Politică

Caz unic în justiţia postdecembristă: fostul premier Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare cu executare

Caz unic în justiţia postdecembristă: fostul premier Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare cu executare

Autor: Iulian Anghel

21.06.2012, 00:06 940

Fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu executare, o decizie nemaiîntâlnită în 22 de ani de istorie, anume ca un demnitar atât de influent să fie găsit vinovat de justiţia din România. Năstase a fost condamnat în dosarul "Trofeul calităţii" în care a fost acuzat de finanţare ilegală a campaniei electorale din 2004, când a candidat la funcţia supremă în stat din partea PSD.

Sentinţa a fost pronunţată de un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi este executorie, Adrian Năstase urmând să fie încarcerat. În dosarul "Trofeul calităţii" au fost audiaţi peste 900 de martori.

Năstase a fost cel mai puternic şi mai de temut premier al României - temut chiar în interiorul partidului pe care l-a condus, PSD - de după 1989. A condus Guvernul şi PSD între 2000 şi 2004, când s-au întâmplat faptele pentru care a fost condamnat. Problemele sale au început să apară după pierderea puterii de către PSD, la sfârşitul lui 2004. Dosarele lui Năstase reprezintă de mulţi ani în toate rapoartele Comisiei Europene (care şi acum monitorizează justiţia din România, la peste cinci ani de la integrare) un exemplu de tergiversare şi ne ineficienţă a actului de justiţie.

Fără o trimitere la acest caz, sintagma standard era: "Prindeţi şi peştii cei mari!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO