Politică

Ce face Parlamentul ca sa nu-l investeasca pe Negoita si sa scape de anticipate

Ce face Parlamentul ca sa nu-l investeasca pe Negoita si sa scape de anticipate

Premierul desemnat nu a obtinut nici cel mai mic sprijin al opozitiei, singurii oameni pe care se bazeaza fiind cei din PD-L si din grupul independentilor

10.11.2009, 00:00 19

Parlamentul nu da nicio sansa premierului desemnat Liviu Negoitasi a promovat de urgenta modificarea legii de functionare aguvernului astfel incat interimarul Emil Boc sa poata trimitelegislativului legea bugetului de stat fara de care Romania nupoate primi a treia transa din banii de la Fondul MonetarInternational.

Asadar, Executivul demis va putea inainta Parlamentului, insituatii exceptionale, initiative legislative, a anuntat ierideputatul PSD Aura Vasile.

Negoita a trimis ieri la Parlament lista guvernului sau, dincare fac parte majoritatea ministrilor propusi si de LucianCroitoru, care nu a primit votul de investitura saptamana trecuta.Dar el nu va fi nici aprobat, nici demis, pentru ca parlamentariinu vor participa la procedurile legislative pentru acestdemers.

Pe de alta parte, legea care modifica modul de functionare aGuvernului si care da posibilitatea si unui guvern demis sainainteze proiectul legii bugetului este una din putineleinitiative care au fost elaborate de parlamentari in actualalegislatura si are consensul tuturor grupurilor parlamentare.

Practic, prin promovarea acestei modificari, votul asupraguvernului lui Liviu Negoita poate fi amanat fara probleme, devreme ce principalul argument al presedintelui Traian Basescupentru instalarea lui,Ê adoptarea legii bugetului de stat pe 2010,este spulberat.

Parlamentarii opozitiei PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor evitaasadar si situatia neplacuta de a se pune in fata dizolvariiLegislativului, de vreme ce nu pot fi de acord cu un premier propusde Traian Basescu, iar votulÊ impotriva acestuia ar conduce catreanticipate.

Opozitia nu are interes sa voteze noulguvern

De altfel, dilema opozantilor lui Basescu si apropiatilor saidin PSD a fost exprimata cu simplitate de senatorul PNL Ioan Ghise:"Eu nu imi permit sa votez impotriva Guvernului, deoarece am ratede platit". Logica parlamentarului este imbatabila: daca guvernulNegoita ar fi demis si s-ar ajunge in cele din urma la alegerianticipate, nimeni nu-i poate garanta lui Ghise ca va fi reales infotoliul senatorial si ca isi va putea permite sa plateasca ratelela banca lipsit de venitul de parlamentar.

Constitutia spune ca presedintele poate sa dizolve Parlamentuldaca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formareaGuvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numaidupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura.

Tot Constitutia spune ca Parlamentul nu poate fi dizolvat inultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei. Asadar, prinacest artificiu legislativ, va fi impacata si capra si varzapoliticii, dupa un plan anticipat saptamana trecuta de apropiatiilui Traian Basescu si care era agreat de toti politicienii inspatele camerelor de luat vederi.

Comentatorii speculeaza asupra faptului ca seful statului l-anominalizat pe primarul sectorului 3 Liviu Negoita, saptamanatrecuta, tocmai pentru a se ajunge la acest blocaj, pentru caliderii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor, care il sprijina peprimarul Sibiului Klaus Johannis pentru pozitia de premier, nuaveau cum sa fie de acord cu premierul propus de Basescu, nici cudemiterea acestuia, pentru ca exista riscul dizolvariiParlamentului.

Cum se amana un Guvern

Un lider al conducerii Parlamen-tului, Ioan Chelaru (PSD), adeclarat ieri ca nu crede ca se poate discuta in aceasta saptamanalista Cabinetului Negoita, chiar daca Negoita depune listaGuvernului la inceputul saptamanii.

"Nu am primit la Parlament lista si programul CabinetuluiNegoita. Daca lista va fi primita astazi (luni - n.n.), maine(marti - n.n.) la ora 14.00, la sedinta Biroului permanent alSena-tului, se va stabili programul, tinandu-se cont de faptul caparlamentarii sunt plecati in teritoriu in ultima saptamana decampanie electorala", a spus Chelaru. Primul tur al alegerilorprezi-dentiale are loc peste doua saptamani, iar campania seincheie vinerea viitoare.

Chelaru a explicat ca, dupa ce lista Cabinetului va fi primitala Parlament, aceasta trebuie discutata in grupurile parlamentare,iar ministrii trebuie audiati in comisii. "Chiar in conditiispeciale, nu cred ca se poate discuta in aceasta saptamana, cu totprogramul legislativ incarcat si cu parlamentarii care sunt interitoriu. Nu vad ca in aceasta saptamana sa fie discutata aceastalista si programul de guvernare", a adaugat Chelaru.

PSD a decis, luni, ca prin proceduri parlamentare sa determineca votul asupra investirii Cabinetului Negoita sa nu fie datinaintea alegerii noului sef al statului. Asadar, sarcinadesemnarii unui nou premier in locul lui Emil Boc, care a fostdemis in 13 octombrie, va reveni castigatorului alegerilorprezidentiale, cele mai mari sanse in acest moment apartinand luiTraian Basescu, sustinut de PD-L, urmat de Mircea Geoana (PSD) side Crin Antonescu (PNL).

Mai ramane o singura problema procedurala de rezolvat pana lainvestirea guvernului dupa alegerile prezidentiale si anumeÊprelungirea interimatului ministrilor lui Emil Boc, care au ocupatposturile parasite de PSD la inceputul lunii octombrie. Cuminterimatul expira dupa 45 de zile, adica la mijlocul saptamaniiviitoare, "ministrii 2 in 1" pot fi rotiti intre ei in posturile pecare le ocupa interimar, adica ministrul economiei Adriean Videanu,care este interimar la Sanatate, poate fi mutat la Agricultura, invreme ce Radu Berceanu, ministrul transporturilor, care esteinterimar la Agricultura, poate sa gestioneze si MinisterulInvatamantului.

Doar trei nume noi in guvernul propus

Liviu Negoita a prezentat ieri lista Guvernului din care facparte 16 ministri PD-L dupa ce partidele din opozitie au refuzatpropunerea de a intra la guvernare sau de a-l sustine la uneventual vot in Parlament. Liderii PSD si PNL, Mircea Geoana,respectiv Crin Antonescu, nici nu au venit la discutiile cuNegoita, transmitandu-i prin intermediul presei

sa-si depuna mandatul, in vreme ce liderul UDMR Marko Bela avorbit mai putin de jumatate de ora cu Liviu Negoita.

Lista ministrilor anuntata ieri de Negoita nu a diferit mult decea prezentata saptamana trecuta de Lucian Croitoru in Parlament,cu trei nume noi, Gabriel Oprea, Valeriu Tabara si Adrian Irimia.Democrat-liberalii l-au propus pe fostul ministru PSD aladministatiei si internelor Gabriel Oprea pentru a prelua acestportofoliu. Oprea este acum liderul grupului parlamentarilorindependenti si a anuntat ca cei 20 de deputati si senatori dinacest grup vor vota pentru guvernul lui Negoita, alaturi de PD-L,numarul total al sustinatorilor premierului desemnat fiind insadeparte de majoritatea de 50% plus 1 pentru investirea lui.

Negoita i-a acuzat ieri pe liderii opozitiei de 65% ca au datdovada de neseriozitate politica refuzand sa-l sustina, pentru apromova legi importante precum bugetul, cu argumentul ca oricum arfi putut sa-l demita cand ar fi vrut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO