"Nu pot decât să vă mulţumesc pentru această încredere pe care ne-aţi oferit-o, pentru mesajul pe care ni-l transmiteţi referitor la mandatul pe care îl avem pentru acest an. Consider, prin acest vot, că aţi înţeles şi aţi acceptat ceea ce ne-am propus să facem, că aţi acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face în aşa fel încât această legitimitate pe care Parlamentul ales al României a transferat-o acestui Guvern de tehnocraţi să se transforme în eficienţă şi în rezultate bune care să redea încrederea cetăţenilor României că actul guvernamental este pentru români şi că acest lucru ne poate ajuta să recâştigăm încrederea în noi şi să mergem mai departe", a mai spus Cioloş, de la tribuna Parlamentului.
 
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, şi-a încheiat discursul din Parlament cu un citat al împăratului roman Marcus Aurelius, prin care cere Divinităţii puterea să schimbe ceea ce poate fi schimbat, răbdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat şi înţelepciunea de a distinge între cele două.

Dacian Cioloş a recurs la acest citat la finalul discursului său şi în contextul în care le vorbea parlamentarilor de importanţa colaborării dintre toate componentele societăţii cu scopul de a crea premisele unei dezvoltări accelerate a României.

"Voi încheia împărtăşindu-vă felul în care acest Guvern înţelege să dezvolte o relaţie cu dumneavoastră, parlamentarii României. Noi nu ne dorim şi nu putem să înlocuim clasa politică. Democraţia nu e posibilă fără oameni politici sau partide politice. Momentele în care se apelează la guverne formate din experţi sunt excepţionale. Noi nu putem guverna decât alături de forţele politice reprezentate democratic în acest for. Sper să vă alăturaţi efortului nostru. Vom fi deschişi la proiectele şi propunerile dumneavoastră, vă vom asculta mereu cu atenţie. Dorinţa mea şi a echipei mele este de a crea premizele unui nou proiect de dezvoltare accelerată a României, egal cu potenţialul uriaş al acestei ţări. Putem face acest lucru doar împreună", a spus Cioloş.

El a precizat că după crearea acelor premize, partidele politice sunt cele chemate să clădească o ţară care să dea speranţa românilor, care să îi facă pe cei plecaţi să îşi dorească să se întoarcă acasă. Referitor la persoana sa, Dacian Cioloş şi-a exprimat bucuria că îşi poate aduce aportul la dezvoltarea ţării şi a făcut trimitere la citatul împăratului roman Marcus Aurelius.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO