Politică

Cazul Antonie Solomon. Cum sunt gata craiovenii să accepte că mita este un fapt normal pentru un primar

Cazul Antonie Solomon. Cum sunt gata craiovenii să accepte că mita este un fapt normal pentru un primar

Autor: Mediafax

24.04.2012, 00:05 1894

"Au fost momente în care nu mai îmi doream să mă trezesc dimineaţa. Să mor, să uit de tot. Scuteam şi familia mea de această povară a deplasărilor către penitenciarele din Colibaşi şi Galaţi". Aşa descria primarul Craiovei, Antonie Solomon, perioada petrecută în detenţie.

Solomon, care a fost arestat preventiv fiind acuzat de luare de mită într-un dosar în care mai este acuzat şi omul de afaceri Cornel Penescu, fostul proprietar al magazinelor PIC, candidează acum din nou la Primăria Craiovei, pentru un nou mandat.

"Nu există o familie să nu aibă un membru care să nu deţină dosar penal", explică el atunci când este întrebat dacă este corect ca un om anchetat penal şi care a fost închis pentru a fi cercetat să mai candideze la primărie.

Antonie Solomon se află la cel de-al doilea mandat de primar al Craiovei. În 2004, el a fost ales din partea PSD, iar la alegerile locale din 2008 a candidat din partea PDL şi a obţinut al doilea mandat, fiind ales din primul tur.

În mod ironic, la două luni de la eliberarea din arest a lui Antonie Solomon, în noiembrie 2010, Primăria Craiova câştiga premiul întâi la cea de-a treia conferinţă "Inovaţie şi calitate în sectorul public", organizată la Poiana Braşov, cu un proiect intitulat "Un oraş fără corupţie, un oraş cu viitor", proiect implementat în perioada 2009-2012.

În perioada în care Antonie Solomon a fost în detenţie, Primăria Craiova a fost condusă de viceprimarul Mărinică Dincă (PDL), acum unul dintre contracandidaţii săi la şefia oraşului, care a preluat prerogativele de primar. Mărinică Dincă a fost desemnat primar interimar prin votul consilierilor municipali.

La un an şi patru luni după suspendarea din funcţie, Antonie Solomon s-a întors în fruntea Primăriei Craiova printr-o decizie a Tribunalului Galaţi.

La preluarea celui de-al doilea mandat de primar, în iunie 2008, Antonie Solomon deţinea două terenuri intravilan, în Craiova şi localitatea Leamna, şi cinci spaţii comerciale. De asemenea, la capitolul imobiliar primarul Craiovei mai bifează două apartamente în Craiova şi o casă de vacanţă în localitatea Leamna.

Pentru şefia municipiului Craiova şi-au anunţat candidatura primarul în funcţie, Antonie Solomon, care va candida din partea UNPR, viceprimarul Mărinică Dincă, din partea PDL, senatorul Lia Olguţa Vasilescu, din partea USL, şi omul de afaceri Gheorghe Duduială, din partea PNŢCD.

Dacă iniţial Antonie Solomon a fost anunţat candidat pentru un nou mandat de primar din partea PDL, trecerea acestuia la UNPR a facilitat drumul lui Mărinică Dincă spre Primăria Craiova din postura de competitor democrat-liberal.

Lia Olguţa Vasilescu (PSD) a fost nominalizată drept candidatul USL la Primăria Craiova după ce s-a plasat pe primul loc în intenţiile de vot ale craiovenilor, care au răspuns astfel unui sondaj de opinie realizat de Uniunea Social Liberală.

Mult mai uşor le-a fost însă ţărăniştilor craioveni, care şi-au desemnat liderul de organizaţie, Gheorghe Duduială, să-i reprezinte în cursa pentru Primăria Craiova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO