Politică

Care sunt condiţiile în care locuinţa unui parlamentar poate fi percheziţionată

Care sunt condiţiile în care locuinţa unui parlamentar poate fi percheziţionată

Autor: Mediafax

23.05.2011, 11:25 131

Locuinţa unui parlamentar nu poate fi percheziţionată, iaracesta nu poate fi reţinut sau arestat fără încuviinţarea Camereidin care face parte, se arată în Constituţia României. Locuinţaunui parlamentar poate fi percheziţionată fără încuviinţareaCamerei din care face parte numai ca urmare a unei infracţiuniflagrante, a declarat Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului,Toni Greblă.

Potrivit articolului 72 din Constituţie, parlamentarii nu pot fipercheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camereidin care fac parte, după ascultarea lor.

"În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fireţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informaneîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi apercheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nuexistă temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acesteimăsuri", potrivit articolului 72 din Constituţie.

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Greblă, adeclarat luni pentru MEDIAFAX că locuinţa senatorului PDL MirceaBanias ar putea fi percheziţionată fără încuviinţarea Senatului,dar numai ca urmare a unei infracţiuni flagrante.

Greblă a precizat că dacă o percheziţie ar fi avut loc la casalui Mircea Banias ca urmare a începerii urmăririi penale într-undosar mai vechi deschis împotriva acestuia, avizul Senatului ar fifost obligatoriu.

"Dacă percheziţia de astăzi dimineaţă a avut loc ca urmare asăvârşirii unei infracţiuni flagrante, atunci percheziţia puteaavea loc, iar organele în drept prin intermediul Parchetuluigeneral trebuie să informeze imediat Senatul asupra acelui demers",a adăugat Greblă.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului a mai menţionat că şiîn eventualul caz al reţinerii senatorului este obligatorieîncuviinţarea prealabilă a Senatului. Citiţi mai mult desprecondiţiile în care casa unui parlamentar poate fipercheziţionată pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO